Főkötő és szalmakalap – az amisok titkai

Ami nincs a Bibliában, azzal nem kell foglalkozni

[V.J.] publikálva: 2017-04-27 11:21:00 | Nyomtatásprint

hírkép

A hatalmas amerikai olvasztótégelyben sok minden megtalálható. Míg egyesek számára csillogás és a gazdagság a vonzó, addig egy egész közösség hirdeti a puritánságot és az egyszerűséget. Az amisok órája kétszáz évet késik, de lehet, hogy a világ órája siet ugyanennyit.


A kíváncsiság nagy úr, és ha valami különleges és titokzatos, akkor ez fokozottan igaz – mondta a világutazó Kiss Róbert Richard legújabb izgalmas kalandozásának bevezetőjében a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum utazási klubestjén. Mert Amerikában utazván van úgy, hogy az ember kicsit megcsömörlik New York pörgésétől, vagy Las Vegas csillogásától. Felkerekedik, hogy valami egészen mást ismerjen meg. Például az amisok titokzatos világát, amiről persze kiderül, hogy nem is annyira titokzatos, csak egyszerűen más. Nagyon más.

A száguldó, csillogó, technikai kütyükkel körülbástyázott XXI. században csendesen és komótosan poroszkálnak egylovas kocsijaikon Ohio vagy Indiana államban. Itt nem számít különlegesnek, ha a modern nagyváros forgalmas közútján egy lovas szekér döcög, egyszerűen csak amis embereket láttunk. Az amis szó Jakob Amman nevéből ered, aki prédikátor volt Európában, a Rajna svájci szakaszán. Vallásukat tekintve keresztény felekezet, amely a protestáns anabaptisták (magyar nevükön újrakeresztelők) egyházából vált ki a 17. század végén. Úgy látta, hogy a mennoniták túlságosan világi életet kezdtek élni, ezért gyülekezetével kivált közülük, és azóta önálló protestáns egyházként működnek. Lélekszámuk eléri a 260 ezer főt világszerte.

Nem kérünk semmit, de nem fizetünk adót

Persze lehet őket úgy nézni, mintha egy skanzen kiállítási darabjai lennének, de egy turizmussal beoltott újságíró számára mindez nem elég. Aki viszont közelebbről akarja megismerni egy amis közösség életét, az bizony kemény fába vágja a fejszéjét, hiszen ez a közösség függetlensége mellett a zárkózottságáról híres. Nem egyszerű szóba elegyedni egy amissal, ahogyan azt Kiss Róbert Richard is megtapasztalta. A Washingtonból mindössze néhány órányi buszozással megközelíthető Lancaster megyében mintegy 30 ezren vannak, és ezzel ők az Egyesült Államok legnagyobb és legrégebbi amis közössége a térség turisztikai lehetőségeit reklámozó egyik honlap szerint. Persze, a külsőségek és a kulturális másság kézenfekvők. Ezekből sok dologra lehet következtetni is. Nem kérnek az elmúlt évszázadok technikai és társadalmi vívmányaiból, amelyek nélkül a legtöbb ember nem is tudná elképzelni az életét. Ez nincs benne a Bibliában, tehát nem kell vele foglalkozni.

Ezért nem járnak autóval, ezért nem lépnek be a nyugdíjrendszerbe, sem a hadseregbe. A szociális rendszer számára kész főnyeremény a létezésük, ugyanis még azokat a szociális juttatásokat sem kérik, amelyekre egyébként jogosultak volnának. Viszont ezért adót sem fizetnek. A hivatalokkal sem igazán foglalkoznak – ha mégis, azt valamelyik vallási vezető jelenlétében. Egyszerűen öltözködnek, kerülik a feltűnő ruhákat. Nem használnak villanyt, a pajtába járnak telefonálni és nincs autójuk sem.

Egy amis nem perel, de levonja a konzekvenciát

Természetesen egy amisnak is élnie kell, éppen ezért rengeteget dolgoznak. Sőt mindenki rengeteget dolgozik, hiszen a közösség fennmaradásának éppen ez az alapja. Fel is merült a kérdés: ha nem használnak bankkártyát, áramot vagy mobiltelefont, akkor vajon mitől él és gyarapodik a közösség? Meglepő lehet, de az USA-ban készült bútorok 10 %-át amis mesterek készítik évszázados módon, akkurátusan. Virágzik ez a fajta naturális háziipar.

Jellemző, hogy míg egy iparilag készült sorozatgyártott paplan pár óra alatt lekészül, addig egy ugyanilyen, amis kézimunka elkészítése akár három hónapig is eltart. Viszont 2600 dollárt is elkérnek érte. Ugyanezt vonatkozik a bútorokra, sajtokra és minden egyébre, amit az amis háziipar előállít. Pennsylvániában egymás mellett él a modern Amerika és a 1700-as évek látható valósága. Az amisok persze igyekeznek minél kisebbre korlátozni a kapcsolatot a két kultúra között, de azért nem a Holdon élnek. Az adott szó szent és a külső világban érhetik őket pénzügyi csalódások, de ezekből soha nem lesz per. Legfeljebb egy üzleti partnerrel kevesebb. Talán éppen ezért szokás, hogy fiatalon két évre lehetőséget kapnak megmerülni a modern világban. Aki akar, kívül is maradhat, de a többség – miután kitombolta magát – visszatér az egylovas szekér és a szigorú vallási szabályok világába.

Puritánság minden mennyiségben

Az amis vállalkozások – melyekből 10 ezernél is több van – döntő többségében életképesek – mesélte az újságíró. Személyes élménye szerint éppen azért, mert minimális költséggel dolgoznak. Ha a telefon közösségi, nincs titkársági adminisztráció, drága közüzemi számlák, akkor ez érthető is. Puritánság a végtelenségig, ez az életfilozófia lényege. Mindez persze átitatja a hétköznapokat és megjelenik a külsőségekben. Egyszerűen öltözködnek, kerülik a feltűnő ruhákat. Persze a nem amisok között éppen ezzel kelthetnek feltűnést, de a helyiek nyilván megszokták. A divat errefelé ismeretlen fogalom. Ruháikat kapcsokkal fogják össze, mert a gombok szerintük túl díszes elemek. A férfiaknál általános a szalmakalap, nőknél pedig a kendő. Ruháik színei a fekete, a fehér és a türkizkék. A nők nem viselnek ékszereket, hajukat nem vágják, hanem befonják.

A férfiak, miután megnősültek, szakállt növesztenek, de a bajuszukat levágják. Egy amis családnál nem működik egész nap a tévé, a rádió sem bömböl, hogy jobban menjen a favágás vagy a kerti munka. Számítógép, telefon szintén tabu. De a gáz használata megengedett, például világításra. Ha mindenképp vonatra vagy repülőre kell ülniük, azt csak a közösség jóváhagyásával tehetik. Vannak persze szabadelvűbb közösségek. A partvidéki és az újmódi amisok közül néhányan villanyáramot is használnak, meg autót is tartanak. Nem kényeztetik agyon magukat, fürödni például hetente egyszer szabad, arra van a szombat. A többi napon csak kisebb mosakodás engedélyezett.

Mindent tudnak, ami kell

Az egylovas kocsi és a hatalmas terepjáró békésen megfér egymás mellett a bevásárlóközpont előtt. Hitük szerint a modern életvitel és technika káros az emberre, túl büszkévé teszi őt. Amis emberrel szóba elegyedni egyszerű is, meg nem is. Angolul vagy németül jól boldogul az idegen – persze, ha érti és beszéli a régi tiroli dialektust. Ez még Richard számára is jelentett némi kihívást. Viszont barátságosak, minden zárkózottságuk ellenére. Nem tartják magukat csodabogaraknak vagy különleges embereknek. Kerülik a feltűnést, például nem szeretik, ha fényképezik vagy filmezik őket. Saját iskoláikban nyolc éven át tanítják a nagyszámú gyereksereget. Hogy mire? Leginkább arra, amire a Biblia szerint szükségük van: hogyan kell földet művelni, házat építeni, kereskedni. Ezt pedig elég jól csinálják. Lehet, hogy az órájuk késik pár száz évet, de az erkölcsi érzékük nagyon pontosan jelzi a helyes időt. Azért az előadás végén senki nem akart amissá válni Óbudán.

 

© vilagszam.hu
Galéria:Add a Twitter-hez Add a Facebook-hozIlyen az amish szex

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Atomot kapunk az oroszoktól
Szerződés Paks bővítéséről
PÉNZTÁRCA
Már megint hitelre vásárolnak az emberek
Minta egy részük elfelejtette volna a 2008-as krízist
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Varázslat van az ősi romokban
Ezer éve épült Zsámbékon a templom
RECIKLI
A magyar műanyag Kínába megy
Saját szemetünket hordjuk, ha kínai ruhát veszünk

Itt jártunk: USA

TOP
PIKÁNS

1. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

2. Rendőrök a budapesti robbanás áldozatai

Megváltozik a főváros közlekedése a lezárások miatt

3. Weisz Fanni gyönyörű volt Áder János oldalán

Az államfő beszédét jeltolmácsolásban is láthatták

4. Már tudni, kié a Dunában talált 130 ezer euró

A bécsi rendőrség szerint nem történt bűncselekmény

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Zaklatta, levágta hát a péniszét

Bosszú Indiában

2. Parlamenti szex a mosdóban

Okostelefonra vették a képviselői pásztorórát

3. Megfogta-e a püspök az énekesnő mellét?

Mutatjuk, mi történt

4. Csak ronda nőket meg pasikat mutathat a tévé?

Amikor túllépünk egy határon

5. Mi kell a nőnek?

Jól keresnek az elfoglalt üzletasszonyok partnerei

6. Steiner Kristóf érdekeset mondott a Pride-ról

Budapestre jön az Izraelben élő újságíró

7. Nem is voltam Trump szeretője

Ezt állítja a volt francia elnök felesége

8. Végre bocsánatot kért exétől Brad Pitt

Ezúttal Jennifer Aniston volt soron

9. Ilyen, amikor a nők üldözik a férfiakat

Szerepcserés videón mutatják meg

10. Szexszünet munkaidőben

Mindenki jól jár

Műsoraink
2019.01.18. 18:35 Világszám - Inforádió
Kuba 1.
2019.01.19. 10:05 Világszám - Inforádió
Kuba 2.
2019.01.20. 10:35 Világszám - Inforádió
Kuba 1. ism.
Közösség
Nap lánya

30 éve a kifutón

Szófelhő / Archív
--