Újabb alvásbarát szállodák

Elindult az alvás éve

[Kail] publikálva: 2020-03-13 11:25:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Jobb alvás, jobb élet, jobb világ. Ez a mottója a Magyar Alvás Szövetségnek és az általa szervezett alvás évének, mely mától egészen december 31-ig tart. Része az alvásbarát szálloda címek átadása is hazai és külföldi hoteleknek.


A koronavírus itt is közbeszólt. Ma a Magyar Tudományos Akadémián tartottak volna konferenciát az alvásról, de ehelyett a Magyar Alvás Szövetség székházából, a budapesti alvásközpontból online követhették az érdeklődők, hogy az alvás világnapja után idén először meghirdették hazánkban az alvás évét is.

G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke elmondta: minél jobban aludjunk - erről fog szólni tematikus év. Az alvás fontosságára hívják fel a figyelmet szakemberek, orvosok, alvásipar résztvevői. Meggyőződésük: a minőségi alvásnak az egészséges létet kell szolgálnia.

A mostani vírushelyzet duplán is rányomta bélyegét a beszélgetésre. Dr. Vida Zsuzsanna, a Magyar Alvás Szövetség szakmai elnöke a karantén és az alvás összefüggéseiről is beszélt. Kifejtette: az alvás nagyon fontos az immunrendszer helyes működéséhez. Ez most különösen időszerű, amikor mindannyian egy vírusfertőzéstől félünk. Lehet, hogy az alvásunk minőségén és mennyiségén múlik, hogy elkapunk-e egy fertőzést vagy sem - tette hozzá. Kiemelte: életbevágó lehet, hogy a karanténban is próbáljuk a bioritmusunkat megtartani. Nem jó, ha ez megfordul.

Jó alvással az élet minősége javítható, elsődleges ennek a szerepe a táplálkozással és a testmozgással együtt. Két programot is meghirdetett mától az Alvás Szövetség: az egyik az alvásbarát termék program, melynek keretében hitelesítik, védjeggyel látják el azokat a termékeket és szolgáltatásokat, melyek a jó alvást, a jó minőségű regenerációt szolgálják. A másik az alvásbarát munkahely. Ami azért fontos, mert Magyarországon 40-42 százalékos csak a kipihentsége egy átlagos dolgozónak, aki így jóval a teljesítőképessége optimuma alatt van. Itt is védjegy van, ami arra garancia, hogy az illető cég munkakultúrája segíti az éjszakai pihenést és a munkahelyi stresszoldást. Erre a programra kkv-k, nagyvállalatok, államigazgatási szervek is jelentkezhetnek.

A magyarok 50-60 százalékának van valamilyen alvászavara, akár tud róla, akár nem. Vagyis népbetegségről beszélhetünk, aminek számtalan oka lehet: életmód, munkakörülmények, időbeosztás. Ráadásul sok betegség is okozhat rossz minőségű alvást. A leghatékonyabb megelőzés a rendszeres mozgás, az alváshigiénia betartása, a tudatos életvezetés, az esti tevékenységek tudatos alakítása, például annak betartása, hogy ne képernyő előtt töltsük az időnket - hangzott el. A jó alvás tanulható, erre különösen figyelnek például a rendőrségnél.

Évek óta megválasztják az alvásbarát hoteleket. „20-50%-kal alszunk rosszabbul szállodában, mint otthon, de vannak olyan szállodák, ahol öröm az alvás” - mondta el dr. Kiss Róbert Richard, a Sleepfriendly Hotel Program nemzetközi igazgatója. A Sleepfriendly Hotel/Alvásbarát Szálloda 2020. évi minősítési díjat Magyarországon a Donautica étterem és hotel, valamint a Párisi Udvar Hotel Budapest kapták az alváskörülmények példamutató kialakításáért és a vezetőik minőségi alvás iránti elkötelezett tevékenységéért. A Holt-Duna gyönyörű partján, a szekszárdi borvidéktől csupán 20 km-re fekvő Donautica festői környezetben tökéletes kikapcsolódási lehetőséget nyújt azok számára, akik zavartalan, nyugodt pihenést terveznek. De a lendületesebb feltöltődésre vágyóknak és az üzleti utazóknak is kiváló helyszínt kínál a kis ékszerdoboz Fadd-Dombori szegletében 6 apartmannal és 11 egyedi szobával, melyek mindegyike különböző belső dizájnnal jelenik meg. Az viszont közös bennük, hogy berendezésük a természet ihlette harmóniát sugározza.

A belvárosi Párisi Udvar Hotel Budapest 110 szobás butikhotel, az amerikai Hyatt Hotels Corporation „The Unbound Collection by Hyatt” márkájához csatlakozik és egyedülálló belsőépítészeti megoldásokkal varázsolja el a magyar és nemzetközi vendégeket. Központi fekvésének, gazdag történelmének és lenyűgöző építészetének köszönhetően ideális célpontja a klisékkel szakítani kívánó, felfedező kedvű utazóknak. 110 luxus kényelmet kínáló, tágas, a nemzetközi Hyatt előírásoknak megfelelően berendezett szoba várja a vendégeket. A szobák közül 18 lakosztály, kettő elnöki rezidencia. A legendás passzázs újjávarázsolt terében kapott helyet a szálloda étterme, mely nappal a századforduló pezsgő kávéházi hangulatát idézi, este pedig egy életteli bárrá alakul.

A Ritz-Carlton Dallas kapta a legjobb külföldi Alvásbarát Szálloda díjat. A tengeren túli hotelben kidolgozták a Good Nights Sleep csomagot, ennek választása esetén alvásterapeuta ad hasznos tanácsokat lefekvés előtt. A párnát speciális, kellemes hőmérsékletű anyaggal vonják be, kora este pedig úgynevezett Drift to Sleep Wellness kezelés készíti elő a kellemes alvást. Ez speciális csomag, de ha csak egyszerűen kiveszünk egy sima szobát, akkor is választhatunk a párnák, az ágynemű-variációk közül. A szoba szabályosan sötétített, az ágy ötvözi az amerikai és európai alvásbarát előnyöket - sorolta a díj odaítélése melletti érveket dr. Kiss Róbert Richard.

 

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
PÉNZTÁRCA
Hol érdemes bérlés helyett inkább venni?
Lakás az egyetemi évek alatt
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Nyaralás és koronavírus
Hogyan tervezzünk?
RECIKLI
Bekeményít az IKEA
Nincs több egyszer használatos

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--