A tenger gyümölcseinek földi paradicsoma
[Farmosi Nóra] publikálva: 2025-01-24 00:00:00 | Nyomtatás
Ha valaki szereti a tengeri halakat, a tengeri herkentyűket, Sydney legendás halpiacától nehezen fog elszabadulni. Velem is ez történt, kétszer is visszamentem, pedig az ötmilliós lakosú ausztrál nagyvárosban jócskán akad más látnivaló. Igaz, ott nem adnak nyugat-ausztráliai homárt sajttal elkészítve, salátával, sült krumplival. Egyébként, példamutató módon a piac egész évben nyitva van, csak december 24-én délután zárnak be.
A világon csak Japánban van nagyobb halpiac, a legendás Cukidzsi, amely nem mellékesen 2018-ban új helyre költözött, többek közt a közegészségügyi előírásoknak történő megfelelés miatt. Sydneyben a tenger gyümölcseinek földi paradicsoma maradt a régi helyén. Nem változott a napi rutin sem, a piacra kora hajnalban érkeznek a friss halak és a különböző tengeri élőlények, a legnagyobb nyüzsgés reggel hat és kilenc óra között van. A vásárláson túl kicsiny éttermek tucatjaiban lehet enni-inni, és nem csupán étlapról lehet választani, hanem a piacon vásárolt árut is helyben elkészítik.
A halpiac 1945 óta működik, évente 20 millió kilogramm halat és tengeri herkentyűt adnak el, az áruválaszték elképesztő, több száz tengeri gyümölcsből lehet választani, legyen az bármilyen fajta. A helyet évente milliók keresik fel. Kezdjük is az első pulttal, a baloldali felirat, füstölt lazac (smoked salmon) senkit ne tévesszen meg, mert ez bizony osztriga. A jobboldali felirat már rendben van, ez valóban lazac kaviár (salmon caviar).
Osztrigák 250 millió éve léteznek a Földön, fontos ökológiai szerepet játszanak és sok tengeri élőlénynek szolgálnak zsákmányul, ami ellen különösen kemény és ellenálló héjukkal próbálnak védekezni. Sajnos, a túlhalászás révén megcsappant a számuk, így manapság halászatuk ritkaságszámba megy, túlnyomórészt, különböző módszerekkel, akvakultúrákban tenyésztik őket. Az akvakultúra a vízi élettérben történő állat- vagy növénytenyésztést jelenti. Az akvakultúra fogalmába tartozik többek között a hal- és rákfajok tenyésztése, a kagyló- és osztrigatenyésztés, valamint a vízi növények termesztése is. A világon a legelterjedtebb a csendes-óceáni osztriga, és ha már ezen a piacon járunk, ezen belül a Sydney kövi-osztriga is nagyon népszerű.
A királyrák a Csendes-óceánban őshonos, átlagosan 4-5 kilogrammos, de akár 15 kilogramm is lehet. Nem szívbajos fajta, mert mindent felfal, ami útjába esik, és amit meg tud fogni. A többi ráktól eltérően csupán három pár lába van és egy pár ollója. Színe általában vöröses, még a kéknek nevezett királyráké is, ezért megkülönböztetésük meglehetősen nehéz, gyakorta a vörös királyrák megnevezés a kék változatot is takarja. Az egyik legdrágább rákfajta, húsa rendkívül értékes és sokféleképpen elkészíthető. Ami fontos, nem is nehéz az elkészítése, legyen szó fokhagymás királyrákról pirított rizzsel, vagy nyárson sült királyrákról kukoricás körettel, de ha jobban tetszik, tejszínes királyrák is könnyen elkészíthető.
A garnélarákok egész világon elterjedtek, a vizet szűrve táplálkoznak, számos halfajtának, vagy például a bálnának jelentenek kitűnő táplálékforrást. A garnélarák angol nevei, a shrimp és a prawn tekintetében van egy jó kis, világszerte elterjedt keveredés. A shrimp szót inkább az Egyesült Államokban és Kanadában használják, míg a prawnt inkább Angliában, Ausztráliában, Dél-Afrikában, Írországban, Új-Zélandon használják. A magyarban nincs ilyen kavarodás, nálunk egységesen garnéla. Állítólag a shrimp a kisebb, a prawn a nagyobkra használandó, ám pontosan nem tudni, hogy hol a határ, hány centinél. (Ennél egyszerűbb például a town és a city elhatárolása, egy külföldi study tour-on megkérdeztem erről, történetesen egy ausztrál újságíró kollégát, azt mondta, hogy nagyjából 200 ezer lakosig town, 200 ezer lakos fölött city.)
A garnélarák elkészítésénél én soha nem próbálkoztam soha semmi mással, mint hogy a főtt garnélát vajon meg kell pirítani és kész. Felséges, chilivel és citrommal, a csípős és a savanyú remekül kihozza egymás ízét, plusz garnéla.
Ezen a pulton kékkagyló (blue mussel) és zöldkagyló (green mussel) látható. Örvendetes módon azon tengeri herkentyűk közé tartoznak, amelyek nem veszélyeztetettek. Sűrű sorokban megtelepednek a sziklákon, az ember begyűjti őket és hamarosan újratermelik magukat. A kagylók két légcsövük egyikén vizet szippantanak be, amely a kopoltyúkon halad keresztül, hogy ott az oxigén és a táplálékrészecskék kiszűrődjenek belőle. Napi 50 liter vizet is képesek átpumpálni testükön. A húsuk tele van vitaminnal, fehérjével, az ő elkészítésükkel sem szoktam vacakolni, meg kell grillezni őket, és tökéletesen fogyaszthatóak. A polip és tintahal mellett a kagylók azok, amelyek biztonsággal kaphatóak Magyarországon.
Ezeken a pultokon blue swimmer crab, illetve red swimmer crab táblák vannak kirakva, ami nagyjából kék, illetve vörös nagy úszórákot jelent. Szerintem azonban a magyar kifejezés, jelesül a nagy tarisznyarák sokkal jobb. Ez az egyik legnagyobb rákféle a világon, halászata korlátozva van. Súlya a 13-15 kilogrammot is elérheti. Szintén nagy réme a kis halaknak, a kagylóknak, a csigáknak. Testfelépítése jellemzően három részből áll. Az első rész a fej, amely a szemeket, az érzékszerveket és a szájszervet tartalmazza. A második rész a váll, amely a lábakat és a farkát jelenti. A harmadik rész pedig a test, amely a szerveket, például az emésztőrendszert és az ivarszerveket foglalja magába. Egyébként a mérleg másik serpenyője, hogy a delfinek, a teknősök és a tengeri madarak számára meg a tarisznyarák a táplálékforrás.
A kékúszójú tonhalak gyakran megnőnek másfél mázsás méretűre, de 2021-ben kifogtak egy 271 kg-os példányt is. Ausztrália vizein korábban kifogott legnagyobb ilyen hal 148 kg-ot nyomott, vagyis ez a kapitális példány több mint 100 kilóval döntötte meg a rekordot, és a húsa végül a fogyasztók szempontjából a legjobb helyre került, egy részét eladták Sydney halpiacán, a többit pedig a város szusi-éttermeibe szállították. Igaz, a világrekord jóval messzebb van, a kanadai Új-Skócia vizein 1979-ben egy 678 kg-os tonhalat fogtak ki.
Az úgynevezett közönséges polip a legkedveltebb és legízletesebb, magyarországi kereskedelmi forgalomban leggyakrabban ez a fajta elérhető. Lehet főzni, párolni, sütni, grillezni. Görögországból ered az találékony és kegyetlen húspuhítási szokás, hogy a halászok a frissen kifogott polipot több tucatszor a sziklákhoz csapják, és így lesz igazán omlós a hús. A filmirodalom is ismeri ezt a módszert. A szicíliaiak klánja, 1969-ben bemutatott francia-olasz bűnügyi filmben Alain Delon pont ezt csinálja a kifogott polippal.
Drávucz Péter riportja
Galéria:
A kategória további hírei:
Egy magyar recepciós mesél
Életveszélyes a túrázás
3. Emeletes ülések a repülőkön
Ez (is) lehet a jövő
Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el
5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap
Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó
Két év tombolás után csak a férj
7. Nádas Tamás barátom emlékére
Lezuhant a műrepülő világbajnok
8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat
A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye
9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket
Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat
Szex kölcsönbe
1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban
Sztárjainkat is utolérte a szerelem
2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian
Hiányzó gyémántok
3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt
Készen állsz?
4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez
Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől
5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy
Elmondjuk, miért!
6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi
Köztük vagy?
7. Jolie keményen megvádolta Pittet
„Történt családon belüli erőszak…”
8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!
Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?
9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár
Nem akárhol buktak le
10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után
A királyi családban sem fenékig tejfel az élet
Szépség és kitartás