Iskola, ahová örömmel járnak a diákok

Príma díj 2016. Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola

[V.J.] publikálva: 2016-11-15 10:09:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Kovácsné dr. Nagy Emese

Borsodban nem egyszerű dolog sikeres iskolát teremteni. A Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola mottója szerint mindenki jó valamiben. Ha pedig jó, akkor sikeres is lehet. Talán éppen ez az elszántság és elkötelezettség vezetett oda, hogy ebben az iskolában szeretnek élni és tanulni a gyerekek. A 2016. évi  Magyar oktatás és köznevelés kategóriájában Príma díjjal kitüntetett intézmény vezetőjével, Kovácsné Dr. Nagy Emesével beszélgettünk a motivációról, a sikerről, és elismerésről.


Mindenekelőtt gratulálunk a díjhoz!

Köszönöm szépen.

Hogyan fogadták az iskolában a jelölést és, hogy bekerültek a Prímák közé?

Először is, ez nagy megtiszteltetés. Az első kérdésünk az volt, vajon ki jelölhetett bennünket, hiszen az országos jelölésbe csak azok kerülhettek, akik a megyeiben megszerezték ezt az elismerést. Azon gondolkodtunk, vajon  kik azok, akik úgy gondolják, hogy egyáltalán jelölésre érdemes az iskola. Nekik is szeretnénk megköszönni a kitüntetést. Aztán – a jelöltek sorát látva –, jött a kérdés, hogy vajon mi is alkalmasak vagyunk-e arra, hogy ilyen megmérettetésben részt vegyünk. Sorra vettük tehát a dolgokat és azt gondoltuk, hogy igen, büszkék lehetünk arra a munkára, ami az iskolában folyik. Az is jó, hogy nem egy személyt, hanem egy egész közösséget jelöltek, mert amit a hejőkeresztúri iskola csinál, azt nem tudná egy ember megcsinálni. Ehhez egy igazi csapat kell. Ezek voltak tehát az első reakciók. Büszkeség tölt el minket, ugyanakkor érezzük, hogy ez nagyon komoly elismerés.

Az most már tény, hogy Önök a Príma díjat elnyerték.

Valóban, és ez nagy boldogság volt. Az ember el sem hiszi. Erre nem is gondoltunk, hiszen olyan jelöltek közé kerültünk, akik hatalmas eredményeket tudnak felmutatni. Elárulom, hogy én például egyáltalán nem készültem fel.

Hány tagú a tantestület Önöknél?

A tantestület 22 főből áll, tehát ez egy kicsi, vagy talán közepes méretű tantestület a hazai viszonyok között.

A díj indoklásában kiemelik az iskolában alkalmazott hátránykompenzáló pedagógiai módszert. Tudna erről pár szót mondani?

Mi 16 éve megnéztük azt, hogy mit tehetünk az iskola sikeréért. Akkor, 2000-ben olyan szinten állt az iskola munkája, hogy a tanulóink zöme alulmotivált volt, és a magatartással is sok volt a probléma. Nálunk a hátrányos helyzetű gyerekek aránya 73%. Ugyanakkor azt is láttuk, hogy ezek a gyerekek rendkívül tehetségesek. Abban is biztosak voltunk, hogy az akkor alkalmazott módszer nem lesz sikeres a nevelésükre. Kerestük a megoldásokat. Egy amerikai módszer továbbfejlesztését hajtotta végre az iskola, amiből három éven belül kialakítottuk a gyakorlatilag hátránykompenzáló módszerünket, a Komplex Instrukciós Programot. Ez a módszer a tudásban és szocializáltságban heterogén tanulói csoportnak kiváló. Ebben az iskolában ugyanúgy megjelennek a nagyon tehetséges és a lemaradt, a jó családból, jó anyagi körülmények közül jövő és a nagyon nagy szegénységből érkező gyerekek.

Számunkra az a kérdés, hogy tudjunk olyan oktatást csinálni, ahol bizonyos szülők nem menekítik ki a gyermekeiket innen. A hátrányt úgy tudjuk kompenzálni azoknál, akik miatt esetleg nem lehetne jól haladni, hogy ők is sikeresek legyenek és be tudjanak illeszkedni tudással az iskola mindennapjaiba. Azt hiszem, hogy ebben mi úttörők vagyunk

Támogatják a szülők ezt a módszert? Érzékelik és értékelik a sikereket?

A szülők is nagyon sokfajta közegből jönnek. Azok a szülők, akik iskolázottak, vagy jobban figyelnek a gyerekek teljesítményére, tudják, milyen munka zajlikaz iskolánkban. Ők értik is, hogy mi miért történik nálunk. Talán még a módszereknek a részleteit is ismerik. Viszont vannak olyanok, akik csak annyit tudnak az iskoláról, hogy jó dolog történhet ott, mert a gyerek akar iskolába járni. 2000 előtt nálunk nagyon sok volt a hiányzás, az igazolatlan óra. Bukások is voltak és ezért volt túlkorosság is. Ma már nincsen bukás, nincsen hiányzás, és túlkorosság sincs. Ehhez természetesen a szülő is kell. Biztos, hogy a szülők támogatják a munkánkat. Bizalommal fordulnak felénk akkor is, ha a gyerek nevelésében kell segítség. Az iskolaválasztás kérdésében is teljes mértékben megbíznak az iskolában. Ráadásul, szinte minden kérdésben. Példaképpen elmesélhetem, hogy az egyik cigány anyuka talált egy alapítványt, amelyik adományoz. Az adományozó kérte, jelöljenek ki egy embert, akiben száz százalékig megbíznak az adomány elosztásában. Az iskolát jelölték meg, illetve itt egy pedagógust.

Ez hatalmas bizalmat jelent.

Igen. Mutatja, hogy a szülők jónak találják a közösséget, a pedagógusokat és elfogadják azt, ami az iskolában folyik.

Alkalmazzák az önök módszereit máshol is az országban?

Van egy honlapunk. Nem az iskolaira gondolok, hanem egy hálózatra, amit mi alakítottunk ki. A hálózat honlapja a komplexinstrukcio.hu, melybe már 57 iskola tartozik. Ez húszezer diákot jelent és 1500 pedagógust. Talán ebben tűnünk ki mások közül. Nincs Magyarországon még egy iskola, aki alulról jövő kezdeményezéssel ötvenhét iskolát be tud vonni egy hálózatba. Mi ennek a hálózatnak vagyunk a vezetői, itt, Hejőkeresztúron. Mindez azt is jelenti, hogy a kollegáink – de most már a többi iskolában dolgozó kollegák is – tréninget adnak azoknak az iskoláknak, akik szeretnék elsajátítani a módszert. Később sem engedjük el ezeknek az intézményeknek a kezét, hanem egy-két évig utókövetjük, segítjük őket. Mentort rendelünk az iskola mellé, aki egy vagy két éven keresztül minden tanítási napon rendelkezésükre áll. Meg tudják beszélni azt, hogy mit, hogyan tanítsanak az órákon. Sőt, a mentorok havonta egyszer el is mennek ezekbe az iskolákba. Jelenleg is három iskolában folyik a képzés. Ilyen a napi életünk, meg tudjuk szervezni, úgy, hogy a közben saját iskolánk is rendben van.

Mekkora önöknél a továbbtanulási arány?

Ez most a szabályozás szerint minden iskolában 100 százalék, de ami nálunk különleges, hogy itt a gyerekek 70%-a érettségizik is. Egy ilyen iskolából ez nem szokványos. Általában 40% szokott érettségit tenni. Nekünk ez a mutatónk is remek. A Mezőcsáti Gimnáziumból éppen azért keresték meg nemrég az iskolát, mert annyira jó képességű gyerekek mentek oda tőlünk tovább tanulni, hogy szeretnék ösztönözni a mostani nyolcadikos osztályt, menjenek oda tanulni.

Ez már önmagában is hatalmas siker és sikerélmény lehet.

Igen. Sőt, volt egy olyan gimnázium is, ahol azt mondták, külön osztályt is nyitnának nekünk.

A díj után – gondolom -, még nagyobb lesz majd az érdeklődés. Gratulálunk a munkához és az elismeréshez.

Nekünk már a Príma cím elnyerése is hatalmas siker és elismerés. Kis iskola vagyunk és tesszük a dolgunkat. Ennyit tudunk a köznek adni. Ez küldetés is a részünkről.

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Videón 2019 nagy erdőtüzei
Így lángolt a Föld
PÉNZTÁRCA
Egymilliárdot nyomnak Hollókőbe
Gasztroélmények és megújult vár
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Így nevelik a tigrist Thaiföldön
Vigyázz: megesz a tigris, ha erős a parfümöd!
RECIKLI
Világklasszis hegyi futó egy lapos országból
Szabó Sándorral kihívásokról, veszélyekről és rajongásról.

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.29. 18:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét
2024.03.30. 10:05 Világszám - Inforádió
Húsvéti szokások a világban
2024.03.31. 10:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--