Tudta ezeket Kakasd és Bonyhád csodáiról?

A Völgység* íz-, és látványvilágáról a Retro Rádióban

[CSK] publikálva: 2023-03-19 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Kazettás mennyezet a kakasdi faluházban

Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő a legfrissebb élményeit osztotta meg a rádióban, minthogy nemrég járt Bonyhádon, Kakasdon is. A tájegység valóságos gyöngyszemeit fedezte fel a tájegységben kalandozva.


* A Völgység kistáj a Dunántúlon. Baranya és Tolna vármegye területén fekszik. A Dunántúli-dombság része, azon belül is a Mecsek- és Tolna-Baranyai-dombság vidékén található, a Tolnai-dombságban. Szomszédságában a Tolnai-hegyhát és a Szekszárdi-dombság terül el.  Legjelentősebb települései Bonyhád és Dombóvár. Itt található még Zomba, Kakasd, Egyházaskozár, Szászvár.

Szakértőnk a rádióban és valóságban is Kakasdon kezdte a túrát. Az autópályáról letérve viszonylag hamar oda lehet érni a kakasdi Makovecz-faluházhoz, amely nyolc éven át épült. Hihetetlenül izgalmas alkotás lett, amelyet mindenképpen érdemes megnézni az arra járóknak. Egyáltalán nem szokványos, nincs klasszikus födémje, hanem ágasfa törzsek tartják azt, ami önmagában nagyon látványos. Ha pedig felfele nézünk, akkor 151 kazettát találunk a mennyezeten. A festett cserépszerű borításon a székely mondavilágot elevenítik meg. Ez a mennyezetborítás egyedi, Magyarországon és a világban sem látott hozzá hasonlót.

Érdekesség, hogy Kakasdon nem élnek nagy számban reformátusok, a többség katolikus, mégis egy kicsit a református templomot ötvözi a faluházas hangulattal ez az építészeti megoldás - mondta Kiss Róbert Richard. A szerkezete is egyedi, és kívülről is látványos. Két tornya van a kakasdi faluháznak. Az egyik a német torony, a másik pedig a székely torony, ugyanis svábok és székelyek is élnek azon a környéken. A bejáratnál öt székelykaput is találunk. Önmagában a bejárat is egy érdekes építészeti technikával megoldott csoda. Az öt kapu öt székely települést jelképez, ahonnan a bukovinai székelyek érkeztek. A világháborút követően Kakasdról kitelepítették a németeket, és bukovinai székelyeket telepítettek be oda, de azért maradtak svábok is a településen. Mára pedig a sváb-székely jellegzetes kultúrának, főleg a csodálatos előnyeit élvezhetjük. Akkor is, amikor a kórust meghallgatjuk, vagy éppen a gasztroélmények során.

A Völgységben élő németek és székelyek ételkésztési, és disznóvágási szokásairól is szó esett a Retro Rádiós beszélgetésben. Kiss Róbert Richard arról is hallott a faluházban, hogy míg a német ajkú nemzetiség képviselői három, vagy négylábú rénfára (rémfára) rakják a disznót, a székelyek fújtatót használtak. Manapság inkább már csak az ízesítésben van különbség. Például a sváb tesz paprikát a kolbászba, átvéve a magyaroktól ezt a szokást, a székely meg nem. A faluház Kakasdon egyébként a helyiek életének egy olyan színtere, hogy a disznóvágástól kezdve a Galuska-fesztiválig, a lakodalmon át minden van ott. A Galuska-fesztivál egyébként töltöttkáposzta fesztivált jelent, ugyanis a bukovinai székelyek galuskának hívják a töltöttkáposztát. Az is nagy csoda a turisztikai szakértő szerint, hogy Kakasdon, az 1600 lélekszámú településen nagyon sok a látni, és kóstolni való, például a helyi krémesek.

A Prima Primissima díjas újságíró a jórészt a Magyarországra betelepült svábok történelmére is kitért a rádióműsorban. Elmondta, hogy Ulmnál indultak hajóval, így jutottak el Szekszárdra, ahol a Duna szabályozásáig még volt kikötő.  Így kerültek tehát Kakasdra is. A II. világháborút követő ki- és betelepítések forgatagában Felvidékről és Bukovinából is érkeztek kitelepítettek erre a településre, ahogy a Völgység más részeibe, így Bonyhádra is. Kulturális szempontból tehát Kakasdnak nagyon színes, érdekes a világa.

Bonyhádon folytatódott a Kiss Róbert Richard vezette rádiós utazás. A turisztikai szakértő jellemzése szerint egyáltalán nem volt közhelyes a Völgységgel való további ismerkedés, Bonyhádon felkeresték a Perczel család temetkezési helyét, és ott Perczel Mór honvédtábornok, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik katonai vezetőjének a sírját is. Idén március 15-én is megemlékező ünnepséget tartottak. Ilyenkor huszárok vezetik fel a megemlékezőket, több százan összegyűlnek a sírnál és a Perczel-család még élő tagjai is idelátogatnak. Érdekesség, hogy Perczel Mór 1811.11.11-én született. A számmisztikusok ebből bizonyára érdekes következtetéseket tudnának ebből levonni - jegyezte meg Kiss Róbert Richard. Azt is elmondta, hogy Perczel Mór volt a Törökország-béli magyar emigráció vezetője és nem Kossuth, s nem is voltak egymással jó viszonyban. Ez is egy érdekes adalék. Sok mindent megtanult - ismerte el a szakember, s felhívta a figyelmet a turisztikai szempontból érdekes különlegességre. Egy gyönyörű kis kápolnában eredeti Zsolnay majolikákat lehet látni. Szinte csodaszámba megy a kápolna díszítése. Azt is tudni kell, hogy ezt Perczel Etelka kápolnájaként ismerjük, de valójában a lánya van oda eltemetve. Etelka neve ismert Vörösmarty munkássága révén. * Ezt a kápolnát is érdemes megnézni, de sok minden más is van Bonyhádon. Található ott egy szép kálvária, de megnézhetjük a Perczel-kúriát, amelyben egy helyi festőművész kiállítása, és a pacskerok gyűjteménye is látható.

*Perczel Etelkát Vörösmarty számos eposz és mesedráma hősnőjében megmintázta (Zalán futása, Csongor és Tünde). Szép Ilonka alakjában is Etelkát sejthetjük. Utoljára mintázta meg Vörösmarty, mivel Etelka még ebben az évben (1833-ban) feleségül ment egy gazdag bácskai földbirtokoshoz.

A pacsker egy lábbeli, amolyan zokni-cipő, édesanyám is készített nekem ilyet annak idején - mondta el a Retro Rádió hallgatóinak Kiss Róbert Richard. Bonyhádon egy nagyon kedves hölgy, Köllerné Ilona gyűjti ezeket a lábbeliket, és 150 darabnak még a leírását is elkészítette. Azt írta le, hogyan készítik a pacskerokat a svábok. Akiket érdekel a néprajz és az ilyen kézimunkák, bizonyára rajonganak értük.

Bonyhádon megnéztük a helyi zománcgyár épületét, bár az nem olyan attraktív - folytatta a szakértő.  Azt a kis negyedet is meglátogatták, amit Bonyhádi Rózsadombnak nevezett el. Mint mondta, azt egyébként Szecska városrésznek hívják, mert hogy régen arrafelé a kukoricaszárat vágták, szecskázták. Azért keresztelte el Bonyhádi Rózsadombnak, mert látható, hogy annak idején felépült 5-6, vagy 10 ház, és 11. is olyan igényes és szép lett, követve az előzőek példáját, mivel az építtetők nem akarták úgymond alább adni. Így alakulhatott ki egy elegáns lakónegyed. Az a környék olyan, amiről az ember azt mondaná, hogy no, ott el tudna lakni - állapította meg a turisztikai szakértő.

Ezt követően elutaztak egy Ladomány nevű kistelepüléshez, amely régebben önálló, volt, de ma már Bonyhádhoz tartozik. Mint mondta, ez egy olyan tündéri, eldugott kis település, ahova sok helyen földúton kell haladni, és lényegében egy 4-5 percnyi autózással, vagy ha valaki lassabban vezet, akkor 8-10 perc alatt eljutunk. Mellette gyönyörű tavakat találunk. Ezek a Honig, azaz Méz-tavak, amelyek horgász tavak, de a látvány pazar, és tényleg olyan érzése van az embernek, hogy most egy eldugott gyöngyszemet, egy különlegesen szép tájat talált. Nyáron a tavakban lehet fürdeni, s arrafelé a vadászat és a lovaglás is népszerű, túrázni is lehet, úgyhogy van bőven mit csinálni.

Kiss Róbert Richardnak alkalma volt kísérőivel együtt Bonyhádon megkóstolni a helyi ételkülönlegességeket is. Veronka néni látta őket vendégül, aki félig sváb és félig székely. Elmondta, hogy feleségül ment egy svábhoz, és bár a településen az terjedt el, hogy németül kérték ki a lányos háztól, az igazság más, mert nem csak németül, hanem magyarul is szólt a kikérés, s azóta is boldog házasságban él. Arról is beszélt, hogy eleinte egy faházra kapott engedélyt egy földúton, ahol a vendéglátásban elkezdett dolgozni. Mára gyönyörű új városrész nőtt ki a környéken, és eltelt sok-sok év, amiről könyvet is ír Hatvan év a vendéglátásban címmel. Egyébként ez a hetedik könyve. Történelmi regényeket is írt a svábok és a székelyek életéről. Igazi helyi kuriózum Veronka néni. Nála megkóstolhattam a sváb és a székely ételeket is. Egyszerre hozták ki az asztalra mindet. A sváb étel zsemlegombóc volt, a klasszikus sváb étel, amit nagyon gyakran fogyasztanak. Lagzikban is. Belsőségekből készítik egyébként disznóvágáskor is, és ez egy pörköltszerű étel, amit babérlevéllel ízesítenek. A savanyú a saures, a székely pedig csürkemártás, ü-vel mondják, nem csirkemártás, hanem csürkemártás. Máléval, azaz puliszkával és rengeteg mártással tálalják, mert hogy régen bőven készítették a mártást, ha levágták a csirkét, hogy akkor is jól lakjanak, ha kevés a csirke húsa. Minden nagyon jóízű volt, érdemes tehát megkóstolni ezeket a finomságokat is Bonyhádon.

Veronka néni elmondta azt is, hogy amikor például lakodalom van, nagyon oda kell figyelnie arra, hogy ki mit szeret. Például a székelyek céklás tormával eszik a galuskát, vagyis a töltött káposztát. A svábok asztaláról nem hiányozhat a strudli, vagyis lényegében a rétes.

A fotókat Kiss Róbert Richard és Makovics Kornél készítette


 

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Miért fizetnek a macskák irtásáért?
Skalppénz Ausztráliában
PÉNZTÁRCA
Ilyenek a monacói herceg álomautói!
Láttál már elöl nyitható BMW-t?
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
A tipikus üdülőparadicsom
Dominikai Köztársaság
RECIKLI

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--