Smaragdgyűrűt találtak Balatonszemesen!

Gasztro-centrum lett a Balaton parti település

[Csilla.K.] publikálva: 2023-04-10 07:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Balatoni fogas

Monarchiabeli smaragdgyűrűt, két gyémánttal talált egy kincskereső Balatonszemesen, a Monarchia-korabeli strand helyén. A Retro Rádió hallgatóinak Kiss Róbert Richard Prima Primissima-díjas újságíró mesélte el.


Balatonszemesen nem lehet unatkozni. Ott van például az élménystrand, de az is kiderült a rádiós beszélgetésből, hogy lehet kincset keresni a régi monarchiabeli strand környékén. Azt is elmondta Kiss Róbert Richard, miért szemes Balatonszemes, és miért van az, hogy rengeteg virág díszíti arrafelé a környezetet szinte mindenhol. Izgalmas volt a gasztronómiai élménybeszámoló is is, hiszen megtudtuk, mi az, hogy séf szoba, és azt is, hogy milyen a tökéletes tojás.

Íme a tökéletes tojás, de mitől is tökéletes? Nos, mert tökmagolajjal, tökmag habbal készül hatvannégy fokon. Ez azért fontos, mert nagyon érdekes az elkészítés technológiája. Ezt szuvidálásnak, vagy szuvidolásnak is hívják. Egy magyar fizikus is közreműködött a kidolgozásában. Ennek az a lényege, hogy van egy olyan hőfok, amikor a fehérjében már lényegében megszilárdul szinte minden, de a sárgája még folyós marad. Egy óra elteltével nagyjából el is készül a tökéletes tojás. Merthogy a 3 perces lágy tojást egy órán át kell főzni 64 és fél fokon. Nagyjából ez a titka ennek az ételkülönlegességnek, és ha ezzel a szuvidálással, ezzel a technológiával valami elkészül, akkor valahogy úgy érezhetjük, hogy most valami csodát eszünk - foglamazott a Retró Rádióban Kiss Róbert Richard.

Kiemelte, hogy igazi gasztronómiai centrum lett Balatonszemes, és egyre több vendég érkezik a kisvárdai régióból is. Balatonszemes egyik legendás étterme vonzza a vendégeket. Ráadásul már a vendéglő mellett meg is szállhatnak azok, akik kipróbálják például a séfszoba nyolcfogásos, pazar menüsorát.

Kiss Róbert Richard hangsúlyozta, hogy igazi családi kirándulás és pihenés helyszíne lett Balatonszemes, ahova ő maga is családjával utazott el. A település a nevét a szemről, a szemességről kapta. Balatonszemes ugyanis őrhely volt. A Balaton déli partján nagyon komoly hadi utak húzódtak, amelyeket Balatonszemesen őrizték.

szemesség az 1862-es Magyar Nyelv szótára szerint: "A tapasztaló, észrevevő, fürkésző tehetségnek tulajdonsága, midőn figyelme minden körülményre kiterjed. Továbbá, cselekvésbeli ügyesség, ovatosság, mely magát megcsalatni nem hagyja". Balatonszemes ugyanis őrhely volt. A Balaton déli partján nagyon komoly hadi utak húzódtak, amelyeket Balatonszemesen őrizték.

Ma már a balatoni településre nem a katonavilág, hanem a családias hangulat jellemző - folytatta Kiss Róbert Richard. Jókat lehet a környékén is kirándulni ilyenkor tavasszal is, és a nyári időszakban is. Ha lemegyünk a strandra, akkor van ingyen strand szabadstrand is, és van fizetős strand. Az egyfajta élménystrand, a kisgyermekek is egy élmény medencében szórakozhatnak.

Ha valaki megunta a fürdőzést, az felkeresheti a községtől délre fekvő Pálos kolostor romjait is -ajánlotta a turisztikai szakértő, s azt is hozzátette, hogy legalább egy napra érdemes, sőt mindenképpen el kell kirándulni abba az erdőbe, amelyet nemrégiben telepítettek. Lesz ott egy piknikező hely is, ahonnan folytathatják az utat a Pálos kolostorhoz. Rádpuszta határában pedig még egy templom romjait is megnézhetik. Rendkívüli testi és szellemi kikapcsolódást adhat Szemes és környéke, de a fürdőzésre vágyók is jól érezhetik magukat, hiszen nagyon sok üdülő van Szemesen, és rengeteg a visszatérő vendég. A Retró Rádió vendége az egyik felkapott gasztronómiai centrumban is járt, amelynek tulajdonosa elmondta, hogy vendégeinek 90 %-a visszatér. Ez pedig egy kiemelkedően nagy arány - hangsúlyozta a turisztikai szakértő.

Balatonszemesen a Michelin által elismert éttermet is találunk. Mondhatjuk azt is, hogy BalatonszemesMagyarország egyik gasztronómiai (gasztro-)centruma. A turisztikai szakértő úgy vélte, komoly ugrás manapság az, hogy a Balaton környékén is találunk igen jó éttermeket. Visszaidézte, hogy 15-20 évvel ezelőtt még volt egy all inclusive balatoni szálláshelyen, amely azért volt all inclusive, mivel bármennyit ehetett pörköltöt lábasból. "Ezt már azért meghaladtuk. Most már a balatoni gasztronómia is kezd fejlődni, bár Budapest esetében mondhatjuk azt, hogy ott gasztroforradalom zajlott le. Hatalmas és csodálatos fejlődést láthatunk az éttermek színvonalát illetően. Balatonszemes viszont tényleg olyan, hogy rengetegen azért jönnek ide, hogy egy jót egyenek. Vannak horvátországi turisták is! Tehát nem csak mi megyünk Horvátországba, hanem Horvátországból jönnek ide azért, mert a balatonszemesi gasztroturizmus vonzza őket" - mondta Kiss Róbert Richard.

Nagyon sokan enni jönnek ki Balatonszemesre, és hát sokan megkóstolják a régió ízeit is. A Karalábé carpaccio pisztránggal például egy olyan fogás, ami a régiós kínálatban van, de ehetünk újhagymás burgonyakrémlevest bárányfasírttal, vagy borjúcombot medvehagymás gombával, puliszkával. Ez rendkívül finom volt. Pont úgy készítették el, ahogy illik. A Mogyorós sajtkrémhab sommal pedig az édességek közé tartozik. Mindez a helyben termesztett növényekkel, vagy tenyésztett állatokkal kapcsolatos. Most már ugye a régiónak a vegán ízeit is meg lehet kóstolni, ott vannak a kínálatban. "A csicseriborsó krémet kipróbálhatjuk például retek salátával, vagy ehetünk tavaszi zöldséglevest csipetkével, esetleg töltött karalábét citrusos szósszal, vagy sóskás desszertet pirított magokkal. El kell mondanom, hogy most már azért túlléptünk a lángos-hekk kombón, bár én azt is nagyon szeretem. Viszont valóban nagyon sokan azért jönnek ide, hogy ezeket kipróbálhassák, és hát van egy úgynevezett séf-szoba is az egyik ismert étteremben itt Balatonszemesen. Ennek az a lényege, hogy 8 fogás van. Lassan hozzák ezeket, hogy lehessen élvezni az ízeket, és közben beszélgetni lehessen a séffel arrtól, hogyan készülnek az ételek, mi a titkuk. Valóban utána úgy megyünk haza, mondjuk akár aznap este, vagy másnap este, ha meg is akarunk szállni, hogy úgy érezzük, te jó ég, milyen fantasztikus gasztronómiai élmény volt! - számolt be élményeiről a Retró Rádióban Kiss Róbert Richard.

Azt tapasztaljuk, ha Balatonszemesen sétálgatunk, hogy rendezettek az utcák, a terek. A szemesiek szeretik ezt a települést. Élmény nézegetni a szép házakat. Rengeteg virág díszíti a környezetet. Vendégszerető emberek laknak a Balaton-parti településen, amely egy dombhátra épült, a Somogyi dombság nyúlványára és annak lejtőjére. Aztán jön a vasúti rész: a vasútállomás. Mögötte, a másik részében a fürdőterület. Ott helyezkedik el a korszerű kikötő is - mesélte Kiss Róbert Richard.

Az is tetszett a Prima Primissima-díjas újságírónak, hogy általában Magyarországon, Közép-Kelet Európában, ahol kultusza van ennek, húsvétkor nem csak a templomok borulnak díszbe, hanem a jellegzetes húsvéti tojások, a bárányok és más háziállatok számos helyen idézik fel a húsvéti hangulatot. A kisgyerekeknek ez nagy élmény, mint ahogy az ő gyermekeinek, hát még a vonatok látványa! Amikor egészen a partra kisétáltak, Fülöp, Jázmin és Milla fél óráig azt nézte, hogy jönnek-mennek a vonatok. A partra a vasúti alagút alatt visz az út, ahol meg lehet állni nézelődni, persze óvatosan kell megközelíteni a vágányokat.

Egy kis történelmi visszaemlékezés is elhangzott a Retró Rádióban. Kiss Róbert Richard elmondta, hogy régen, a Monarchia idején, s aztán később, a II. világháború utáni időszakban is kedvelt üdülőtelep volt Balatonszemes, s most is nagyon szeretik a pihenni, élménnyel töltődni vágyók a település kellemes, egyedi hangulatát. Eötvös Károly író, politikus, ügyvéd háza is a településen állt. Eötvös egy könyvet is írt „Utazás a Balaton körül” címmel, ami azért érdekes, mert meg lehet tudni belőle, hogy például miért párbajozott a tihanyi várkapitány a jégen. Azt is megírta Eötvös Károly, hogy István nádor és Jelasics, horvát bán Szemesen akart találkozni. Jellasicsnak Balatonszemesen volt a főhadiszállása, és úgy tervezték hogy István nádor majd a Kisfaludy gőzössel Szemesre hajózik, és egy nagy találkozó, majd barátkozni fognak, de aztán kicsi volt a vízszintje a Balatonnak, úgyhogy ebből a tervből nem lett semmi. Azt is leírta Eörtövös, hogy Balatonszemesen lakott Répa Rozi is, aki Sobri Jóska betyárnak volt a szerelme. Nagyon érdekes, hogy valóban egy vibráló hangulatú, nagyon kedvelt üdülőhely volt Balatonszemes, amely ma is nagyon kellemes pihenést nyújt.

 

A régi Monarchiabeli klasszikus időszaknak megvannak a maradványai. Kiss Róbert Richard és családja találkozott egy igazi kincskeresővel, aki fémdetektorral járta az egykori monarchiabeli strandnak a területét. Fülöppel odamentek hozzá, és kérdezgették, hogy mi mindent talált már. Mondta, hogy most semmit, de volt már nagy fogása. Talált például egy fantasztikusan szép monarchiabeli gyűrűt. Az volt talán a legnagyobb fogása. Azon két gyémánt is volt, meg egy nagy smaragd. Talált még egy hatalmas nyakláncot is.

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Másfél milliárdos pert bukott az állam
Lepkék miatt ment a 2 éves bírósági eljárás
PÉNZTÁRCA
Soha nem látott aranyárra számíthatunk
A recessziós félelmek is motiválják
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Kalandjaink Iránban 2.
El kell-e menekülni Teheránból?
RECIKLI
Beporzók napja
Jó lesz csütörtökön Vácrátóton

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--