Jane Goodall ajánlójával

Könyv a földi élet jövőjéről

[Kail] publikálva: 2023-03-02 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

A Pallas Athéné Könyvkiadó március elsején mutatta be legújabb kiadványát, Vandana Shiva és Kartikey Shiva indiai szerzők Egység kontra 1 % című kötetét.


A növekvő egyenlőtlenségek, a társadalom széttagoltsága és a természeti környezet pusztulása mindennapjaink valóságává vált. Vandana Shiva, a világszerte elismert környezetvédelmi aktivista és szerzőtársa mindezekért a kizsákmányoláson alapuló, folyamatos növekedést hajszoló gazdasági modellt, illetve annak fő haszonélvezőjét, a leggazdagabb 1%-ot teszi felelőssé. A könyvbemutató pódiumbeszélgetésén Böcskei Elvira, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Kar Pénzügyek Tanszékének tanszékvezetője és Litkei Máté, a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézetének igazgatója osztotta meg érveit a különlegesen fontos és aktuális témát feszegető kötetről.

2018-ban jelent meg a nagy presztizsű kötet, amelyet a magyar olvasók is végre kezükbe vehetnek. “Mindenki, akinek fontos a Föld jövője, hálával tartozik Vandana Shivának, aki erőteljes kiállásával félelmet nem ismerve száll szembe a természetet szennyező, romboló és végső soron elpusztító óriáscégekkel” – írja a könyvről Jane Goodall, az ENSZ békenagykövete.

A világunkat a profit hajszolása és a folyamatos gazdasági növekedés, az uniformizálódás, a monokultúrák, a megosztottság, az egyenlőtlenségek növekedése és a monopóliumok kialakulása a külső kontroll irányába tereli. Ezek a folyamatok életünk minden aspektusát átszövik, legyen szó a pénzügyekről, az élelmiszer- és energiatermelésről, információról, egészségügyről, vagy akár az emberi kapcsolatokról.

A szerzők egyértelművé teszik: a jelenlegi rendszer elsősorban az azt irányítók érdekeit szolgálja a többségi társadalom és az egész bolygó kárára. Hogyan lehetséges ez? A szerzőpáros szerint a tudatosan felépített illúziók teszik mindezt lehetővé. Az algoritmusok irányította képviseleti demokrácia és a fogyasztói kultúra a szabadság hamis illúzióját kínálja. Szétválasztják az embereket a természettől és egymástól, elterelik a figyelmüket „a nehézségeik valódi okairól, megakadályozva, hogy szerveződjenek, és a kezükbe vegyék a dolgokat a Föld védelme, a társadalmaink újjáépítése, a gazdaság feletti irányítás visszaszerzése és a demokrácia visszaállítása érdekében.

Megdöbbentő adatokat hoztak nyilvánosságra a szerzők. 2010-ben a háromszáznyolcvannyolc leggazdagabb milliárdos ugyanolyan mennyiségű vagyon felett rendelkezett, mint az emberiség teljes népességének szegényebbik fele, ez a szám 2011-ben százhetvenhétre csökkent, 2012-ben százötvenkilencre, 2013-ban kilencvenkettőre, 2014-ben nyolcvanra, 2016-ban hatvankettőre, 2017-ben csupán nyolcra, 2020-ban várhatóan ez a szám már csak EGY lesz!

A könyvbemutatón Litkei Máté úgy fogalmazott, hogy több rétege is van a műnek, amely társadalomfilozófiai kérdéseket ugyanúgy boncolgat, mint környezeti vagy pénzügyi kérdéseket. 2050-re több mint 10 milliárd lesz a föld lakossága, a monopóliumoknak a helyi kezdeményezéseket kell figyelembe venni. Óriási problémát okoz az óriáscégek áldemokratikus viselkedése, hiszen rengeteg pénzt költenek adományokra, miközben óriási adókedvezmény mellett terhelik a környezetet a tevékenységükkel. Litkei Máté szerint egyéni szinten nem lehet felvenni a harcot a struktúrák ellen, csak szervezetten. Böcskei Elvira a társadalmi felelősséget helyezte a középpontba, szerinte csak az oktatással tudjuk megváltoztatni a fiatalok gondolkodását, akiknek súlyos problémákkal kell megküzdeniük a jövőben.

Bár a szerzők meglehetősen borús képet festenek a jelenünkről, a könyv végkicsengése egyértelműen pozitív és reményteli. Véleményük szerint a vég nem elkerülhetetlen, és dönthetünk úgy, hogy „otthagyjuk a tudatosan felépített gondolati sémák világát, és felszabadítjuk magunkat azon erők és paradigmák alól, amelyek ezeket ránk kényszerítik.

Válaszút előtt állunk: rohanhatunk tovább a szakadék felé, esetleg más bolygókra is továbbvihetjük a gyarmatosítás pusztító mintáit, de dönthetünk úgy is, hogy „a bolygóról és egymásról gondoskodva életben maradunk, megújítjuk a Földet és közös emberségünket”.

A könyv meglehetősen szenvedélyes, radikális hangjával és tartalmával nemcsak a földi élet jövőjéről szóló diskurzust színesíti, hanem a saját maga által meghatározott célt is teljesíti: igyekszik ráirányítani az olvasó figyelmét egy merőben más perspektívára, segít a gondolkodásbeli béklyók levetkőzésében, ami végső soron egy teljesen új, reményteli utat jelölhet ki az egész bolygó és a részét képező emberiség számára.

Az Egység kontra1 % című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon.

© vilagszam.hu
Galéria:Add a Twitter-hez Add a Facebook-hozÚtmutató vezetőknek

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
PÉNZTÁRCA
Óriás lesz az OTP Bank Szerbiában
Új pénzintézetet vásárolt
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
RECIKLI
A gyalogosoké lesz az alsó rakpart
Erre a hétvégére biztosan

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.06.21. 18:35 Világszám - Inforádió
Stutgart
2024.06.22. 10:05 Világszám - Inforádió
Köln
2024.06.23. 10:35 Világszám - Inforádió
Stutgart ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--