Útmutató vezetőknek

Szemléletmód, készségtár bizonytalan időkre

[Kail] publikálva: 2023-02-01 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában? Tekintsük intő jelnek a világjárványt! Ma egy vírus okoz fennakadásokat, holnap egy versenytárs üzleti modellje forgat fel egész iparágakat, vagy akár egy mesterséges intelligenciához, kvantumszámítástechnikához, nukleáris fúzióhoz hasonló forradalmi technológia okoz majd komoly gazdasági zavarokat – figyelmeztet Gary A. Bolles, a munka, a tanulás és a szervezetek jövőjének nemzetközileg elismert szakértője. Vágjunk bele a szükséges változtatásokba még ma!


Most van az a pillanat, amikor a munka világa radikálisan megváltozik, és épp e sorok olvasása alatt íródnak a szabályok, amelyek biztosíthatják a sikert az átalakulásban – hangsúlyozza a szerző. A digitális technológia fejlődése, a közegészségügyi helyzet és a világgazdaság egyéb felforgató hatásai okán Gary A. Bolles könyvét olyan útmutatónak szánja, amelynek segítségével felkészültebben kezelhetjük azokat a változásokat, amelyek váratlan hatásként csapnak le mindennapjainkra és egyre komolyabb mértékben érintik a foglalkoztatást.

A jövőben várhatóan tovább erősödik a szervezetekre és a vezetőikre nehezedő nyomás. Ugyanakkor az értékteremtés is egyre sürgetőbb igényként fogalmazódik meg az ügyfelek részéről. Mindeközben a munkavállalók készségei kapcsán is egyre összetettebb elvárások merülnek fel. Mindez a dolgozóktól és a szervezetek vezetőitől is fokozott agilitást és alkalmazkodókészséget kíván. A sikerhez követendő szabályrendszer, amely az értékteremtés jövőbeli formáit is meghatározhatja, teljesen átalakul. Gary A. Bolles épp ezért egészen új narratívát és szemléletmódot ajánl a munka, sőt az állások, a karrierek, a csapatok, a menedzserek, a vezetők és a szervezetek értelmezésére.

Bár a munka világa szédítően bonyolult, Gary A. Bolles a szilícium-völgybeli vállalatok gyakorlatából merítve az új szabályokat egy egyszerű keretrendszerbe foglalja, ami annak azonosításában segíti a vezetőket, hogy kialakíthassák a munkához most és a jövőben is szükséges szemléletmódot, készségeket és eszközöket. Gary A. Bolles kötetében ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az átalakulásért nagy árat fizetnek az emberek, hiszen nem csupán a régi technológiákat és munkahelyeket sodorja magával, hanem a szervezeti kultúrát, a kialakult hagyományainkat és értékrendszerünket is mélyen átalakíthatja.

Ez az átalakulás pedig jórészt már el is kezdődött, és a változások kezelésében az együttműködés gyakorlása elengedhetetlen. A szerző itt négy területre hívja fel a figyelmünket. 1. Mindenkinek segítenünk kell abban, hogy a forradalmi változások világában boldogulni tudjon. 2. Meg kell szabadulnunk azoktól a dolgoktól, amelyek sokaknak ártanak. Ilyenek például az embertelen és kiszámíthatatlan haknimunkák, a mérgező viselkedésformák és a csökkenő fizetések. 3. Viszont meg kell őriznünk azokat a dolgokat, amelyek kifejezetten az emberek javát szolgálják, például a kiszámítható jövedelmet, az életcélokat, az önértékelésünk erősítését és az anyagi biztonság megteremtését. 4. Meg kell értenünk a munka ökoszisztémáját, és változtatnunk kell azokon a dolgokon, amelyek az emberek, a társadalom és a bolygó számára is ártalmas tényezőket támogatnak.

Az Útmutató vezetőknek egyik legfontosabb üzenete, hogy a munka és a szervezetek szabályait mindig emberközpontú értékekre kell alapozni. A szerző eltökélten hisz abban, hogy a jó teljesítmények és a jó cselekedetek összeegyeztethetők. „A jelenre és a jövőre nézve mindannyian tehetünk egy egyszerű, de hatásos fogadalmat: Senkit sem hagyunk magára!”

Gary A. Bolles a Szingularitás Egyetem (ma Singularity Group) Munka Jövője Tanszék professzoraként azt kutatja, hogy milyen hatással lehetnek a napjainkat jellemző mindent felforgató változások az emberek, a szervezetek, a csapatok és az országok életére. A LinkedIn Learning oldalon népszerű tanfolyamokat tart „Learning Mindset”, „Learning Agility” és „Leading Change” címmel, amelyeket mind ez idáig több mint egymillió hallgató végzett el. Elkötelezetten segíti az egyének, szervezetek, közösségek és kormányok együttműködését olyan hatékony stratégiák kidolgozásában, amelyek biztosítják, hogy minden ember hozzáférjen az értelmes, jól fizetett munkához és az egész életen át tartó tanulás lehetőségeihez.

Az Útmutató vezetőknek című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Az idő mintázatai

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Már nem népszerű az állatminta
Ennek ellenére ezrével mészárolják a kígyókat Indonéziában
PÉNZTÁRCA
A PADME így harcol a koronavírus ellen
Építészeti díját is felajánlotta a célra
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Katar egy magyar újságíró kamerájával
Csodás fotók a vébéről és környékéről
RECIKLI
Eredeti kocsikkal jön újra az Orient Express
A párizsi olimpián debütál

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--