Az idő mintázatai

Visszaköszönnek a 40-es, 70-es évek

[Kail] publikálva: 2023-01-09 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Az idő mintázatai címmel jelent meg új könyv a Pallas Athénénál. A kötet azoknak a rendhagyó üzeneteknek a lenyomata, amelyek javarészt nyugati liberális véleményformáló személyiségek és egy közép-európai gondolkodó között zajlottak. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke 2019 őszén írta meg a „100 Words” néven futó gondolatébresztő sorozatának első darabját, amelyet azután 2022 májusáig még további 252 követett.


A Pallas Athéné Könyvkiadó ezeket az angol nyelvű hozzászólásokat On the Edge of Times címmel rendezte kötetbe, és most magyar nyelven is átnyújtja az olvasóknak.

Az MNB elnöke a cikksorozatban aktuális közgazdasági, pénzügyi, geopolitikai és fenntarthatósági témákban született cikkekre reflektált, bekapcsolódva a nyugati világban folyó eszmecserékbe. Az eredeti írások jelentős része a The Financial Times véleményrovatában jelent meg. Mint az elnök a kötet köszönetnyilvánító soraiban megfogalmazza, ezek remekül megírt, alapos kutatásokon nyugvó írások, „így a vita középpontjában inkább a megközelítés és az érvek, semmint maguk a tények álltak”.

Vitáik oroszlánrésze a korábbi liberális és a jelenleg felemelkedőben lévő, fenntarthatóságon alapuló megközelítés között zajló barátságos viadalnak tekinthető. Figyelembe véve ugyanakkor, hogy e globális kihívások megoldása nem a liberalizmus és a liberális gondolkodás eszmerendszeréből fakad – teszi hozzá a szerző. „Ezen túlmenően »beszélgetéseink« a nyugati és a keleti, vagyis az ázsiai álláspontok összecsapásának is tekinthetők. Amint a nyugati birodalmak ideje lassan, de biztosan lejár – amelyek közül az utolsó talán az amerikai birodalom 1945 és 2075 közötti időszakra tehető fennállása lesz –, Eurázsia korának felemelkedése hosszú távon fenntartható jövőképeken, stratégiákon és technológiákon alapulva már elindult. Ehhez a történelmi átalakuláshoz égető szükség van egy új közgazdaságtani iskolára, amelyet új fenntartható közgazdaságtannak nevezünk” – írja. Épp ezért új szempontokra, nem szokványos megoldásokra hívja fel a figyelmet a kötet.

A Pallas Athéné Könyvkiadó a cikkfolyam rövid üzeneteit témák szerint csoportosítva tette közzé, és megjelentette minden reflektált cikk elérhetőségét is.

A “100 Words” írásai foglalkoznak a gazdasági fejlődésben tapasztalható ciklusokkal, a válságok mintázataival, a kormányzás és a növekedés összefüggésével, költségvetési kérdésekkel, a koronavírus-járvány hatásaival, „Kína 200 éves maratonjaival”, az európai dilemmákkal, a pénz jövőjével, az euró maradandó hibáival, a felfedezések új korával, a fenntartható társadalmi környezettel, vagy éppen a szabadság kontra biztonság kérdéskörével. Emellett tartalmazza például a kötet az Elnök azon kommentárját is, amelyben gratulál George Friedman Amerika jövőjéről szóló könyvéhez.

Gazdaságtörténeti példákkal illusztrálva az MNB elnöke arra is felhívja a figyelmet, hogy a Covid19-járvány kitörése óta az 1970-es évek eseményei köszönnek vissza, amikor az Egyesült Államokban Németország és Japán visszafogását célzó politikai döntéseket hoztak, amelyek gyötrelmes évtizedet, magas inflációt és alacsony növekedést indukáltak a világgazdaságban. Az amerikai gazdaság által fizetett ár is meghaladta a gazdasági riválisoknak korábban okozott károkat. A 2020-as évek mintázatai hasonlónak tűnnek a 70-es években tapasztaltakhoz, vagyis a gazdasági mellékhatások jóval jelentősebbek lesznek, mint amit most bárki el tud képzelni – írta.

A kötetben a szerző vissza-visszatérően reflektál a jegybanki működéssel kapcsolatos felvetésekre is.

Az idő mintázatai című kötet, valamint a szerző más művei, az On the Edge of Times és az Amerikai Birodalom vs. Európai Álom, továbbá a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A változás bajnokai

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Durván megugrott a gammasugárzás
Fegyverkísérlet-baleset az orosz északon
PÉNZTÁRCA
Nincs szavazás a Brexitről
A brit alsóházban ez nem lesz kérdés a kilépés
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Meztelenül a tengerparton
Európa legjobb nudista strandjai
RECIKLI
Mi lesz digitális javainkkal a halálunk után?
Hogyan örökítsem át a titkos jelszót?

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--