Négy mesebeli palota Indiában

Ezekre a helyekre érdemes lehet elmenni

[L.Eszter] publikálva: 2015-09-26 16:05:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Az Inforádió Világszám című műsorának vezetője, Dr. Kiss Róbert Richard elkalauzolt minket India egzotikus területeire. Nem csak a jómódúak világát ismerhettük meg, de a szegényebb sorsú közösségek életéről is hallhattunk.


Ezt eszik Indiában

Ki gondolta volna, hogy a világ legdrágább fűszernövénye a sáfrány? Majd ezt követi a vanília, aminek annyira értékes az előállítása, hogy néha csak aromaként használják. Azt is megtudhattuk, hogy háromféle bors létezik, a fekete, a fehér és a piros. A negyedik pedig a zöldborsó lenne. A fahéj nevében pedig nincs semmilyen csalafintaság. A fűszerfajta valóban a fa kérgéből készül, méghozzá az úgynevezett kasszia kérgéből. Az ananász viszont a tévhitekkel szemben nem fán terem, hanem bokron. Indiában a rengeteg egzotikus íz mellett kóstolót kaphatunk még a jack fruit, és a kókusz gyümölcseiből. A legtöbben vegetáriánusak Indiában és előszeretettel fogyasztanak currys rizst az ételeik mellé. Az ételeik egyébként gyakorta csípősek - olvasni a kozepsuli.hu oldalán.

Lenyűgöző indiai paloták
Udaipur, Oberoi Udaivilas

Udaipur városában a házasság palotájaként is emlegetik Oberoi Udaivilas gyönyörű épületét. Rengetegen kötnek itt házasságot évről évre. Nem véletlenül nevezik az egyik legromantikusabb városnak. Azt pedig érdemes megemlíteni, hogy Indiában imádnak hatalmas esküvőket és lakodalmakat rendezni. Még az idegen embereket is előszeretettel invitálják a menyegzőkre. A legnépszerűbb esküvőhelyszínek Indián belül Mumbai, és Delhi területein vannak.

Miután a maharadzsák címeit visszavonták, rengeteg palotát államosítottak, így törtét az is, hogy a legtöbb ilyen hely ma már múzeumként és szállodaként is funkcionál. Nincs ez másképp az Oberoi Udaivilas palotával sem. Sok maharadzsa egyébként ezt követően vált szállodaigazgatóvá.

Jodhpur, Umaid Bhawan Palace

Rendkívül érdekes település, már csak azért is, mert itt épült India legutolsó palotája, az Umaid Bhawan Palace. Az 1943-ba elkészült palota sajátossága, hogy nyugati és keleti stílusirányzatok is ötvözik, hiszen az építészek is messziről jött, kultúrájukban gazdag emberek voltak. Az aranyszínű palotában több, mint 300 szoba van és ez volt az uralkodó család rezidenciája.

A város falai kék színbe tündökölnek. Ezzel jelölik Indiában a magas rangot.

Udaipur, Taj Lake Palace

Hosszú ideig a radzsput harcosok uralták ezt a területet, akikről az a legenda járja, hogy inkább lovagoltak halálba (jauhar), mintsem, hogy csatát veszítsenek, az asszonyok pedig ezt követően tűzre vetették magukat.

A Taj Lake Palace hatalmas épületén rengetegen dolgoztak és többször át is építették. Híres gyönyörű kertjéről, az ott található alkotásokról és a sokszínű luxuslakosztályairól. A vendégek kis hajóval közelíthetik meg a ma már szállodaként is funkcionált palotát.

Új-Delhitől 122 kilométerre, Neemrana Fort-Palace

Az erődből átalakított szálloda 1464-ben épült, és 1986-ba nyitották meg, mint hotelt. A létesítményt az egykori uralkodóról nevezték el, hogy így tisztelegjenek előtte. A romantikus épület függőkertje elvarázsolja a turistákat. Labirintusszerű folyosók, virágkertek, fürdőhelyek, előadások és fantázianevű paloták várják a turistákat. Érdekesség, hogy a lenyűgöző pompában ragyogó palotáktól nem messze találjuk a szegénynegyedet.

Érdekes történetek Indiából

Hatalmas eltérés van az indiai dzsungelek, városok és turistaközpontok között. Sok helyen foglalkoznak növénytermesztéssel, gyűjtögetéssel és jártasak a kézműiparban. Négy fő kaszt létezik Indiába, de azon belül tovább tagolódnak a rangok. Ezt nagyon komolyan veszik Indiába. Meghatározza a házasságot, a munkabeosztást, és az egymáshoz való viszonyulást.

Korábban hallani lehetett arról a történetről, amikor egy pár, akik két különböző kasztból származtak, egymásba szerettek és elszöktek a család elől. Az eset hatalmas felháborodást keltett, pereskedés vette kezdetét, majd komoly ítélettel akarták megszégyeníteni a párt, de végül a jogvédő szervezeteknek sikerült megoldaniuk a helyzetet.

Másik érdekes történet, amit a műsorvezető mesélt, hogy az egyik közép-indiai falu lakóját egy tigris látogatta meg az otthonában. A ház tulajdonosa arra lett figyelmes, hogy a ragadozó a vacsoráját fogyasztja el az asztalnál. Szerencsére nem támadt rá a házigazdára. Miután végzett jóllakva kisétált az ajtón.

Az is előfordul, hogy a falusiakat meglopják a majmok, hiszen az utóbbi időben rendesen elszemtelenedtek a faágakon csimpaszkodó kis állatok és nagyon leleményesek tudnak lenni, ha élelemről van szó.

 

Forrás: kozepsuli.hu

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Ezeket nem tudhatta Hollywoodról

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Tízszer több naperőművet ígért Áder János
A köztársasági elnök New Yorkban
PÉNZTÁRCA
Búcsú az olcsó repüléstől?
Újranyitásra készülnek a légitársaságok
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Ilyen Vilmos és Katalin királyi porcelánja
Ezt kapták nászajándékba a Magyar Köztársaságtól!
RECIKLI

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Firenze
2024.04.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Siena
2024.04.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Firenze ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--