Ganajtúró bogarakat eszünk a jövőben
Válasz a világ élelmiszerválságára
[szorenyi.p] publikálva: 2014-02-07 16:53:00 | Nyomtatás
A ganajtúró bogarak és a hangyák jelenthetik a megoldást a jövő élelmiszerellátási problémáira - állítják brit kutatók, akik egy speciális eljárást kidolgozva háromdimenziós nyomtatással készítenek ízletes rágcsálnivalókat rovarokból.
Az új technológiát kidolgozó Ken Spears, a London South Bank University ételtechnológusa szerint a rovarokkal való táplálkozás - amely bevett gyakorlatnak számít a világ számos pontján -, nem csupán az élelmiszerhiány problémáját oldaná meg, hanem biztosítaná, hogy az emberek elegendő fehérjéhez és ásványi anyaghoz jussanak.
A projekt keretében a kutatók kiszárítják és finom porrá őrlik a rovarokat vagy azok lárváit, hogy lisztet készítsenek belőlük, amelyet azután csokoládéval, krémsajttal vagy különböző fűszerekkel vegyítenek, olyan keveréket nyerve, amelyből háromdimenziós nyomtatással ízletes ételeket tudnak készíteni.
Spears szerint a szakemberek ez idáig kénytelenek voltak a Nagy-Britanniában előforduló rovarokra szorítkozni, így például házi lisztbogár lárváinak őrleményét vegyítették fondanttal, hogy tortákra szánt cukormáz bevonatot készítsenek, de a jövőben szeretnének fehérjében gazdagabb fajokkal dolgozni és jóval kifinomultabb alakzatokat, illetve bonyolultabb ételeket is létrehozni.
A szakemberek úgy vélik, hogy a rovarok fogyasztása jelentheti a megoldást a jövő globális élelmiszerellátási problémáira, mivel - a növekvő globális népesség és a fokozódó élelmiszerigény fényében - a gyakorlat csökkentené a környezetre és az állattenyésztésre nehezedő nyomást - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.
A kutatók reményei szerint, ha kívánatos formában tálalják a rovarokat, akkor több ember lesz hajlandó enni belőlük. A rovarok gazdag fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrást jelenthetnek. Egy ganajtúró bogár például több vasat tartalmaz, mint egy szelet steak, és négy tücsökben annyi kalcium van, mint egy pohár tejben.
Spears szerint a kutatók azt remélik, hogy a jövőben jóval egzotikusabb, és magasabb fehérjetartalmú rovarokat - például dél-afrikai mopaneférgeket - is bevonhatnak a projektbe, hogy az előállított ételek még több tápanyagot biztosíthassanak az embereknek, és akár a katasztrófa sújtotta területeken is be lehessen vetni őket élelmiszerforrásként.
(Forrás: MTI)
Galéria:
A kategória további hírei:
Egy magyar recepciós mesél
Életveszélyes a túrázás
3. Emeletes ülések a repülőkön
Ez (is) lehet a jövő
Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el
5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap
Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó
Két év tombolás után csak a férj
7. Nádas Tamás barátom emlékére
Lezuhant a műrepülő világbajnok
8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat
A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye
9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket
Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat
Szex kölcsönbe
1. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian
Hiányzó gyémántok
2. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt
Készen állsz?
3. 5 tuti tipp a boldogabb élethez
Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől
4. Ez a legizgalmasabb csillagjegy
Elmondjuk, miért!
5. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi
Köztük vagy?
6. Jolie keményen megvádolta Pittet
„Történt családon belüli erőszak…”
7. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!
Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?
8. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár
Nem akárhol buktak le
9. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után
A királyi családban sem fenékig tejfel az élet
10. El sem akarjuk hinni, hogy válna Varga Judit
Egy bulvárlap círt cikket, a házaspár reagált
Nemzeti kincs született