Fedezze fel velünk a festői Bázelt

Öt sétatúra közül választhatja ki a legoptimálisabbat

[Kovacs R.] publikálva: 2015-05-13 13:41:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Bázel egy lenyűgöző, bájjal teli kis település, mely a Rajna két partján helyezkedik el a svájci-francia-német hármashatár találkozásánál. Ez a város egy igazi kis gyöngyszem, művészek, tudósok, építészek új paradicsoma.


Bázelnek van egy Óváros része is, melyet szűk utcák és vékony sávok hálóznak be. Aki ide látogat, rengeteg kultúrát ismerhet meg, Bázel egy igazi multikulturális város. Miután végigsétálunk a napsütötte folyóparton, érdemes ellátogatni az igényesen rendben tartott óvárosi részbe, ahol az utcákon számos bisztróban és kávézóban pihenhet meg. Bázel egy nagy előnye a sok közül, hogy igen jól áttekinthető és bejárható: egy rövid idő alatt annyi mindent láthat és tapasztalhat meg az ember, mint kevés más helyen.

A legjobb módja annak, hogy felfedezze e csodás várost az az, ha az öt sétaútvonalból választ egyet, és így barangolja be az Óvárost. Mindegyik túra másként van felépítve, mindegyik más szemszögből mutatja meg a várost. Legyen Ön a saját idegenvezetője! Nem csak a város lenyűgöző látványosságaiban fürdőzhet, hanem betekintést nyerhet Bázel forgalmas életébe is. Mindegyik útvonal kezdete és vége is a piactér (Marktplatz). Mind az öt igen egyszerű és követhető, csak választania kell. Az összes túraútvonal Bázel egy neves alakjáról kapta a nevét, és mind más színnel van jelölve.

Erasmus útja - Barangolás a történelem szívében

Erasmus Rotterdamban született (~1469-1536), majd Bázelben élt és tanított 1521 és 1529 között. E útvonal útjelző táblái pirosak és kékek. Az útvonal megtétele körülbelül 30 perc.

Ez az út felvezeti az érdeklődőt egészen a Rheinsprung-ig, a hegy tetejére, ahol a Münster-székesegyház áll. A hegy tetejéről kiváló kilátás tárul a turista szeme elé, tiszta rálátás nyílik a Rajna-folyóra. A kelták és a rómaiak is alapítottak itt településeket, melyek maradványai a mai napig fellelhetőek a környéken. 1440-ben itt választotta meg a Bázeli Tanács V. Félix pápát. Ez a környék ma már egy vonzó lakónegyed, ahol közigazgatási szervek működnek, és számos múzeum nyújt betekintést a múltba.

Münsterplatz

A Münsterplatz Európa egyik legszebb tere, mely békét és nyugalmat áraszt, és igen sok rendezvény helyszínéül szolgál az év folyamán (szabadtéri mozi, őszi vásár, koncertek). A folyó itt, a Jura hegység és a Fekete-erdő között közelítőleg derékszögű fordulatot tesz, amelyet Rajna-kanyarnak is neveznek. Felfedezhetjük itt a székesegyházat, mely román stílusú jegyeket hordoz, melyeken az idő sem fogott ki. Itt helyezkednek még el a sok híres bázeli családnak otthont adó kolostorok is. Maga a székesegyház nem egy híres ember nyughelye, többet között a rotterdami Erasmusnak is. Innen a visszafelé vezető út a Piac térig a Freie utcán (Freie Strasse) át halad át, ahol számtalan a vásárlási lehetőség kínálkozik.

Jacob Burckhardt útja - A múlt és a jelen harmóniája

Jakob Burckhardt (1818-1897) bázeli professzor, történész és tudós volt. A túravonal útjelző színei a világoskék és a kék. A túra 45 percesre tervezett.

Az útvonal természetesen a Piac térről indul (Marktplatz). A kíváncsi turista végigsétálhat a Freie bevásárló utcán, mely a legnagyobb és legismertebb utcája Bázelnek. Elhaladva a Barfüsser templom (Barfüsserkirche) előtt a Színház térre (Theaterplatz) lyukadunk ki. Ezen a téren egyaránt megtalálható a modernre formált színház és a neo-gótikus templom is, melyek stílusa szinte egymás ellentétei. Jacob Burckhardt kétségkívül élvezte ezt a kontrasztot. A Tinguely szökőkút (Tinguely fountain), mely egy varázslatosan faragott szökőkút, a bázeli fiatalok gyakori találkozóhelye mind télen, mind nyáron. A közelben helyezkedik el a bázeli műcsarnok szabadtéri étterme, mely a bázeli kortárs művészek egy központi találkozóhelye, kik, ha pihenésre vágynak, itt, a hatalmas gesztenyefák csábító árnyékában fogyasztanak el valamilyen ínycsiklandó finomságot.

Tinguely fountain

A városi élet egy másik központja a Barfüsserplatz. A középkori templommal szemben fekvő terület a szabadtéri rendezvények és piacok kedvelt helyszíne. Manapság a templom a Történelmi Múzeumnak ad otthont, amely mindenképp megér egy látogatást. Erről a nyüzsgő térről, egy rövid sétával eljuthatunk a sikátorokon keresztül a kis üzletekhez és Heuberg és Spalenberg butikjaihoz. A séta a színes Piac téren ér véget.

Thomas Platter útja - A kézművesek és tudósok útja

Thomas Platter (1499–1582) bázeli tudós és a székesegyházi iskola vezetője volt. A túra útjelző táblái a sárga és a kék színűek. A séta körülbelül 45 percig tart.

A kirándulás a kézművesek kerületéből indul, festői kis utcákkal átszelve. Az utcák neveit a régi szakmák adták, azon szakemberek nevei, kik régen itt tevékenykedtek (pl. szabók). A kézművesek az itt lévő Birsig folyót használták természetes csatornaként, illetve más tevékenységeikhez is. Elhagyva a szelíd völgyet, fölmászhatunk a Spalenberg-i oldalon. A hegy tetején Petersgraben-nél hagyhatjuk el az Óvárost, ott, ahol régen a városfal futott végig. Folytatva az utat, eljuthatunk Svájc legrégebbi egyeteméhez, melyet 1460-ban alapítottak. Thomas Platter is ezen az egyetemen tanult.

Marktplatz

Az egyetem mellett helyezkedik el a fákkal szegélyezett Petersplatz, mely minden szombaton teret ad a bolhapiacnak. A gótikus Szent Péter templom mellett elhaladva, nyüzsgő piactérre érünk, ahol a hét bármely napján friss gyümölcsöket és zöldségeket vásárolhatunk.

Paracelsus útja - Középkori átjárók

Paracelsus (valódi neve: Theophrastus von Hohenheim; 1493-1541) 1527 és 1528 között Bázel város orvosa, vezető tudósa, természetgyógyásza és a terapeutája volt. E útvonal útjelző tábláinak színe szürke és kék. A túra megtételéhez szükséges idő 60 perc.

Ezen az úton sokat kell sétálni, meredek lejtőkön kell átmenni. Elsőként a „tizenegyezer szűz” sikátorán (Elftausendjungfern-Gässlein) haladhatunk át a Martinskirchplatz irányába. Az itt lévő Szent Márton-templom gyakran szolgál díszes ünnepségek helyszínéül. A környéken elhelyezkedő városi házak megkapó külseje arról tanúskodik, hogy anno igen tehetős emberek éltek ezen a tájon. Az épületekben manapság közigazgatási szervek működnek.

Szent Márton-templom

Visszafelé a völgybe, keskeny kis utcákon át vezet az út, teli lépcsővel. Miután lejutottunk a temérdek mennyiségű lépcsőn, a séta a völgy másik oldalán folytatódik. Keresztülszelve a régi kézművesek sikátorait, megközelítjük a Szent Leonard templomot, majd a Lonhof-ot. Ezek az épületek valaha a város székhelyeként szolgáltak, majd börtönként funkcionáltak. A Lonhof-on ma apartmanok, a Zenei Múzeum és egy kis étterem állnak. Az út vége felé még ránk vár a Gyógyszertörténeti Múzeum (Pharmaceutical History Museum), ahol még mindig jelen vannak Paracelsus régi felszerelései.

Hans Holbein útja - A Rajna mindkét oldalán

Ifjabb Hans Holbein (~ 1497-1543) 1514-1526 és 1528-1531 élt Bázelben, ahol portrékat festett. A túra vonalának színei a zöld és a kék, körülbelül 90 percbe telik a turistának végigmennie az útvonalon.

A város Rajna menti része adja Bázel varázsát. Feltétlenül érdemes a folyó mindkét oldalán felfedezniünk a várost. Az útvonal először a város jómódú negyedébe vezet el, ahol anno (Münsterplatz) a vagyonos és egyházi személyek éltek. Manapság a tér számos szabadtéri kiállításnak, a Bázeli karneválnak és a Bázeli őszi vásárnak ad otthont. Az egykori patríciusok házai a lovagi útvonalon vannak megépítve (Rittergasse).

Kunstmuseum

Útközben a Művészeti Múzeumba (Kunstmusem) botlunk, ahol sok más művész munkájával együtt, Hans Holbein festményei is kiállításra kerültek. Miután elhaladtunk a népszerű Karikatúra és Képregény Múzeum előtt, elérjük a Szent Alban templomot. A fal résén át, láthatóvá válik az egykori középkori kolostor. Ebben a kerületben van még a Kortársművészek Múzeuma (Museum für Gegenwartskunst) és a Bázeli Papírgyár is. S a sornak nincs vége, van itt még egy régi formájában megmaradt szakasz is az Óvárosból, mely mindenképpen megér egy kitérőt.

iGuide - Audiovizuális séta Bázelben

Bázel az első a svájci városok között, ahol a látogatók a legmodernebb technika segítségével fedezhetik fel a környéket. Bérelhetünk egy iGide-ot, melyet az övünkre akasztva a fülünkbe kapjuk az összes információt, a helyekről, házakról, nagy emberek nagy titkait rejtő utcákról.

iGuide

Az öt túrát angolul és németül kommentálja a kis szerkezet, melyben még több mint 500 kép is be van építve. Az iGuide négy órára 15 svájci frankot kóstál, míg egy egész napra pedig 22-t.

További hasznos információk Bázelről: www.basel.com

 

© vilagszam.hu
Galéria:Add a Twitter-hez Add a Facebook-hozBázel különleges útjai

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Indul a delfinöldöklés Japánban
Csapdába ejtve verik agyon
PÉNZTÁRCA
Már nem érjük be bármivel
Igényesebbek lettek a magyar vevők
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Ahol szakálluk van a nőknek - videó
új orángutánfajt fedeztek fel Szumátrán
RECIKLI
Őskori közösségi háló
Már 300 ezer éve is megvolt

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.05.17. 18:35 Világszám - Inforádió
Ecuador I.
2024.05.18. 10:05 Világszám - Inforádió
Ecuador II.
2024.05.19. 10:35 Világszám - Inforádió
Ecuador I. ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--