Fedezze fel velünk a festői Bázelt

Öt sétatúra közül választhatja ki a legoptimálisabbat

[Kovacs R.] publikálva: 2015-05-13 13:41:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Bázel egy lenyűgöző, bájjal teli kis település, mely a Rajna két partján helyezkedik el a svájci-francia-német hármashatár találkozásánál. Ez a város egy igazi kis gyöngyszem, művészek, tudósok, építészek új paradicsoma.

h i r d e t é s ^Bázelnek van egy Óváros része is, melyet szűk utcák és vékony sávok hálóznak be. Aki ide látogat, rengeteg kultúrát ismerhet meg, Bázel egy igazi multikulturális város. Miután végigsétálunk a napsütötte folyóparton, érdemes ellátogatni az igényesen rendben tartott óvárosi részbe, ahol az utcákon számos bisztróban és kávézóban pihenhet meg. Bázel egy nagy előnye a sok közül, hogy igen jól áttekinthető és bejárható: egy rövid idő alatt annyi mindent láthat és tapasztalhat meg az ember, mint kevés más helyen.

A legjobb módja annak, hogy felfedezze e csodás várost az az, ha az öt sétaútvonalból választ egyet, és így barangolja be az Óvárost. Mindegyik túra másként van felépítve, mindegyik más szemszögből mutatja meg a várost. Legyen Ön a saját idegenvezetője! Nem csak a város lenyűgöző látványosságaiban fürdőzhet, hanem betekintést nyerhet Bázel forgalmas életébe is. Mindegyik útvonal kezdete és vége is a piactér (Marktplatz). Mind az öt igen egyszerű és követhető, csak választania kell. Az összes túraútvonal Bázel egy neves alakjáról kapta a nevét, és mind más színnel van jelölve.

Erasmus útja - Barangolás a történelem szívében

Erasmus Rotterdamban született (~1469-1536), majd Bázelben élt és tanított 1521 és 1529 között. E útvonal útjelző táblái pirosak és kékek. Az útvonal megtétele körülbelül 30 perc.

Ez az út felvezeti az érdeklődőt egészen a Rheinsprung-ig, a hegy tetejére, ahol a Münster-székesegyház áll. A hegy tetejéről kiváló kilátás tárul a turista szeme elé, tiszta rálátás nyílik a Rajna-folyóra. A kelták és a rómaiak is alapítottak itt településeket, melyek maradványai a mai napig fellelhetőek a környéken. 1440-ben itt választotta meg a Bázeli Tanács V. Félix pápát. Ez a környék ma már egy vonzó lakónegyed, ahol közigazgatási szervek működnek, és számos múzeum nyújt betekintést a múltba.

Münsterplatz

A Münsterplatz Európa egyik legszebb tere, mely békét és nyugalmat áraszt, és igen sok rendezvény helyszínéül szolgál az év folyamán (szabadtéri mozi, őszi vásár, koncertek). A folyó itt, a Jura hegység és a Fekete-erdő között közelítőleg derékszögű fordulatot tesz, amelyet Rajna-kanyarnak is neveznek. Felfedezhetjük itt a székesegyházat, mely román stílusú jegyeket hordoz, melyeken az idő sem fogott ki. Itt helyezkednek még el a sok híres bázeli családnak otthont adó kolostorok is. Maga a székesegyház nem egy híres ember nyughelye, többet között a rotterdami Erasmusnak is. Innen a visszafelé vezető út a Piac térig a Freie utcán (Freie Strasse) át halad át, ahol számtalan a vásárlási lehetőség kínálkozik.

Jacob Burckhardt útja - A múlt és a jelen harmóniája

Jakob Burckhardt (1818-1897) bázeli professzor, történész és tudós volt. A túravonal útjelző színei a világoskék és a kék. A túra 45 percesre tervezett.

Az útvonal természetesen a Piac térről indul (Marktplatz). A kíváncsi turista végigsétálhat a Freie bevásárló utcán, mely a legnagyobb és legismertebb utcája Bázelnek. Elhaladva a Barfüsser templom (Barfüsserkirche) előtt a Színház térre (Theaterplatz) lyukadunk ki. Ezen a téren egyaránt megtalálható a modernre formált színház és a neo-gótikus templom is, melyek stílusa szinte egymás ellentétei. Jacob Burckhardt kétségkívül élvezte ezt a kontrasztot. A Tinguely szökőkút (Tinguely fountain), mely egy varázslatosan faragott szökőkút, a bázeli fiatalok gyakori találkozóhelye mind télen, mind nyáron. A közelben helyezkedik el a bázeli műcsarnok szabadtéri étterme, mely a bázeli kortárs művészek egy központi találkozóhelye, kik, ha pihenésre vágynak, itt, a hatalmas gesztenyefák csábító árnyékában fogyasztanak el valamilyen ínycsiklandó finomságot.

Tinguely fountain

A városi élet egy másik központja a Barfüsserplatz. A középkori templommal szemben fekvő terület a szabadtéri rendezvények és piacok kedvelt helyszíne. Manapság a templom a Történelmi Múzeumnak ad otthont, amely mindenképp megér egy látogatást. Erről a nyüzsgő térről, egy rövid sétával eljuthatunk a sikátorokon keresztül a kis üzletekhez és Heuberg és Spalenberg butikjaihoz. A séta a színes Piac téren ér véget.

Thomas Platter útja - A kézművesek és tudósok útja

Thomas Platter (1499–1582) bázeli tudós és a székesegyházi iskola vezetője volt. A túra útjelző táblái a sárga és a kék színűek. A séta körülbelül 45 percig tart.

A kirándulás a kézművesek kerületéből indul, festői kis utcákkal átszelve. Az utcák neveit a régi szakmák adták, azon szakemberek nevei, kik régen itt tevékenykedtek (pl. szabók). A kézművesek az itt lévő Birsig folyót használták természetes csatornaként, illetve más tevékenységeikhez is. Elhagyva a szelíd völgyet, fölmászhatunk a Spalenberg-i oldalon. A hegy tetején Petersgraben-nél hagyhatjuk el az Óvárost, ott, ahol régen a városfal futott végig. Folytatva az utat, eljuthatunk Svájc legrégebbi egyeteméhez, melyet 1460-ban alapítottak. Thomas Platter is ezen az egyetemen tanult.

Marktplatz

Az egyetem mellett helyezkedik el a fákkal szegélyezett Petersplatz, mely minden szombaton teret ad a bolhapiacnak. A gótikus Szent Péter templom mellett elhaladva, nyüzsgő piactérre érünk, ahol a hét bármely napján friss gyümölcsöket és zöldségeket vásárolhatunk.

Paracelsus útja - Középkori átjárók

Paracelsus (valódi neve: Theophrastus von Hohenheim; 1493-1541) 1527 és 1528 között Bázel város orvosa, vezető tudósa, természetgyógyásza és a terapeutája volt. E útvonal útjelző tábláinak színe szürke és kék. A túra megtételéhez szükséges idő 60 perc.

Ezen az úton sokat kell sétálni, meredek lejtőkön kell átmenni. Elsőként a „tizenegyezer szűz” sikátorán (Elftausendjungfern-Gässlein) haladhatunk át a Martinskirchplatz irányába. Az itt lévő Szent Márton-templom gyakran szolgál díszes ünnepségek helyszínéül. A környéken elhelyezkedő városi házak megkapó külseje arról tanúskodik, hogy anno igen tehetős emberek éltek ezen a tájon. Az épületekben manapság közigazgatási szervek működnek.

Szent Márton-templom

Visszafelé a völgybe, keskeny kis utcákon át vezet az út, teli lépcsővel. Miután lejutottunk a temérdek mennyiségű lépcsőn, a séta a völgy másik oldalán folytatódik. Keresztülszelve a régi kézművesek sikátorait, megközelítjük a Szent Leonard templomot, majd a Lonhof-ot. Ezek az épületek valaha a város székhelyeként szolgáltak, majd börtönként funkcionáltak. A Lonhof-on ma apartmanok, a Zenei Múzeum és egy kis étterem állnak. Az út vége felé még ránk vár a Gyógyszertörténeti Múzeum (Pharmaceutical History Museum), ahol még mindig jelen vannak Paracelsus régi felszerelései.

Hans Holbein útja - A Rajna mindkét oldalán

Ifjabb Hans Holbein (~ 1497-1543) 1514-1526 és 1528-1531 élt Bázelben, ahol portrékat festett. A túra vonalának színei a zöld és a kék, körülbelül 90 percbe telik a turistának végigmennie az útvonalon.

A város Rajna menti része adja Bázel varázsát. Feltétlenül érdemes a folyó mindkét oldalán felfedezniünk a várost. Az útvonal először a város jómódú negyedébe vezet el, ahol anno (Münsterplatz) a vagyonos és egyházi személyek éltek. Manapság a tér számos szabadtéri kiállításnak, a Bázeli karneválnak és a Bázeli őszi vásárnak ad otthont. Az egykori patríciusok házai a lovagi útvonalon vannak megépítve (Rittergasse).

Kunstmuseum

Útközben a Művészeti Múzeumba (Kunstmusem) botlunk, ahol sok más művész munkájával együtt, Hans Holbein festményei is kiállításra kerültek. Miután elhaladtunk a népszerű Karikatúra és Képregény Múzeum előtt, elérjük a Szent Alban templomot. A fal résén át, láthatóvá válik az egykori középkori kolostor. Ebben a kerületben van még a Kortársművészek Múzeuma (Museum für Gegenwartskunst) és a Bázeli Papírgyár is. S a sornak nincs vége, van itt még egy régi formájában megmaradt szakasz is az Óvárosból, mely mindenképpen megér egy kitérőt.

iGuide - Audiovizuális séta Bázelben

Bázel az első a svájci városok között, ahol a látogatók a legmodernebb technika segítségével fedezhetik fel a környéket. Bérelhetünk egy iGide-ot, melyet az övünkre akasztva a fülünkbe kapjuk az összes információt, a helyekről, házakról, nagy emberek nagy titkait rejtő utcákról.

iGuide

Az öt túrát angolul és németül kommentálja a kis szerkezet, melyben még több mint 500 kép is be van építve. Az iGuide négy órára 15 svájci frankot kóstál, míg egy egész napra pedig 22-t.

További hasznos információk Bázelről: www.basel.com

 

© vilagszam.hu
Galéria:Add a Twitter-hez Add a Facebook-hozBázel különleges útjai

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Egyelőre megússzuk a dugódíjat
A parlamentben leszavazták a törvényjavaslatot
PÉNZTÁRCA
A benzinkutak felében pocsék a benzin
Ukrajnában csalhatnak az üzemanyaggal
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Majdnem Balaton - Orbánék a Fertő tónál
Ausztriában is töltődött a miniszterelnök
RECIKLI
Ezek szemét dolgok
Hulladékcsökkentési hét kezdődik

Itt jártunk: Tatár köztársaság

TOP
PIKÁNS

1. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

2. Rendőrök a budapesti robbanás áldozatai

Megváltozik a főváros közlekedése a lezárások miatt

3. Weisz Fanni gyönyörű volt Áder János oldalán

Az államfő beszédét jeltolmácsolásban is láthatták

4. Már tudni, kié a Dunában talált 130 ezer euró

A bécsi rendőrség szerint nem történt bűncselekmény

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Mi kell a nőnek?

Jól keresnek az elfoglalt üzletasszonyok partnerei

2. Steiner Kristóf érdekeset mondott a Pride-ról

Budapestre jön az Izraelben élő újságíró

3. Nem is voltam Trump szeretője

Ezt állítja a volt francia elnök felesége

4. Végre bocsánatot kért exétől Brad Pitt

Ezúttal Jennifer Aniston volt soron

5. Ilyen, amikor a nők üldözik a férfiakat

Szerepcserés videón mutatják meg

6. Szexszünet munkaidőben

Mindenki jól jár

7. Szexleckék panda maciknak

Videó is készült róla

8. Méhekkel elégítette ki magát Kleopátra

A rovarok adták a rezgést az ókori vibrátorban

9. Aki lefeküdt a brit miniszterelnök fiával

Churchillt is megkívánta az amerikai szépség

10. Kiforgatja vagyonából volt férjét a modell

Kevés neki évi 370 ezer font

Műsoraink
2018.04.27. 18:35 Világszám - Inforádió
Barcelóna
2018.04.28. 10:05 Világszám - Inforádió
Mongólia
2018.04.29. 10:35 Világszám - Inforádió
Barcelóna ism.
Közösség
Nap lánya

Brummog a felvidéki színésznő otthonában

Szófelhő / Archív
--