A közönség szeretete nélkül nem lehet élni

Átadták az Arany Medál-díjakat

[AgostonEniko] publikálva: 2016-12-16 21:31:00 | Nyomtatásprint

hírkép

A közönség szavazatai alapján idén odaítélt Arany Medál-díjakat többek között Halász Judit és Till Attila is átvette. A december 13-án megrendezett átadót a Bethlen Téri Színházban tartották, ahol meghívott művészek adták át az elismeréseket a díjazottaknak, akik őszinte vallomásokkal szóltak közönségükhöz.


Nyolcadik alkalommal kapott lehetőséget a közönség, hogy megjutalmazza kedvenceit az Arany Medál-díjjal. Egy hónapon keresztül lehetett szavazni e-mailben, ki legyen az év színésznője, színésze, írója, filmrendezője. Keresték azt is, hogy ki kapja az életműdíjat és a legígéretesebb fiatal tehetségnek járó kitüntetést. Csupán annyi megkötés volt, hogy élő művésznek kellett lennie a jutalmazott személynek, és az ez évben nyújtott munkáját kellett figyelembe venni.

Mészáros Márton kulturális újságíró, a díj kitalálója a Világszámnak elmondta: egészen kisgyermek volt, amikor elkezdett foglalkozni azzal, hogy az emberek bizonyos dolgokról mit és miért gondolnak. Korán elkezdte érdekelni az irodalom, a film, a színház világa is, és aztán az újságíró szakmát választotta. A közönségdíjat, amelyet jószerivel egyedül csinál, nem tudná elhivatottság nélkül üzemeltetni.

Az átadó házigazdája Juhász Anna irodalmár volt, az ünnepséget pedig Várhegyi Lucas Palmira énekesnő és zenésztársai nyitották és zárták.

A legígéretesebb fiatal tehetség díját Osváth Judit, a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves hallgatója vette át a tavalyi év díjazottjától, Hartai Petrától, aki bevallotta, tudja, hogy egy pályakezdő művész nagyon vágyik a szeretetre és az elismerésre, ami később sem fog csillapodni. Hozzátette, azt kívánja, hogy Osváth átélhesse mindezt a sikert a jövőben. Az idei díjazott mosolyogva vallotta be, hogy egy színész leginkább a szakma kritikájára figyel, attól fél a leginkább, de sosem szabad elfelejteni, hogy a nézőtéren emberek ülnek, akiknek játszik. Ez a díj mindig eszébe fogja azt juttatni, hogy a nézők őt választották.

Till Attilát, akit a Tiszta szívvel című alkotásért az év filmrendezője díjjal ismert el a közönség, egy régi emlékkel lepte meg Vadas Zsuzsa, a Nők Lapja újságírója, aki elmesélte, hogy ő már húsz évvel ezelőtt felismerte az akkor még pályakezdő alkotóban a tehetséget. Egy interjú miatt találkozott vele, amikor feltűnt neki, hogy van benne valami, amiről még maga sem tudta, hogy mi, de abban biztos volt, hogy előbb-utóbb ki fog belőle bújni. Till Attila örömmel fejezte ki, hogy számára a közönségdíj a legjobb díj. Még most sem tudja, hogy igazán mi rejtőzik benne, de a küzdelem folytatódik, mondta nevetve.

Az Aranyélet című minisorozat színészei is részt vettek a gálán. Anger Zsolt elmondta, hogy gyerekkora hősei ülnek most a Bethlen Téri Színház soraiban, akikkel ajándék a díjátadás délutánja. Majd átadta az év színészének járó elismerést Thuróczy Szabolcsnak, aki bevallása szerint szeretne minden pillanatban örömet okozni a közönségnek. Szerinte a névtelen közönség elismerése a legjobb.

Az az érdekes, hogy az írók akkor kapnak díjat, amikor már megírták, amit akartak – mondta Háy János, aki örült, hogy az év írója díjat Németh Gábornak adhatta át, akinek már volt olvasója és szerkesztője is. Egy mormota nyara című könyvéért kapta a díjat, amiben Háy János szerint minden benne van, ami fontos a mai világban. Németh Gábor mélységes örömmel fogadta, hogy a közönség értékelte a munkáját.

Halász Judit lett az év színésznője, akinek Bálint András hozta a színpadra a díjat. A két színész barátsága messze a múltba tekint vissza. A díjátadón egy régi fényképpel idézték meg a múltat, a Szerelmesfilm című közös munkájukat. A képen a velencei filmfesztivál bemutatóján vannak. Halász Judit elmesélte, hogy a sikeres bemutató után megtapasztalta, mekkora őrjöngéssel fogadták az olaszok Fellinit, aki utánuk érkezett a helyszínre. Ezzel a visszaemlékezéssel is érzékeltette, hogy mennyire jó érzés a közönség elismerése. Kifejezte, hogy örül, hogy a közönség véleményét is megkérdezik. A siker nem mérce, mégis sokat jelent, ha eljut a nézőkhöz, amit a színészek át szeretnének adni, mondta.

Az életműdíjat Márton András, Jászai-díjas színművész kapta, akinek Molnár Piroska, a Nemzet Színésze küldte szép sorait. Márton András őszinte szavakkal mondta a díj átvételekor, hogy szeretet nélkül nem lehet élni. A pályakezdő színésznek kell a szeretet, de a pályavégzőnek még inkább. Tíz-tizenöt évet élt külföldön, azt hitte, hogy már nem létezik a magyar közönség számára, az emberek mégis megőrizték őt a szívükben.

Mészáros Márton, a díj alapítója bevallotta, még ha csak háttérszereplő is az Arany Medál-díjasok mögött, számára igazán örömteli, hogy mind a hat kategória elismertje eljött átvenni az elismerést. Mindig jól esik látnia, hogy még a legendásnak számító alkotóknak is jelent annyit egy közönségtől származó díj, hogy csak azért átszervezzék a hetüket.

Ágoston Enikő

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Durván megugrott a gammasugárzás
Fegyverkísérlet-baleset az orosz északon
PÉNZTÁRCA
Mire vágynak a magyarok?
Autó apának, egyetem a gyereknek
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Gundel palacsinta a Mekong folyó partján
Budapest Bistro Délkelet-Ázsiában
RECIKLI
Átadták az új parkot a Normafánál
Ahogy az ott lakók kértékl

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--