Szerelemből született könyvek

Álmodni és utazni

[Kail] publikálva: 2018-02-26 15:31:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Balázs Géza Az álmok nyelve és Balázs Géza - Takács Róbert: Körbejárt Föld című könyvével ismerkedhetett meg a héten a közönség. Mindkét témához stílusos választás volt a velencei gótika és a mór építészet jegyeit egyaránt magán hordozó Uránia filmszínház kávézója.


Aczél Petra kommunikációkutató, a Corvinus Egyetem professzora nem szereti az álmoskönyveket. Nem is nagyon szokott álmokkal foglalkozni, de - mint könyvajánlójában elmondta - most úgy gondolja: lehet, hogy mégis kellene. Az álmok az életünk felét elfoglalják és most olyan korban élünk, amelyben szeretünk kollektíven hallucinálni. A virtuális valóságban kollektív álmok, kollektív mesék, részvételre hívó képzelődések valósulnak meg - mintha megpróbálnánk életünkben is egyre inkább álomvilágban lenni. És akkor megjelenik Magyarországon egy szerző - nyelvész, kultúrakutató, kultúragondozó, társadalomtudós - könyve az álom nyelvéről. Balázs Géza olyan különleges arányérzékkel nyúl ehhez a témához, ami egyszerre távolmaradás és közelkerülés.

Aczél Petra szerint sok minden miatt különleges kötet Az álmok nyelve. Először is tömör. 130 oldal, mégis lényegre törő, minden fontos fogalmat érint, ami az álomkutatással, az álom nyelvi megvalósulásával kapcsolatos. Teljesen új szempontokat tár fel. Kortárs fiatalok álomelbeszéléseit közli, fontos magyarázatokkal arról, hogy miként olvashatjuk mások álmait. A retorika alakzatait mutatja fel az álmokban, ami eredeti tudományos eredmény és fontos intellektuális kaland. Egyedülálló nyelvezettel íródott, ami nagyon tiszta, pontos, tárgyilagos és elegáns értékháttér áll mögötte. A kommunikációkutató azt tanácsolja: ne elalvás előtt, hanem ébredéskor vegyük kézbe ezt a könyvet.

A Globobook Könyvkiadó támogatásával megjelent Körbejárt Földről Kiss Róbert Richard nyelvész, Prima Primissima-díjas újságíró beszélt. Szép, színes, illatos könyv, kellemes olvasmány - mondta. Kulturális utazásokról szól a napsütötte sávban, Costa Ricától Indián át Thaiföldig bejárhatjuk vele a világot. Mégsem útikönyv, hanem kulturális utazás, amely magával ragadja az olvasót. Remekül ötvözi az intellektuális meglátásokat a helyi dolgok leírásával. A különböző gondolkodásmódokéval. Az utazás tapasztalat - mondja Kiss Róbert Richard. Ha valaki nem utazik, akkor önmagát nem tudja megismerni. Hiszen minél több helyen vagyunk a világban, annál jobban rájövünk arra, mit is tudunk mi. Annál jobban értékeljük, amink van és látjuk azt, hogy máshol mi működik jobban.

Miért is jó szerinte, ha megszületik egy ilyen könyv? Mert bejárhatjuk az ismeretlen vidékeket, átérezhetjük az izgalmát az utazásnak. Másrészt azért is izgalmas lehet, mert látjuk a személyt, aki utazik. Az ő gondolatait, érzéseit, meglátásait. És ha ilyen rendkívüli személyről van szó, mint Balázs Géza professzor, akkor ez különös élmény az olvasónak. Egy komoly tudós szemével láthatjuk a világot és ez ad egy kis pluszt hozzá. Pláne ha olyan izgalmasan, szórakoztatóan ír, mint Balázs Géza.

A könyvbemutatót kiállítás is kísérte: Az álmok nyelvét illusztráló festményekből, melyek Moritz Lívia munkái. Róluk, a bennük megjelenő derűs és színes képi világról és alkotójukról Prokopp Mária művészettörténész, az ELTE nyugalmazott professzora mesélt.

A szerző, Balázs Géza nyelvész elmondta, hogy mindkét könyv szerelemből született. Az álom nyelve gyakorlatilag egy hosszú indiai úton kezdődött, amikor - talán a hely levegője, hangulata miatt - észrevette, hogy álmodott és ez ezúttal érdekelte is. Elkezdett gondolkodni az álmon és önmagán, ebből fakadt ez a munka. Közben előjöttek a saját gyermekkori álmai is. Melyek - mint mondja - ott vannak mindenkiben, csak nem foglalkozunk velük. Pedig, mint a pszichológusok vallják, jó törődni az álmokkal, mert önismerethez segítik az embert.

A Körbejárt Föld egy Costa Ricából érkezett baráti meghívással kezdődött és Guatemalában folytatódott - mesélte a szerző. A maja piramisok láttán a felívelő és összeomló kultúrák kérdése kezdte izgatni, ez a kötet összefogó eleme. Mindenhol azt kereste, hogy mi lehet az oka annak, hogy kultúrák felvirágoznak, aztán összeomlanak. A könyvben persze vannak kalandos részek, melyek mutatják, mennyire jó megismerni vallásokat, személyesen tapasztalni a világ sokszínűségét, az élet sokféleségét. Balázs Géza nagy szerelme Ázsia, nagy élménye Kambodzsa. Megdöbbentő élménye pedig az, hogy miközben mi itthon nagyon sokszor panaszkodunk és hajlunk a pesszimizmusra, Ázsiában túlnyomórészt sokkal szegényebbek az emberek, mint mi, de sokkal boldogabbak. A boldogság belül van és mi is képesek vagyunk rá. Valahol nagyon mélyen bennünk él még Ázsia.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Mire jó a nyelvtan jeles?

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Soha nem volt még ilyen tavaszunk
Másfél fokkal melegebb volt az április az átlagosnál
PÉNZTÁRCA
Új bázisokat nyit a Wizz Air
Lárnaka és Milánó jön
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Málta nem buli hely!
Csónakázva ismerhetjük meg a sziget igazi arcát
RECIKLI

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--