Mit ér egy Michelin-csillag?

Elismerés, pénzre lefordítva

[Kail] publikálva: 2018-02-08 08:08:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Franciaország miniszterelnöke, Edouard Philippe is részt vett azon az ünnepségen, ahol a Guide Michelin bejelentette, hogy kik milyen csillagot kapnak az éttermek mesterszakácsai közül. Paul Bocuse, a francia gasztronómia koronázatlan királya nemrég hunyt el, így rá is emlékeztek, hiszen ő világmárkává tette a francia éttermi kultúrát.


Szép dolog a presztízs és a hírnév, de a nagy éttermek is a piacról élnek, tehát számukra is létkérdés a Michelin-csillag. Meg persze az, hogy mennyit hoz a konyhára egy Michelin-csillag.

Egy csillag átlagosan 80%-os forgalomnövekedést jelent három év alatt – nyilatkozta a párizsi Le Figarónak Olivier Gergaud professzor, aki könyvet is adott ki az éttermek pénzügyi helyzetéről. Az árakat is lehet diszkréten emelni, hiszen a vendégek egy Michelin-csillag érdekében hajlandóak áldozni is. Természetesen nem fenékig tejfel a Michelin-csillag sem! Miért nem? Először is ott a méregdrága ingatlan. A Guide Michelin ugyan esküszik rá, hogy csakis az ételek és a kiszolgálás képezi az értékelés alapját, de mindenki tudja: nem mindegy, hogy hol van az az étterem és hogy néz ki – kívülről és belülről egyaránt. Nos, a rossz hír az, hogy az ingatlanárak elszabadultak az elmúlt években: egy átlagos Michelin-csillagos étterem ingatlanrésze 1,2 millió eurót ér! Ez Párizsban nem tűnik soknak, de egy kis vidéki helyen már ugyancsak nagy kiadás. A második probléma a személyzet: a Michelin-csillag komoly elvárást jelent és ezt csak több és jobban megfizetett emberrel lehet teljesíteni. A harmadik gond a luxus: a Guide Michelin elvárja, hogy kék homár vagy kaviár mindig legyen az étlapon! Egy vidéki étterem számára ez ugyancsak nagy kihívás lehet.

Így fordulhat elő, hogy néhányan a boldog csillagtulajdonosok közül visszaadják a megtisztelő címet. A párizsi Le Figaro szerint 1996 óta 7 csillagtulajdonos dobta be a törülközőt. Mindenki más okra hivatkozott, de tény, hogy a Michelin-csillag megtartása komoly kihívást jelent. Érdemes megtartani? Az imént említett Gergaud professzor kiszámolta: a Michelin-csillagos éttermek rentabilitása 2,65%, egy hagyományos étteremé 2,18%. Vagyis a különbség nem túl nagy. Mégsem tanácsolja senkinek sem a jeles professzor, hogy lemondjon a Michelin-csillagról. Számításai szerint ugyanis egy ilyen búcsú a Michelin-csillagtól pénzügyi katasztrófához vezethet. Akár 100%-kal is csökkenhet az étterem jövedelmezősége.

Miért? Elsősorban azért, mert megcsappan a közönség bizalma. Pletykák kezdenek el terjedni arról, hogy miért is mondta le valaki a Michelin-csillagot. Hiába mondja azt a mesterszakács, hogy több szabadságot akar, és nem kíván mindenben a Michelin előírásaihoz igazodni. A gyakran rosszindulatú pletykák miatt kezd elmaradozni a vendégkör. Lehet tehát, hogy önmagában a Michelin-csillag nem hoz túlságosan sokat a konyhára, de elvesztése katasztrófa lehet. Profitot pedig elsősorban nem Franciaországban, hanem külföldön lehet szerezni: a nemrég elhunyt Paul Bocuse is étterem-birodalmat hagyott maga után, mely az ínyenceket kiszolgálta New Yorktól Tokióig.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Meghalt a nagy étteremkritikus

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Videón 2019 nagy erdőtüzei
Így lángolt a Föld
PÉNZTÁRCA
Miért veszteséges az élményfürdők egy része?
Megmentenék a bezárásától őket
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Séta a Hitchcock-film városában
Kaliforniai képeslap - 4.rész
RECIKLI

Itt jártunk: Dánia

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

2. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

3. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

4. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

5. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

6. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

7. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

8. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

9. El sem akarjuk hinni, hogy válna Varga Judit

Egy bulvárlap círt cikket, a házaspár reagált

10. Medve kergetett egy síelőt Erdélyben - videó

Gyorsan vágott az esze

Műsoraink
2022.01.14. 18:35 Világszám - Inforádió
Kuba I.
2022.01.15. 10:05 Világszám - Inforádió
Kuba II.
2022.01.16. 10:35 Világszám - Inforádió
Kuba I. ism.
Közösség
Nap lánya

Ex Machina

Szófelhő / Archív
--