Mit ér egy Michelin-csillag?

Elismerés, pénzre lefordítva

[Kail] publikálva: 2018-02-08 08:08:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Franciaország miniszterelnöke, Edouard Philippe is részt vett azon az ünnepségen, ahol a Guide Michelin bejelentette, hogy kik milyen csillagot kapnak az éttermek mesterszakácsai közül. Paul Bocuse, a francia gasztronómia koronázatlan királya nemrég hunyt el, így rá is emlékeztek, hiszen ő világmárkává tette a francia éttermi kultúrát.


Szép dolog a presztízs és a hírnév, de a nagy éttermek is a piacról élnek, tehát számukra is létkérdés a Michelin-csillag. Meg persze az, hogy mennyit hoz a konyhára egy Michelin-csillag.

Egy csillag átlagosan 80%-os forgalomnövekedést jelent három év alatt – nyilatkozta a párizsi Le Figarónak Olivier Gergaud professzor, aki könyvet is adott ki az éttermek pénzügyi helyzetéről. Az árakat is lehet diszkréten emelni, hiszen a vendégek egy Michelin-csillag érdekében hajlandóak áldozni is. Természetesen nem fenékig tejfel a Michelin-csillag sem! Miért nem? Először is ott a méregdrága ingatlan. A Guide Michelin ugyan esküszik rá, hogy csakis az ételek és a kiszolgálás képezi az értékelés alapját, de mindenki tudja: nem mindegy, hogy hol van az az étterem és hogy néz ki – kívülről és belülről egyaránt. Nos, a rossz hír az, hogy az ingatlanárak elszabadultak az elmúlt években: egy átlagos Michelin-csillagos étterem ingatlanrésze 1,2 millió eurót ér! Ez Párizsban nem tűnik soknak, de egy kis vidéki helyen már ugyancsak nagy kiadás. A második probléma a személyzet: a Michelin-csillag komoly elvárást jelent és ezt csak több és jobban megfizetett emberrel lehet teljesíteni. A harmadik gond a luxus: a Guide Michelin elvárja, hogy kék homár vagy kaviár mindig legyen az étlapon! Egy vidéki étterem számára ez ugyancsak nagy kihívás lehet.

Így fordulhat elő, hogy néhányan a boldog csillagtulajdonosok közül visszaadják a megtisztelő címet. A párizsi Le Figaro szerint 1996 óta 7 csillagtulajdonos dobta be a törülközőt. Mindenki más okra hivatkozott, de tény, hogy a Michelin-csillag megtartása komoly kihívást jelent. Érdemes megtartani? Az imént említett Gergaud professzor kiszámolta: a Michelin-csillagos éttermek rentabilitása 2,65%, egy hagyományos étteremé 2,18%. Vagyis a különbség nem túl nagy. Mégsem tanácsolja senkinek sem a jeles professzor, hogy lemondjon a Michelin-csillagról. Számításai szerint ugyanis egy ilyen búcsú a Michelin-csillagtól pénzügyi katasztrófához vezethet. Akár 100%-kal is csökkenhet az étterem jövedelmezősége.

Miért? Elsősorban azért, mert megcsappan a közönség bizalma. Pletykák kezdenek el terjedni arról, hogy miért is mondta le valaki a Michelin-csillagot. Hiába mondja azt a mesterszakács, hogy több szabadságot akar, és nem kíván mindenben a Michelin előírásaihoz igazodni. A gyakran rosszindulatú pletykák miatt kezd elmaradozni a vendégkör. Lehet tehát, hogy önmagában a Michelin-csillag nem hoz túlságosan sokat a konyhára, de elvesztése katasztrófa lehet. Profitot pedig elsősorban nem Franciaországban, hanem külföldön lehet szerezni: a nemrég elhunyt Paul Bocuse is étterem-birodalmat hagyott maga után, mely az ínyenceket kiszolgálta New Yorktól Tokióig.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Meghalt a nagy étteremkritikus

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Állatvédőnek állt az NBA-sztár
Pandaláz Kínában, szeretnék visszavadítani az állatokat
PÉNZTÁRCA
A franciák nekimennek a magyar libamájnak
Védeni akarják a hazai termelőket
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Szavazz Te is Budapestre!
Holnapig voksolhatsz a legjobb európai desztinációra
RECIKLI
Így kell fürdeni Japánban
Ha elrontod, nagy szégyen

Koronavírus és turizmus

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Apa lesz Ed Sheeran

Egy időre abba is hagyja most a zenélést

2. Koronaékszer-lakodalomra készülnek Ajakon

Sanyi bácsi túllőtt a célon

3. Ekkora mázlija senkinek sem lehet

Egy nyáron kétszer vált hipergazdaggá

4. Lábát törte Törökországban Katie Price

Egyszerre mindkettőt

5. Kanye West indul az elnökválasztáson

Kim Kardashiannal közösen célozzák meg a Fehér Házat

6. A színész nyakának ugrott az óriáspatkány

Megkergültek a járványban

7. Karanténban a násznép Tolnában

Az anyakönyvvezető sem úszta meg

8. Szülés a villamosmegállóban Budapesten

Rendőrök voltak a bábák

9. Szexbabák a stadion lelátóján

Szabadkozik a koreai klub

10. Kivédeni a koronaválást

Japánban betömték a piaci rést

Műsoraink
2020.09.10. 18:35 Világszám - Inforádió
Koronavírus és turizmus I.
2020.09.11. 10:05 Világszám - Inforádió
Koronavírus és turizmus II.
2020.09.12. 10:35 Világszám - Inforádió
Koronavírus és turizmus I. ism.
Közösség
Nap lánya

A pasija a sminkese

Szófelhő / Archív
--