Kisvonat hozza a trópusokat Budára

Új csokoládézó kávézó nyílt a Batthyány téren

[Kail] publikálva: 2022-10-21 11:11:00 | Nyomtatásprint

hírkép

A kisvonat a földszintről közlekedik az emeletre, a fedélzetén kávékülönlegesességekkel, pralinékkal, forró csokival vagy éppen gőzölgő csésze teával. A tea sem mindennapi, valamilyen érzés- és élményvilágot közvetít, hozzáigazíthatjuk pillanatnyi hangulatunkhoz, vagy éppen változtathatunk vele rajta. A Batthyány téri csarnoktól jobbra, a Casanova ház szomszédjában vagyunk, a vadonatúj Galffis boltban és kávézóban.


Olyan itt, mint a Paradicsomban, csak nem kell hozzá meghalnunk - mondja a főnököm, amikor belépünk a nem túl nagy alapterületű, viszont kétszintes üzletbe. A hangulatra gondolhat: a csodás, letűnt századokat idéző kávépörkölőre és -darálóra, a színes dobozokkal és zacskókkal gazdagon megrakott polcokra a falakon, a kedves lányokra a pult mögött, meg persze a bőségre. Kézműves csokoládék, a világ minden tájáról érkezett kávék és teák zavarba hozó bőségére. Gombóc Artúr itt végképp elveszne. Van kicsi csokoládé, nagy csokoládé, szögletes, kerek, töltött, sima, ilyen gyümölcsös, olyan gyümölcsös, karamellás, gyömbéres, mentes, és csak az Isten tudná megmondani, még milyen. Kelletik magukat az üvegtárlókban. Nekem egyből kedvencem is lett: a szájban felrobbanó chilis csokigolyó, ami trükkösen ezüst színben illegeti magát.

Az egész úgy kezdődött, hogy nem talált sehol olyan kávét, ami ízlett volna neki - meséli a tulajdonos, Gálffi Dezső, akinek a neve a kávézóéban is visszaköszön. A helyet úgy hívják, hogy Galffis. Elindult hát a világba, hogy megtalálja a neki tetsző kávéfajtákat. Ma már latin-amerikai, afrikai és délkelet-ázsiai ültetvényeken pakolják zsákokba neki a kávészemeket és a kakaóbabot, amiből a kézműves csokoládét gyártják. Fair trade és biotermelés, fenntarthatóság - ezek kulcsszavak, amikor ki kell választani egy-egy új szállítót. Most saját kávéfarm vásárlását tervezi Gálffi Dezső, hogy tényleg a nullára csökkentse azokat a területeket, melyekre nem lát rá a kávécserje ültetésétől a kávégép működtetéséig.

Van még egy szempont is, ez inkább a tulaj feleségének szívügye: minél több nőt bevonni, minél többnek esélyt adni. Most például egy olyan fajta kávéból pörköltethetünk a Galffisban, amelyet asszonyok termesztenek a Kilimandzsáró oldalában, miközben férjeik az állatokat őrzik az otthontól távol. A teák közül pedig a Merchuntea arab nőktől érkezik Budára. Meg Székelyudvarhelyre és Medgyesre, ahol az első üzleteit nyitotta a Galffis. Mindegyik helynél fontos a nyugalom és a természetközelség. Gondolati kalandot is kínál - mondja Gálffi Dezső. Azt szeretné, ha hagyná magát elvarázsolódni a vendég.

Nyáron kávékoktélokat szürcsölhetünk az apró teraszon, szemben a Parlamenttel, míg télen inkább tejszínhabbal turbózott kávékülönlegességeket ajánlanak, köztük például  málnásat, matchásat vagy karamellásat, de kortyolhatunk persze rafinált forró csokikat is fent az emeleten, bekuckózva, kicsit elbújva, meleg színek és burjánzó dekoráció között. Akár brunchrandit is megbeszélhetünk ide: vannak szendvicsek, a csokik előtt jóllakhatunk. Közben pedig útifilmeket nézhetünk, amíg várjuk, hogy befusson a kisvonat.

A Galffis bolt is. Csodás csokoládéösszeállításokat vásárolhatunk akár karácsonyra, szemet gyönyörködtető formákban, színekben és csomagolásban. A hazavinni szándékozott kávét szájunk íze szerint is pörköltethetjük, de az őrléshez is kapunk tanácsokat, ha elmondjuk, milyen főzőnk van otthon. A kávék zöme a csokoládés ízvilág felé tart, de van bőven miből válogatniuk a citrusos vonal kedvelőinek is.

Minőségi kávé, kézműves csokoládé, teakülönlegességek. Újabb igényes hely nyílt a gasztronómiában egyre erősebb Budán, csodás kilátással.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
A halak nem felejtik a katasztrófát
Még mindig ott a nyersolaj a tenger fenekén
PÉNZTÁRCA
Készpénzmentesek lesznek az iskolák
Kártyával és online a tízóraiért
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Fókuszban az egészség- és a vallásturizmus
Újra erős év jöhet a belföldi idegenforgalomban
RECIKLI
Már a tünetek előtt figyelmeztethet
A koronavírusra is reagálhatnak az okoseszközök

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.29. 18:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét
2024.03.30. 10:05 Világszám - Inforádió
Húsvéti szokások a világban
2024.03.31. 10:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--