Elképesztő magyar eredmény a Bocuse dOron!

Harmadik lett a magyar csapat

[Kail] publikálva: 2023-01-24 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Hosszú évek munkája van minden idők legsikeresebb Bocuse szereplésében.


Véget ért a Bocuse dOr lyoni döntője, Dalnoki Bence, Széll Tamás és Nyikos Patrik gyönyörű csapatmunkával érte el a dobogó harmadik fokát. A második helyen Norvégia végzett, a dobogó legfelső fokára Dánia állhatott fel. A magyar csapat séfje, Dalnoki Bence egyébként gödi.

A SIRHA keretein belül megrendezett Bocuse dOr nemcsak a világ legrangosabb szakácsversenye, hanem nemzetközi gasztronómiai találkozója is. Az előző versenyre nagyon rányomta a bélyegét a Covid, idén azonban ismét régi fényében pompázott a lyoni rendezvény.

A magyar csapat egy európai második helyezéssel vágott neki a versenynek. A Bocuse dOrra a világ 24 országából érkeztek csapatok, a mezőny évről évre egyre erősebb. Ahogyan minden alkalommal, úgy most is rendkívüli tempót diktáltak a skandináv országok, és a mezőnybe visszatért a 2017-es győztes USA is.

A magyar csapat élén Dalnoki Bence állt, a két Michelin-csillagos Stand sous chefje, commis-ként Nyikos Patrik segítette a munkáját, a coach szerepében pedig Széll Tamást, a legnagyobb Bocuse dOr múlttal rendelkező séf szerepelt. A csapatot a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Hamvas Zoltán képviselte a kóstolózsűriben.

A konyhai zsűriben olyan világklasszisok szerepeltek, mint Alexandre Couillon**, Enrico Crippa***, Alexandre Mazzia*** és Stéphanie Le Quellec**, hogy csak a két-, illetve három csillagos szakembereket említsük. A zsűri tiszteletbeli elnöke Dominique Crenn volt, a San Franciscó-i három Michelin csillagos Atelier Crenn séfje.

„Hatalmas mérföldkő ez nemcsak a magyar Bocuse dOr versenyzés, de az egész magyar gasztronómia történetében. Sok-sok év tapasztalat, rengeteg munka, áldozat és összefogás van emögött ez eredmény mögött. Ez a bronz szobor újabb bizonyíték, hogy Magyarországnak ott van a helye a világ gasztrotérképén” – mondta el Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse dOr Akadémia elnöke.

A versenyen a szokott módon két ételt kellett elkészíteni. A hústál kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab kagyló volt, a tányértéma pedig formabontó módon egy háromfogásos gyerekmenü volt, amelynek a kötelezően felhasználandó alapanyagai a sütőtök és a tojás voltak.

„Hatalmas boldogság, nem is találom a szavakat. Nagyon szerettünk volna a dobogóra kerülni, rengeteget dolgoztunk érte, hihetetlen öröm, hogy a bronz szobrot tarthatjuk a kezünkben, biztosan eltart egy ideig, hogy hozzászokjunk!” – árulta el Dalnoki Bence, a győztes csapat séfje.

A magyar csapat menüje a következő ételekből állt:

„Etesd a gyerekeket” téma:

Szeresd a zöldségeket!
Hűvös sütőtök leves, sütőtökkel töltött roppanós uborka és petrezselyem.
Zabtejszín és grill olajban marinált zöldborsó.

Ropogós sütőtök “Halloween”
Serpenyőben sült tojás flan, gombákkal és hagymával, savanyított sütőtök, citromos kakukkfű & krémes tojássárgája.
Érlelt lágyan füstölt magyar sajt szósz, sütőtökkel és tökmagolajjal.

Mindennap egy alma a doktort távol tartja!
Vaníliás joghurt mousse sütőtökkel, almával, málnával töltve és sütőtökös piskóta.
Ropogós “föld” robbanó cukorkával, csokoládéval, mogyoró & citromos verbéna.

Ördöghal, Szent Jakab kagyló és Fekete kagyló

Ördöghal “Budapest” lágyan füstölt Jakab kagylóval, fekete alga,
citrom és kovászolt kenyér kruton.

Savanyított gyökérzöldség „rózsa”, burgonyapüré, medvehagyma termés, friss zöldfűszerek és érlelt sajt.

Sóban sült cékla lassan sült hagymával töltve, Tokaji must ecet zselével,
feketebors és kakukkfű.
Ropogós csicsóka chips.

“Magyar lakoma”
Szezonális magyar zöldségek az erdőből és mezőről.
Feketekagyló tortellini, bükkfán füstölt fűszerpaprikával.
Feketekagyló szósz, zsenge torma és turbolya.

Szósz:
Barnított vajban sült ördöghal szósz & Tokaji pezsgővel és Tokaji must ecet „kaviárral”

A Sirha Lyon rendezvényen ismét egy magyar stand is erősítette hazánk jelenlétét. A standnál jellegzetes magyar ételeket (pl. gulyás, töltött káposzta, somlói), valamint kiváló magyar borokat kóstolhatott a nemzetközi közönség. A magyar stand hatalmas érdeklődésre tartott számot, napokon keresztül érkeztek a látogatók, hogy közelebbi ismeretséget köthessenek hazánk gasztronómiájával és turisztikai látványosságaival.

„A gasztroturizmus mára az idegenforgalom egyik legdinamikusabban fejlődő, így megkerülhetetlen ága lett Magyarországnak. Az újabb rangos siker azt mutatja, hogy immár kialakult az a csúcskategóriás, a magyar konyha hagyományaira építő, de egyben a nemzetközi trendeknek is megfelelő konyhaművészet, amelyért már külföldről is egyre nagyobb számban érkeznek vendégek hazánkba” – emelte ki Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing és kommunikációs vezérigazgató helyettese, és hozzátette, Széll Tamás és Dalnoki Bence eredményei nem csak azért kiemelkedőek, mert önmagukban erősítik hazánk országimázsát, hanem mert sikereik tehetséges magyar fiatal séfek generációit inspirálják majd a jövőben.”

A történetnek persze nincs vége. 2024 márciusában Norvégiában kerül majd sor a Bocuse dOr európai válogatójára. A kérdés csak az, hogy ki képviseli majd Magyarországot, hogy a sikerből sikerszéria legyen.

Fotó: Magyar Bocuse dOr Akadémia, Fekete Antonio

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Öt zöldség a Bocuse dOron

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Sikít a paradicsom
Sírnak a növények is, ha bántják őket
PÉNZTÁRCA
Nem fizetik ki az orosz űrhajósokat
Már a csillagokig ér az orosz válság
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Iskolába nem járt, leprás lett
Ugandában nagyon rossz az egészségügyi ellátás
RECIKLI

Itt jártunk: Dánia

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

2. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

3. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

4. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

5. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

6. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

7. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

8. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

9. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

10. El sem akarjuk hinni, hogy válna Varga Judit

Egy bulvárlap círt cikket, a házaspár reagált

Műsoraink
2020.01.20. 18:35 Világszám - Inforádió
Svédország I.
2020.01.21. 10:05 Világszám - Inforádió
Svédország II.
2020.01.22. 10:35 Világszám - Inforádió
Svédország I. ism.
Közösség
Nap lánya

Nomen est omen

Szófelhő / Archív
--