Idén is irány az Adria!

Változatlan áron egyre több élmény

[V.J.] publikálva: 2015-07-08 12:07:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Mit nekünk görög válság, elszálló euró, amikor tőlünk 6-800 km-re hullámzik az Adria. Ahogyan eddig is, minden nyáron elindul a magyar turisták áradat Horvátország felé. Bár a horvát gazdaság sem nyújt acélos teljesítményt, de mindez nem látszik meg a tengerpartokon. Lássuk, mire számíthatunk!


A legjobb hír azoknak akik ismét nekivágnak a horvátországi nyaralásnak, hogy úgy tűnik, az árak továbbra is tartják a tavalyi színvonalukat. Viszont akik az utolsó pillanatra halasztották a kuna vagy euro beszerzését, azokat kellemetlen meglepetés érheti a pénzváltóknál. Ugyanez vonatkozik a szállásfoglalásokra is. Éppen a görög válság miatt sok olasz, német, cseh turista döntött úgy, hogy idén még az Akropolisz kedvéért sem megy tovább a Dubrovniknál.

Tehát azt a gyakorlatot, hogy „majd csak lesz szállás valahol” idén nyáron csak a legbátrabbaknak ajánljuk. Kisgyerekkel utazóknak pedig egyáltalán nem. Mindez persze leginkább július-augusztusra vonatkozik. Az iskola kezdésre megint szabad lesz a választás és az apartman árak is visszaszállnak a földre. Akinek bejáratott helyei vannak – mint a cikk írójának is – az továbbra is élvezheti a törzsvendégek biztonságát és árelőnyét. Például, Közép-Dalmáciában egy kellemesen kiépített üdülőfaluban két személyes, tengerre néző apartman – nagyon barátságos háziakkal – 40 euro/éj áron már megkapható. Igaz, ugyan, hogy ez az ár augusztus utolsó hetétől érvényes.

Tavaly a turisták számát illetően Magyarország két hellyel lépett előrébb a nyolcadik helyre - Nagy-Britanniát és Hollandiát megelőzve -, míg a vendégéjszakákban a kilencedik helyen állt. Csak augusztusban 145 ezren mentek Magyarországról az Adria mellé pihenni. A magyarok legkedveltebb úticélja továbbra is a Kvarner-öböl térsége, majd a vendégszám sorrendjében az Isztria-félsziget következik, a harmadik helyen pedig a zárai (Zadar) régió áll, de ez utóbbi a vendégéjszakákat tekintve megelőzi Isztriát.

Természetesen Isztria mellett szól a relatív közelség. A legközelebbi jelentősebb nyaralóhely a Budapesttől 509 km-re található Crikvenica, és a mellette fekvő Selce, melyek a magyar turisták körében a legnépszerűbb nyaralóhelyeknek számítanak, bár nem különösebben izgalmasak, de persze azért szépek, főleg családdal jót lehet nyaralni ezeken a helyeken. Crikvenicánál még közelebb van a Budapesttől  497 km-re található Kraljevica, de a közelsége mellett más előnyét nem tudnánk mondani, bár van ott egy autóskemping. A Budapesttől 519 km-re fekvő Krk szigete már változatosabb, sokak szerint szebb, és izgalmasabb hely Crikvenicánál.

Az Isztriai félsziget a 90-es évek végének leginkább kedvelt célpontja volt. Azt tudnunk kell, hogy mára már jóval drágábbnak számít Zadar vagy Split környékénél. Ezt az olaszok pénztárcájához szabták, de a szolgáltatások színvonala is megemelkedett éppen ezért. Válaszhatunk a kisebb igazi üdülőparadicsomok és a kulturálisan nagyobb élmény nyújtó történelmi városok közül. Opatija hangulata szinte egyedülálló és aki el tud szakadni a fehér sziklákkal csipkézett tengerparttól és a napernyőtől arra olyan - szinte toszkánai szépségű -kisvárosok és falvak várnak, mint Motovun, Pazin. Porec, Novigrad vagy Rovinj hangulatával, kiváló éttermeivel és kávézóival kihagyhatatlan, ha ezt a régiót választjuk.

A tapasztaltabbak és klímás autóval felszereltek már nem fordulnak észak-nyugat felé Zágráb után az autópályán. Mindenesetre a távolsággal együtt sokkal jobbak az esélyei a tömegektől mentesebb, családi nyaralásra. Közép-Dalmácia gyöngyszeme Zadar, ahol egyszerre élvezhetjük a Monarchia, Velence és Dalmácia hangulatát. A város körül már nagyobb számban lehet olcsóbban szálláshelyeket is találni. Továbbhaladva az autópályán sokan csak elmennek a tündéri Sibenik mellett, pedig a város méretével és látványosságaival akár arra is alkalmas, hogy bázisa lehessen a horvátországi kalandozásoknak akár északra, akár délre. Sibenik a béke és a nyugalom szigete a nyüzsgő dalmát tengerparton, talán éppen emberléptékű méretei miatt is. Sokan saját hajóval jönnek, így aztán a kikötőben hemzsegnek a német, angol, svéd vagy orosz zászlóval ékesített jacht-csodák. Aki viszont ide akar költözni – és ők sincsenek kevesen – annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen egy nem túl frekventált helyen levő garzonlakásért is 20 -25 millió forintnyi eurót kérnek az ingatlan közvetítő irodák. Szálláshelyet inkább a környező települések egyikén érdemes keresni, főszezonban 45-50 eurótól indulnak az árak, de alkudni is lehet. Aki autóval jön, annak tulajdonképpen egyszerű dolga van. Csak egyenesen behajt a kikötő irányában és rövid percek alatt ott találja magát a festői Krka folyó torkolatánál fekvő öbölben. Parkolni talán a buszpályaudvar melletti fizető parkoló a legkényelmesebb, hiszen 6 kunáért óránként az Óváros és a nyüzsgő piac mellett hagyhatjuk a kocsit. Persze csak akkor, ha van hely.

Tanácsos a túra előtt felmenni a házakkal sűrűn körbeépített piactérre és magunkhoz venni mindent, ami útközben szükséges. A fügétől a szőlőig, az olivaolajtól a friss sajtig minden kapható, ráadásul sokkal olcsóbban, mint az óvárosban található kioszkokban. Alkudozni lehet, sőt kötelező, de az angollal nem sokra megyünk az őstermelők között. A tengerparti sétány talán a legszebb, egész Dalmáciában.

Sibeniktől Splitig érdemes a régi tengerparti utat választani idén is. Nemcsak azért, mert nincs borsos autópálya díj, hanem azért is, mert egymást érik a partokhoz simuló üdülőfalvak, ahol bizony csodákat láthat az utazó. Ezeken a helyeken kifejezetten a gyerekes és családi pihenés körül forog minden. Bár a választék kisebb, de a legkisebb településen is működik minimum 4-5 bolt, helyi termékekkel és piaccal. Sőt, sok helyen alakítottak ki homokos vagy murvás strandot, ahol napágy és még csónak is bérelhető aránylag kedvező árakon.

A tenger fürdés mellett csábít a hajózásra is. Rövidebb vagy hosszabb időtartamra szinte mindenhol lehet hajót bérelni vezetővel, sőt akár egész napos ellátással is 100 és 300 kuna közötti személyenkénti árakon. Lehet hogy soknak tűnik, de példáúl a páratlan szépségű Lim-fjord, az Isztrián másképp nem is megközelíthető. Az élmény pedig felbecsülhetetlen.

 

Az árak szinte évek óta változatlanok az Adrián. 20-50 százalékkal magasabbak a hazaiaknál, de a különbség folyamatosan csökken. Tapasztalataink szerint már nem érdemes komplett konyhát cipelni magunkkal. Az alapvető élelmiszerekből mindig lehet találni olcsót vagy akciós árút. Amit viszont továbbra is vinni kell, az az ásványvíz, melyet valamilyen megmagyarázhatatlan okból még a nagy bevásárló központokban is csillagászati árakon szerezhetünk be. Ugyanez vonatkozik a sörre is, bár az igazi Karlovacko megér pár kunányi felárat. Tájékoztató jelleggel álljon itt néhány alapvető élelmiszer ára, mely természetesen változhat:

sütőolaj 1l: 8-10 kuna
joghurt 1l: 10 kuna
kenyér 1 kg: 9-10 kuna
liszt 1 kg: 4-5 kuna
tej 1l: 5-6 kuna
tejföl: 3-4 kuna
margarin 500g: 12-15 kuna
szénsavas üdítő 2l: 8-10 kuna
sör 2l: 13 kuna
narancslé 1l: 6-8 kuna
hagyma 1 kg: 4-5 kuna
alma 1 kg: 10 kuna
barack: 15 kuna
saláta 1 kg: 5 kuna
paradicsom: 15 kuna
marhahús 1kg: 60-65 kuna
fagyasztott csevap 0,8 kg: 40-45 kuna
darált hús 1 kg: 35-40 kuna
filézett pulykamell 1 kg: 40-50 kuna
egész csirke 1 kg: 20-25 kuna
sajt 1 kg: 45-70 kuna
sonka 1 kg: 70-75 kuna
felvágott 1 kg: 50-55 kuna

 

Érdemes felkeresni a nagyobb városokban szinte folyamatosan működő piacokat is. Splitben például ez kihagyhatatlan program. Itt az árú frissebb és valamivel olcsóbb, sőt költséghatékonyan szerezhetjük be az otthoniaknak szánt olyan ajándékokat is, mint aszalt gyümölcsök, szörpök, olivaolaj, helyi italkülönlegességek, borok. Ha unjuk a főzőcskézést, vagy a szendvicset természetesen üljünk be a számtalan étterem valamelyikébe. Az árak helyfüggőek, de nem feltétlenül a legcsillogóbb étterem a drágább. Ebből a szempontból a horvát tengerpart igazán nevelő hatású, mert bizony a tömegturizmushoz hozzátartozik a színvonalas kulinária. Ne legyünk tehát szemérmesek! Az ételek és éttermek sokfélék, a leginkább megfizethető az olasz konyha: pizzát, rizottót, lasagne-t 35-55 kuna közötti árakon ehetünk. Viszont érdemes kipróbálni a helyi ízeket is csevap 55-60, előételként kínált jellegzetes prsut sonka-tál 55 kunáért lehet a miénk. A halételek nagyságrendekkel kerülnek többe érdemes ezekből többszemélyes tálat rendelni, hiszen egy tengeri süllő vagy aranykeszeg tál 120 kunába kerül. Ugyanez porciónként sokkal drágább.

Horvátországban is találhatók bulis helyek. Leginkább pl. Pag, és azon belül Novalja, és a Zrce-part ajánlható, és az is a főszezonban. Ezt Horvátország Ibizájának tartják. A szigeten nyaranta több zenei fesztivál is megrendezésre kerül. Pag elsősorban azoknak a fiataloknak lehet vonzó úticél, akik főképpen a buli miatt látogatnak el a tenger partjára.

Az adriai nyaralás megszervezésekor fontos szempont lehet, hogy – amennyiben ez kivitelezhető – ne szombattól szombatig foglaljunk szállást. Így elkerülhetjük az ilyenkor az autópályákon kialakuló végeláthatatlan sorokat. Az üzemanyag árak és az autópálya díjak sem változtak a tavalyiakhoz képest: a benzin 420-440, a dízel 395-415 forintnak megfelelő kunába kerül. A kutaknál ebben csak lényegtelen eltérések lehetnek.

Összességében tehát újra vár ránk a nagy kékség és az igazi mediterrán életérzés.

© vilagszam.hu
Galéria:Add a Twitter-hez Add a Facebook-hozA kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Így melegszenek a pingvinek
A magyarországi melegben is hasznos lehet
PÉNZTÁRCA
Zuhannak az árak Görögországban
Négy év alatt 40 százalékot estek a szállodaárak
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
A modern szálloda ma már élményközpont
Világszínvonalú hotel koncepciója Erdőspusztán
RECIKLI
Izland táplálhatja Nagy-Britanniát
A hőforrások energiája kiváló exportcikk

Itt jártunk: Ausztrália

TOP
PIKÁNS

1. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

2. Rendőrök a budapesti robbanás áldozatai

Megváltozik a főváros közlekedése a lezárások miatt

3. Weisz Fanni gyönyörű volt Áder János oldalán

Az államfő beszédét jeltolmácsolásban is láthatták

4. Már tudni, kié a Dunában talált 130 ezer euró

A bécsi rendőrség szerint nem történt bűncselekmény

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Magyar lánypiac Németországban

Öt év alatt tudták felszámolni

2. Három évig bujkált Budapesten az ír pedofil

Gyermekpornót találtak a számítógépén

3. Me too - Weinstein peren kívül megegyezett

47 millió dollárjába fáj

4. Jönnek az e-babák

Tíz év múlva már minden második újszülött ilyen lesz

5. Vád alatt a pedofil milliárdos börtönőrei

Bill Clinton női ruhában

6. Minden, ami vagina

Új múzeum nyílt Londonban

7. Ő a legszexibb pasi az idén

Legalábbis a People magazin szerint

8. Napóleon-szakértő volt, szeretőt gyilkolt

Egy fiatal lány testrészei voltak a hátizsákjában

9. Újabb erőszakolási vád Polanski ellen

Az eset állítólag 44 évvel ezelőtt történt

10. Beosztottal randizott a nagyfőnök, kirúgták

A hatalmas üzleti siker sem védte meg

Műsoraink
2020.01.17. 18:35 Világszám - Inforádió
Ausztrália I.
2020.01.18. 10:05 Világszám - Inforádió
Ausztrália II.
2020.01.19. 10:35 Világszám - Inforádió
Ausztrália I. ism.
Közösség
Nap pasija

Az állatbarát rúdtáncos

Szófelhő / Archív
--