Afrikai árvaházakat támogatnak a magyarok

Ön is csatlakozhat a programhoz

[L.Eszter] publikálva: 2015-12-17 15:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Az Inforádió Világszám műsora nemrég ismét Afrikába kalauzolta a hallgatókat, de ezúttal az afrikai gyermekek helyzetéről és támogatásáról tudhattuk meg fontos információkat a műsorvezetőtől, Dr. Kiss Róbert Richardtól és a beszámolókból.


Az újságíró korábbi ugandai utazása során a St. Kizito árvaházat is meglátogatta, ahol Mutuwa Irene, az árvaház vezetője válaszolt kérdéseire - olvasni kozepsuli.hu oldalán.

„0 és 3 éves koruk között gondoskodunk a gyerekekről. Egyesek azután visszatérnek a családjukba, akiknek meg nincs, azoknak nevelőt szülőt keresünk, majd örökbe fogadják őket. Jelenleg 25 gyerekről gondoskodunk. 13 lányról és 12 fiúról.„
Mutuwa Irene az árvaházában is körbevezette az újságírókat. Az árva gyerekek itt viszonylag jó körülmények között élhetnek, ami azt jelenti, hogy megkapják azokat az alapvető ellátásokat (pl.: étel, tiszta víz), amikre szükségük lehet.

A magyarok Malawiban is támogatnak árvaházat. Luc Deschamps, executive director elmondta a műsorvezetőnek, hogy jelenleg 400 szegény sorsú gyermek él a Jacaranda iskolában, ahol az ellátásról és az oktatásról is gondoskodnak. A tervek szerint a jövőben magyar tanárok is érkeznek majd ide, hogy tanítsák a gyermekeket.

A francia vezető az iskola történetéről is beszélt, miszerint a létesítményt egy malawi nő hozta létre, majd 2008-ban csatlakozott hozzájuk Luc, aki segített az iskola kialakításában, azóta már olyan magyarok is segítenek nekik, mint például Szeremley Csaba, a Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központ vezetője, akiről korábbi cikkemben már olvashattatok.

Afrikában sokaknak nincs lehetősége arra, hogy iskolába járjanak, valamint a gyermekhalandóság is nagy. Néhány gyermek naponta 10 kilométert is sétál, hogy vízért menjen vagy beérjen az iskolába. A gyerekek általában tizenéves korukban abbahagyják az iskolát, és elmennek dolgozni, hogy így segítsék, támogassák a családot.

A Magyar Afrika Társaság (AHU) 2010 óta indít olyan programokat, amikben a rászoruló gyermekeket segítik. A programok céljáról Patay Dóra, egészségfejlesztési szakértő mesélt nekem.

„Ezeknek a programoknak mindig az volt a célja, hogy azokat a gyermekeket támogassuk, akik valamilyen okból kifolyólag hátrányos helyzetben vannak. Ez a hátrányos helyzet jelentheti azt, hogy nagyon szegény családból jönnek, tehát olyan szegény családból ahol nem tudják számukra biztosítani az alapvető ellátást, az alapvető ruházkodást, vagy akár iskoláztatást. Ebből azért lehet sejteni, hogy Ugandában elég sok ilyen gyermekről és családról beszélünk. Illetve olyan gyerekeket próbáltunk segíteni az elmúlt években, akik árvák, tehát a szüleik meghaltak, vagy magukra hagyták őket, illetve a harmadik gyermekcsoport, akikkel foglalkozunk, a testi illetve értelmi fogyatékos gyermekek.”
Programjaik Maliban és Etiópiában futnak, de most decemberben is indítanak majd egy új gyermektámogatási programot, méghozzá Ugandában, a St. Kizito árvaházban.

Ez a program a többihez hasonlóan ugyanúgy fog működni. Neten keresztül is be lehet majd kapcsolódni a programba. Az AHU honlapján hamarosan megjelenik a gyermekek arcképcsarnoka, ahol a szülők kiválaszthatnak egy, vagy akár több gyereket, akiket támogathatnak havi 4 ezer forinttal. A pénzadomány nem csak a gyerekek oktatására, de az alapvető ellátásukra is megy majd. Ide tartozik az étel, a ruháztatás, az egészségügyi ellátás, illetve azok a dolgok, amire még szükségük lehet. Az aktív kapcsolattartás az árvaház, a gyerekek és a szülők között folyamatosan lesz, így a támogató szülők is tudnak majd értesülni arról, hogy jó helyre került az adományuk.

 

Forrás: kozepsuli.hu

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Ez a bolt semmi hulladékot nem termel
Környezettudatos élelmiszerbolt nyílt Franciaországban
PÉNZTÁRCA
Ők állhatnak majd a leggyorsabban talpra
Nem elkerülhetetlen a járvány utáni recesszió
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Pozsonyi séta napsütésben
Kisvárosi hangulattal búcsúzik 2022
RECIKLI

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Firenze
2024.04.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Siena
2024.04.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Firenze ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--