A jog keretet és korlátot ad a politikának

Príma díjasok 2016. Dr. Bihari Mihály

[V.J.] publikálva: 2016-11-29 17:07:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Jogász, politológus, professor emeritus, az MTA doktora, az ELTE Állam-és Jogtudományi Karán és a győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán, a politikatudományok akadémiai doktora. Dr. Bihari Mihályt a Magyar tudomány kategóriában jelölték Príma Primissima díjasnak.


Már akkor politikatudománnyal foglalkozott, amikor az még burzsoá tudománynak számított. Tevékeny részese volt a rendszerváltásnak, kipróbálta magát gyakorló politikusként is. Dr. Bihari Mihály igazán mozgalmas életutat járt be a Baross utcai kárpitos műhelytől az Alkotmánybiróság elnöki székéig.

Gratulálunk a Príma Primissima jelöléshez és a Príma díjhoz.

Köszönöm szépen. Ilyesmire nem számít az ember. Nyomon követtem, megismertem a Príma Primissima díjasokat, a korábbiak közül is nagyon sok szakmai és baráti ismerősöm volt közöttük. Arra viszont nem számítottam, hogy esetleg jelölnek.

Mondhatjuk, hogy ez egy életmű elismerése?

Igen, így gondolom én is. Látva a többieket is, mindenki mögött hatalmas szakmai, művészi, sportolói, újságírói életmű van. Zömében már az érettebb korosztályból kerülnek ki, bár vannak fiatalabbak is. Gondolom, az én esetemben is erről van szó. Megfordultam a hazai tudományos élet elég sok területén, akadémiai intézetekben, több egyetemen – sőt alapítottam is jogi kart – úgyhogy nyilvánvalóan mindezeket figyelembe véve választottak meg Prímának.

Ön annak idején jogászként indult, miért választotta inkább a politikatudományt?

Én jogász is maradtam. Az ELTE jogi karán végezve állam és jogelméletet tanítottam. Akkor még nem volt politikatudomány, vagy  politológia, ami tiltott, burzsoá tudománynak számított. Emellett, az államelmélet oktatása, vagy a vele való foglalkozás a politikummal való foglalkozást is jelentette. Csak 1981-ben sikerült – sok-sok erőfeszítésem után -, megalakítani a politológia tanszéket, ahol a magyar politikaelmélet történetét és a modern politikaelméletet kezdtük el tanítani, de csak fakultatív tárgyként. Azt mondták, ott van a Tudományos Szocializmus című tárgy, az a marxizmus politikatudománya, nincs szükség másra. Csak a 90-es évektől lehetett kötelező tantárggyá emelni a politológiát. Az én oktató munkámban a parlamentarizmussal, az alkotmányossággal, az alkotmányjoggal való foglalkozás végig megmaradt.

Mit tart a pályafutása legfontosabb állomásainak?

A legfontosabb állomás az volt, hogy az egyetem elvégzése után ott maradhattam az Állam- és Jogelméleti tanszéken. Három tantárgyat tanítva: államelméletet, jogelméletet és szociológiát. Nagyon fontos volt az életemben az, hogy több kutatóintézetnek lehettem a kutatója, amellett, hogy nem hagytam el az egyetemet. Nagyon fontos volt az is, hogy 1981-84-ig a Művelődési Minisztérium Egyetemi és Főiskolai Főosztályát vezettem Pozsgay Imre miniszter felkérésére, ami óriási tanulási lehetőséget adott nekem. Ez egy gyakorlatiasabb közéleti munka volt.

Hogyan érzi, volt hatása a rendszerváltásra az akkori politológiai kutatásoknak és kutatóknak a rendszerváltás menetére és tartalmára?

Szerintem igen. Akkor még nem neveztük magunkat politológusnak, de nem is ez volt a lényeg. Inkább az, hogy a rendszerváltás folyamatában rengeteg, az én tanszékemre került kollega vett részt. Lengyel Lászlótól Gombár Csabán, Papp Zsolton keresztül Schlett Istvánig és persze jómagam is.

A jog és a politika Magyarországon – úgy tűnik – elég erőteljesen összefonódik. Mi erről a véleménye? Lehet a jogot politikai célra alkalmazni, vagy politikai célok érdekében?

Hogyne. A jogot, a törvényeket, a rendeleteket, - magát a jogi matériát – közéleti emberek, politikusok fogadják el. Természetesen más politikusokkal vitatkozva. Megváltoztatva a korábbiakat. Ilyen értelemben a jog a politikának a terméke. Csak nagyon fontos, hogy jogállamban nem lehet bármit a jogba beletenni, vagy beleírni. Korlátai , alkotmányos korlátai vannak a politikai jogalkotók tevékenységének. A jog pedig visszahat a politikára. Keretet és korlátot ad, lehetőséget, hatalmat és lehetőséget biztosít a kormány számára. Jog és politika majdnem szétválaszthatatlanok.

Elég sokat és elég aktívan vett részt a politikai életben és a közéletben is. Ma már ezzel nem foglalkozik?

Valóban voltam parlamenti képviselő 94-től 98-ig, ami nagy tanulóidő volt számomra. Pártonkívüliként kerültem be a parlamentbe. Ezzel – a parlamenti munkával - most már természetesen nem foglalkozom, de a parlament munkáját tanítom, annak a rendszerét, felépítését, működését. Aztán alkotmánybírónak választottak. Két menetben összesen 12 évet töltöttem ott. Az alkotmányosság, az alkotmányos értékek, az alapjogok voltak a legfontosabb tárgyai a közös munkának. Ennek vége lett, amikor betöltöttem a 70. évemet, három évvel ezelőtt.

Ennyi munka és elfoglaltság mellett jut idő a családjára?

Szerencsére jut. Három gyermekem van. Felnőttek már és mindhárom jogász. Nagy öröm nekem ez. A két nagyfiammal együtt futballozom most is. Egész életemben sportoltam, de manapság már csak kispályás labdarúgó bajnokságban veszek részt velük. Feleségem szintén jogász, úgyhogy igazi jogász család lett belőlünk, bár egyikünk sem jogászcsaládból indult.

Valamikor kárpitos segédként indult az élete. Emlékszik még azokra az évekre?

Természetesen. Annak idején a szakma kiváló tanulójaként fejeztem be a kárpitos szakmát. Volt akkor egy verseny a szakmunkások között, aki ott kiváló minősítést kapott, egyből megkapta a segédlevelet. Egy maszek kisiparosnál dolgoztam a Baross utcában, aki az Ipari Vásár díját is elnyerte. Rengeteget tanultam a három segéd mellett. Óriási szocializációs közeg volt számomra. Ráadásul kifinomult munka is volt. A kárpitos segédek fehér köpenyben dolgoztak.

Ezt az aprólékosságot és precizitást az egész élete során tudta kamatoztatni?

Igen. Nem idegenként nyúlok hozzá semmilyen faipari vagy egyszerűbb vasipari szerszámhoz. Persze most már nem csinálom. Amikor egyetemre kerültem, egy darabig még fusiban dolgoztam és abból tartottam részben el magam. Valamint abból, hogy Népköztársasági Ösztöndíjam volt, de a kárpitosságot abbahagytam az egyetem után.

Mennyire érdeklődnek a fiatalok a politika tudomány iránt?

Nagy létszámú hallgatóságot oktatok, így van rálátásom arra, hogy a társadalomtudománnyal foglalkozók körében milyen az érdeklődés a politika iránt. Azt kell mondjam, nagyon csekély. Nagyon kevesen forgatják az újságokat, a könyveket. Érdeklődést fel lehet kelteni egy-egy előadás vagy előadás sorozat során, de nincs túl nagy becsülete a politikának, mint tevékenységnek a fiatalok előtt. Van egy része a hallgatóknak, aki szuper tehetséggel, idegen nyelven olvasva, külföldre járva ösztöndíjjal, rendkívüli nagy tudású jogász, alkotmányjogász, vagy politológus, esetleg újságíró. Szerencsére van utánpótlás.

Köszönjük a  beszélgetést!

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. A díjat 2013-tól kezdve az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább. A 2016. évi Prima Primissima díj tíz kategóriájának harminc jelöltje közül – a szakmai elismerésen kívül – a közönség által legtöbb szavazatot kapott Prima a Demján Sándor által felajánlott 15 millió forinttal járó Közönségdíjban részesül. A jelölteket ezen a linken tekinthetik meg és SMS-ben lehet szavazni rájuk.

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Érdemes vagy sem biciklivel járni?
Egyre népszerűbb a kerékpározás
PÉNZTÁRCA
Új munkahelyek Nyíregyházán
Cél a pénzügyi tudatosságra nevelés elősegítése
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Újabb balatoni kilátók
Déli part, északi part
RECIKLI
Tini verte át a Twittert
Politikusi kamuprofil

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.29. 18:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét
2024.03.30. 10:05 Világszám - Inforádió
Húsvéti szokások a világban
2024.03.31. 10:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--