Tökéletes házisonka Boros Vali módra

Ha szívvel csináljuk, menni fog! – Interjú

[Koronczay Edit] publikálva: 2021-04-01 18:05:00 | Nyomtatásprint

hírkép

A közkedvelt és ismert gasztroblogger Boros Vali a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kékcsén él. Vidéki konyháját mindig fenséges illatok lengik körül, nap, mint nap készülnek a házi készítésű finomságok. Az udvar telis-tele van őshonos baromfikkal, állatokkal, kertje is ápolt és évről-évre meghozza Vali gondos keze munkájának gyümölcsét, ugyanis minden zöldséget, gyümölcsöt megtermel maguknak.

 


- Milyen ember Boros Valéria?

- Ez nagyon érdekes kérdés, milyen is vagyok, vagy inkább milyen szeretnék lenni… Magam nem tudom megítélni, de megpróbálom azt elmondani, milyen szeretnék lenni. Legelőször is egészséges, és kiegyensúlyozott, boldog. Majd legfőképpen türelmes, mert a mai világban arra nagy szükség van. Igyekszek jó is lenni, és ha sikerül valami jót tenni, akkor azt már sikernek könyvelem el. Mondok példát. Egyszer valahol olvastam egy fiatal hölgyről, nehéz az élete, nem kért semmit, de olvasgattam a kommentjét és írtam neki adjon egy számlaszámot.  Küldtem neki egy kisebb összeget, de ilyen volt már több is. Legszívesebben annak adok, aki nem erőszakosan kér, hanem örül annak, amit kap. De küldtem már csizmát, több farmert, dzsekit olyanoknak, akikre nem is emlékszek. Szeretek adni.

- Hogy kell elképzelni egy napodat?

- Egy átlagos napon reggel kezdem az állatokkal, ők az elsők. Enni, inni adni nekik, aztán mivel jó nagy a kertünk, 10 kört sétálok benne minden reggel, így meg is van a reggeli torna is.  Bejövök, kávézok, reggelizünk, és kigondolom, mit főzzek. Csak a kamráig kell mennem, minden összetevőt megtalálok ott, bármit akarok főzni, ebédig elmegy az idő, aztán délután mindig van valami, amit meg akarok csinálni. Mostanában inkább a kerti dolgok vannak előtérben. Sajnos ilyenkor viszonylag korán sötétedik, akkor már beszorul az ember a házba, de én akkor sem unatkozok, vagy tésztázok, vagy sütök valami finomságot.

- Honnan van ennyi energiád?

- A vidéki élet hozza azt, hogy nem lehet lustálkodni, és az ember csak teszi a napi dolgait, sokszor én is csodálkozok ma mennyit végeztem, de valahogy csak megcsinálom. Boros Valiról országszerte, sőt határon túl is tudják már, hogy imád főzni, sütni, egészséges alapanyagokat használ csak fel és mindent saját kezűleg készít. Legyen szó például felvágottról, sajtról, süteményről, ételről, tejfölről, túróról, kolbászról, de még a fűszereket, tisztítószereket is saját maga alkotja meg.

- Szoktak-e felkeresni Téged főzési-sütési tanácsokért az emberek?

- Nagyon sok kérdést intéznek hozzám a követőim, igyekszek mindenkinek segíteni, de ha valamit nem tudok, akkor becsülettel elmondom, hogy ezt még nem próbáltam. Ilyenkor szólok, kérjen a csoportban segítséget, sokan vannak és van esély rá, hogy valaki fogja tudni a kérdésére a választ.

- Milyen terveid, céljaid vannak még?

- Célok nélkül nem érdemes élni, szeretnék fejlődni és egyre jobb felvágottakat, virsliket készteni. Ősszel veszek egy kuttert és rengeteget olvasok utána, hogy majd a lehető legjobb házi felvágottat tudjam készíteni. Lehet ez buta cél, de most ez van a fejemben. A “Vali hagyományos konyhája” és a “Vali konyhája és kertje” nevű Facebook-csoportjainak több, mint 100 ezer aktív tagja van.

- A Facebook-csoportjaid nagyon népszerűek. Hogyan, mikor kezdted el? Mi volt a célod vele akkoriban?

A csoport létrejötte nagyon érdekes dolog. Bent voltam egy nagy létszámú főzős csoportban, nagyon sokan felfigyeltek rám, és ez teljesen egyértelműen hozza a negatív embereket is.  Nincs ezzel semmi baj, már tudom őket kezelni. Igaz akkor még nem tudtam, és szó szerint kiutáltak abból a csoportból. Már félve posztoltam, mert hiába volt jó, amit kiraktam, ha a támadók mindig megtaláltak, és hiába voltam velük kedves, még szinte olaj volt a tűzre.  Akkor meg pláne falkában támadtak.  Így megfogalmazódott bennem, hogy akkor legyen saját csoportom, ahova az jön, aki nem bántani érkezik.  De ezt sem lehet kiszűrni, ide is beszivárogtak, akiknek az a kedvencük, ha valakit bánthatnak, legtöbbször engem, de már edzett vagyok, bírom a pofonokat. A népszerű és egyre növekvő csoportjaiban finomabbnál finomabb magyaros fogásokat osztanak meg az emberek, konyhai tanácsokat kérnek, de még az ügyes-bajos mindennapi dolgaikat is megosztják egymással. Egy nagy családnak nevezhető a két csoport.

- A csoportok létezése óta mi volt a legszebb dolog, ami történt veled és a csoporttal kapcsolatos?

- A legszebb az, amikor látom, hogy a segítségemmel elkészítik  a kenyeremet vagy bármit, amit én osztok meg. De volt már olyan is, hogy a csoportban jött össze egy kedves pár, akik ma már, ha jól tudom, házasok…

- Mi volt a legfájóbb, legszomorúbb dolog?

- Az egyik legszomorúbb volt,  mikor 2 éve elmentem egy hétvégére Szoboszlóra és az egyik tagunk, aki nagyon kedves volt, akkor halt meg. A  lánya írta nekem, hogy mi történt… Ez nagyon megviselt, mert egy nagyon aktív hölgyről volt szó és végtelenül kedves volt mindenkihez. Ezek nagyon szomorú dolgok, mikor ugyan ismeretlen, de mégis ismerős, és elmegy, nagy űrt hagy maga után. Én, ha valaki sokáig nem látok, azt keresem, mi a baj.

- Húsvét közeledtével egyre több az ünnepi téma a csoportokban is. Mit jelent számodra a húsvét?

- Nálunk minden ünnep nagyon fontos, megvan az előkészülete, szeretek szépen teríteni, izgalmas finomságokat sütni-főzni, van hitünk, de nem vagyunk templomba járó emberek, azt valljuk, a hitünk bennünk van.

- Mi lesz nálatok húsvétkor a menü?

- Mint minden ünnepnek, megvannak a húsvétnak is a hagyományos ételei.  Elmaradhatatlan a sárga túró, a sonka, kolbász, fonott kalács.  Az idén készül pászka is.  Ezeket egy tálalásra késztem és egész ünnep alatt ott van az asztalon, és lehet csipegetni.  Az ebéd gyöngyhúsleves, fő vasárnap töltött dagadó és töltött káposzta, de most fogok, illetve már készítek is egy saját gyártású sonkát,  ami nagyon fog hasonlítani egy híres, ismert márka kemencés sonkájához. A köretek általában francia saláta és majonézes krumplisaláta. Süteménynek készül néró aprósütemény, diós és szilvalekváros apró kiflik, egy habos gesztenyetorta vagy epres gyümölcstorta, ezt még nem döntöttem el. Most próbálkozok macaront is sütni.

A sonkafőzés is sok embert érdekel, szeretne mindenki tökéletes finomságokat tenni az ünnepi asztalra.

A közismert gasztroblogger a Világszám Magazinnak árulta el praktikáit.

- „Az alap a jó sonka.” – mondta.

„Ha lehetőség van rá, én mindenképpen házi sonkát vennék. A jó sonka nem száraz, szinte rugalmas, nincs túl füstölve. A legjobb, ha piacról, magyar gazdától szerezzük be” – tette hozzá.

Boros Vali a következő jól bevált tanácsokat adja a sonkafőzéssel kapcsolatosan.

A megfelelő helyről beszerzett sonkát én először mindig egy órát a hideg vízbe áztatom.  Ha esetleg erős füstölt illata van, ez vesz el belőle, aztán ugyanebbe a vízbe felrakom főni, kerül bele pár babérlevél, szemes bors és fokhagyma.  Ezt reszelni szoktam, így jobban átmegy az íze… Megmondom őszintén még sosem mértem az időt, de lassú lángon szoktam főzni, és akkor jó, ha könnyen belemegy a villa, szinte belecsusszan. A legfontosabb, hogy amiben főtt, abban a vízben hagyom kihűlni, Így nem fog kiszáradni.

Boros Vali szerint a sonka főzése „nem igényel nagy figyelmet, felrakjuk és szépen nyugodtan főzzük. Szerintem ebben nem igen van hibalehetőség, nem lehet elrontani.”

Vali azt mondja,  a legfontosabb az, hogy szívvel-lélekkel csináljunk mindent. A sonkafőzést is.

„Senki ne féljen a sonka főzéstől! Mindenki a maga konyhájában az úr, és csak vessük bele magunkat. Ha szívvel csináljuk menni fog!”

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
PÉNZTÁRCA
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Horvátország az Adrián túl - 1.
A legjobb helyek a szomszédból
RECIKLI
Grabowski falra mászott a nyolckerben
Újabb tűzfal lett színes

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.29. 18:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét
2024.03.30. 10:05 Világszám - Inforádió
Húsvéti szokások a világban
2024.03.31. 10:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--