Mitől olyan jó a Jókenyér?

Az egészséges életmód az új divat

[Kovacs R.] publikálva: 2015-06-02 10:05:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Az igazán jó minőségű pékáruknak – ugyanúgy, mint más termékeknek - nincs szükségük nagy energiát igénylő reklámra. Bőven elég, ha szájról szájra terjed az emberek között, hogy mennyire ínycsiklandó volt a kenyér, a zsemle, vagy akár a sajtkorcsolya, melyeket megkóstoltak a Jókenyér termékei közül.


Egyre több üzletben kacsint vissza ránk a kenyeres pultról néhány egészen barna, jócskán lisztes, különleges formájú kenyér, melyeket, ha megszagolunk, szinte olyan érzésünk támad, mintha egy jó kovászba dugtuk volna az orrunkat. Ezen kenyerek receptjét valószínűleg Ludwig Klára, egy profi pék, a Jókenyér ügyvezető igazgatója álmodta meg.

Ludwig Klára

Klára életében már gyerekkorában fontos szerepet játszott a sütés. Németországba költözött egy időre, és az töltött évek alatt megismert gazdag és sokszínű kenyérkultúra ösztönözte arra, hogy külföldön szerzett tudását itthon kamatoztassa. Magas minőségű, 100%-ban természetes alapanyagokból és szívvel-lélekkel készített kenyereivel igyekszik hozzájárulni, hogy az egészséges táplálkozás hazánkban is egyre nagyobb teret nyerjen.

  • 1995-ben Ludwig és Mentesi Német Pékség néven indult a vállalkozás, mindösszesen két személlyel.
  • 2005-ben született meg a Jókenyér márkanév, melyben hitvallásuk lényege is megtalálható: ahhoz, hogy valaki testileg és lelkileg is boldog lehessen, elengedhetetlen az egészséges táplálkozás, táplálkozásunk egyik alappillére pedig a kenyér. Mindaz, ami a kenyérhez kell, a természet ajándéka: gabonák, víz, só, élesztő, és a pék, aki a szaktudását adja. Fontos, hogy a magas minőség mellett mindenki számára elérhetőek legyenek a termékek, így válhat lehetségessé, hogy minél többen fogyasszanak teljes értékű kenyeret nap, mint nap.
  • 2008-ban újabb bővítésre került sor, ekkor már egy teljesen új helyen, Pilisszentiván ipari területén építették új, jelenlegi üzemüket, melyben kávézó is helyet kapott. Itt indították be Gyermekpékség programjukat is, mely során a gyermekek közösen, animátorok irányításával készíthetik el saját péksüteményeiket. Játékosan tanulva, igazi tésztát gyúrnak, formáznak, díszítenek és az elkészült finomságokat haza is vihetik. A kelési időben is tartalmasan telik az idő: a tésztagyúrást követő gabonaismertető után mini-vetélkedőkön mérhetik össze tudásukat.
  • A régi solymári üzem öt év pihenés után cukrászüzemként nyitott újra. Hasonló filozófia és saját receptek alapján, természetes alapanyagokból, adalék-és mesterséges színezék mentesen sütnek finomabbnál finomabb süteményeket, melyeket kávézójukban árusítanak.

A pilisszentiváni Jókenyér épülete az IFS (Internationale Food Standard) szerint lett építve, ami egy magas szintű német rendszer, melyet minden évben auditálnak. Eszerint például a sarkok nincsenek az üzemben, csak lekerekített sarkok, mert ott megállna a kosz, és nem lehetne megfelelően takarítani. Az épületben lévő egész rendszer zárt, a liszt légszivattyús csöveken jut el az őrlőből a tartályba, ahonnan a pékek egy gombnyomással a dagasztókádba juttatják azt, ergo a levegővel egyáltalán nem érintkezik sem a szállítás, sem a tárolás során.

rozskenyér

„A magyarok nagyon lassan kezdték elfogadni azt, hogy más is létezik, mint a fehér kenyér, a túrós táska és a kakaós csiga. Nekünk az abszolút fő termékünk a rozs és magvas kenyerek. Bátran kijelenthetem, hogy a Jókenyér a rozskenyérről és a magvas kenyereiről híres. Nincs benne adalék, nincs benne színezék, igazi savanykás íze van, mely tényleg rozslisztből van.”

A Jókenyér üzemében minden termék hosszú érleléssel készül. Amit máshol megcsinálnak 2-3 óra alatt, megesik, hogy az a Jókenyérnél nyolc óra alatt készül el, de biztosak lehetünk benne, hogy ezekben a termékekben semmilyen adalékanyag nincs. Kizárólag gabona, élesztő, só és víz. A minőség titka savanykás illatú kovász, mely mindig a következő adag alapanyagaként szolgál.

„Ha valami nem kell a kenyérbe, akkor miért rakjuk bele?”– tette fel a kérdést Klára.

Az üzemben csak az a rész van gépesítve, ahol az ember hozzáadott értéke nem releváns.

„Ahhoz, hogy valaki egy a fémlemezzel levágja a kenyeret, attól nem lesz jobb a kenyér. Az viszont minőségi javulást hoz a termékben, ha a szakember a saját kezével gyúrja át tésztát, így kiszorítva belőle a feleslegesen ott maradt levegőt, miután az osztógép kiszaggatta a kellő súlyú tésztát.”

Mivel a receptek és a cég filozófiája német alapokra épültek, ezért a mai napig ezt az elvet követik minden téren.  Bármilyen vezetői szinten van valaki a szervezetben, a napi operatív ügyekkel foglalkoznia kell valamilyen mértékben. Ezért van az, hogy Klára és Gábor is jelen vannak a mindennapokban. Beállnak dolgozni, személyesen ismernek mindenkit, és gyakran megkérdezik a dolgozóktól, hogy minden rendben van-e. Pontosan ez lehet a titok kulcsa, ami miatt vannak a cégnél olyan alkalmazottak, akik több mint tizenöt éve a Jókenyér hűséges dolgozói. Nagyon sok ember a környékről évek alatt megtanulta a szakmát, számos pék pedig, akik nem a környéken éltek, Pilisszentivánra költöztek.

Az egyéni technológián, a saját cukrászdán kívül van még egy remek újítása a Jókenyérnek, ami nem más, mint a gyermekprogramjuk, ahová óvodás, iskolás csoportokat vagy szülinapos csoportokat várnak.

Gyermekpékség

„Az ötlet onnan jött, hogy nagyon sok iskola és óvoda keresett fel minket, hogy megmutassuk a diákoknak, milyen a pék szakma. Ez tényleg egy érdekes munka. Az üzembe nem mehetnek be a gyerekek. Ezt szigorúan vesszük, ennek megvan a szabálya, attól nem tágítunk. Egy komplett programot alakítottunk ki. A gabona elültetését, aratását, őrlését, ide kerülését, feldolgozását, az egész folyamatot elmondjuk nekik. Itt nekik minden gépük megvan kicsiben is.”

Ludwig Klára

Klára a mai napig a lehető legtöbb idejét az üzemben tölti, amikor csak ideje engedi lejár terméket kóstolni, ellenőrizni a folyamatokat, alapanyagokat. Élete minden területén küldetésének tartja, hogy az embereknek egészséges élelmiszert nyújtson a mindennapokban, ami jó a testnek és léleknek. Töretlen lelkesedése a lassan húsz éves múltra visszatekintve semennyit sem kopott: az élete a pékség, és ha az ember ennyire magáénak érez valamit, szeretettel, szívét-lelkét beleadva teszi a dolgát.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Tó az antarktiszi jég alatt
Különleges életformák
PÉNZTÁRCA
Könnyedén milliomos lehetsz
Veszprémben 1 millió forint várja az utcazenészeket
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
RECIKLI
Koccintás online
Ha már zárva a kocsma is

Itt jártunk: Brazilia!

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

2. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

3. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

4. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

5. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

6. El sem akarjuk hinni, hogy válna Varga Judit

Egy bulvárlap círt cikket, a házaspár reagált

7. Medve kergetett egy síelőt Erdélyben - videó

Gyorsan vágott az esze

8. A MÁV szemét továbbra is csípik a graffitik

Állítólag javult a tendencia

9. Apa lesz Ed Sheeran

Egy időre abba is hagyja most a zenélést

10. Koronaékszer-lakodalomra készülnek Ajakon

Sanyi bácsi túllőtt a célon

Műsoraink
2021.04.23. 18:35 Világszám - Inforádió
Izrael I.
2021.04.24. 10:05 Világszám - Inforádió
Izrael II.
2021.04.25. 10:35 Világszám - Inforádió
Izrael I. ism.
Közösség
Nap lánya

Modell és stylist

Szófelhő / Archív
--