Tokajban már dörzsölik a tenyerüket

Kiemelkedő évjárat lehet az idei néhány borvidéken

[seifert.p] publikálva: 2016-09-03 07:50:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Mennyiségileg vegyes, de minőségileg jó évjárat lehet az idei bor a szüret első tapasztalatai, a szőlős gazdák és borászok várakozásai alapján.


A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a hegybírók által beküldött termésbecslési adatok összegzését követően az idei szőlőtermés volumenét országosan 385 ezer tonnára becsüli - tájékoztatta a köztestület az MTI-t. Ez 70 százalékos lékinyerési aránnyal kalkulálva 2,7 millió hektoliter seprős újbornak felel meg.

A Törley Pezsgőpincészetnél a múlt héten - augusztus 23-án - kezdték el szedni Etyeken az Irsai Olivért. A pincészet teljes, 870 hektáros birtokából az Irsai Olivér 45 hektárt tesz ki. A leszüretelt Irsai Olivér az idén 421 tonna, amelyből 3100 hektoliter bor készülhet. Tavaly 371 tonna Irsai Olivért szedtek le, és 2800 hektoliter bor készült belőle. A különbség a termőre fordult új telepítésű terület többletéből adódik - tájékoztatott a Törley Pezsgőpincészet.

Közölték azt is, hogy ebben az évben a cégnél 840 hektárról szüretelnek, és összesen mintegy 8600 tonnányi szőlőt várnak. Ebből a mennyiségből 64 500 hektoliter bor készülhet. A múlt évben leszüretelt szőlő 8400 tonnát tett ki, amelyből összesen 63 ezer hektoliter bor került a pincébe. Az irsai Olivér leszedése után az idei szüret a rizlingszilváni, a zenit és az ottonel muskotály fajták szedésével folytatódik. A szakemberek arra számítanak, ha szép lesz az ősz, akkor múlt évihez hasonló jó minőség várható.

A soproni borvidéken a tavaszi fagy, valamint a csapadékos nyár eleji időjárás miatt kialakult lisztharmat fertőzések ellenére is bíznak a jó évjáratban.

Orosz Csaba, a Soproni Borút Egyesület elnöke emlékeztetett, hogy április végén a hajnali fagyokban a borvidék termő területeinek 70-80 százaléka károsodott. Hangsúlyozta: bizonyos szőlőfajták azonban jól reprodukálták magukat. Így például a zöld veltelini esetében - amely a borvidék fő fehérszőlő fajtája - a károsodás után csupán 30-40 százalékos termés kiesésre számítanak. A fő kékszőlő fajtából, a Kékfrankosból ugyan kevesebb termés várható, de a fürtök szépek. A legkevésbé a sauvignon blanc állt helyre.

Molnár Tibor, a Vincellér borászat ügyvezetője is optimista az idei évjáratot tekintve. Ők szeptember 10-15. körül kezdik majd a bornak való zenit szüretét, a kékszőlőket azonban október eleje előtt semmiképp sem szedik le. A tavaszi fagy a fertőbozi és a kópházi területeiket károsította - 60-70 százalékban -, de a termés bizonyos mennyiségben reprodukálta magát.

A pannonhalmi borvidéken a tavalyi rekord 27 ezer mázsánál 10-15 százalékkal kevesebb termésre, s egy erős közepes évjáratra számítanak. Reménykednek a száraz időszakban a gazdák, mert magas a talaj víztartalma, s a szőlőbogyók is telítettek. A párás, csapadékos idő a szőlők rothadását eredményezheti. A Pannonhalmi Apátsági Pincészetben szeptember 8. táján a sauvignon blanc-nal kezdődik a szüret.

Az átlagosnál kevesebb mennyiség, ugyanakkor jó minőségű szőlő termett idén a 2500 hektár területű borvidéken 377 hektáron termesztett fajtából - mondta el az MTI-nek Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára. A szakember "viszontagságosnak" nevezte az évjáratot utalva arra, hogy a bortermelők munkáját kora tavasszal fagykár, nyáron az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb időjárás, szórványos jégkár, valamit a lisztharmat és a peronoszpóra elleni védekezés is nehezítette.

Jelezte: a Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül szeptember közepén kezdik szüretelni a merlot termését (293 hektár), a cabernet franc-t (330 hektár) és a sauvignont (437 hektár) pedig októberben.

Jó évjáratra számítanak az idén a villányi Vylyan szőlőbirtok és pincészetnél, ahol 120 hektáron 12 szőlőfajtát termelnek, és évente 12-15 féle borból 600-650 ezer üveget palackoznak.

A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken kiemelkedő minőségűnek ígérkezik a 2016-os évjárat, annak ellenére, hogy a rendkívül csapadékos július nem kedvezett a szőlőnek, és jég is verte a tőkéket - mondta a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A minőség kiemelkedő évjáratra utal.

A térség legnagyobb integrátora, felvásárlója a Grand Tokaj - a korábbi Tokaj Kereskedőház Zrt. - már korábban meghirdette az átvételi árakat, lényegében ehhez igazodnak a többi szőlőbirtokok is. E szerint a szőlő kilójáért 100-350 forintot kaphatnak idén a termelők.

© vilagszam.hu

(Forrás: MTI)




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
PÉNZTÁRCA
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Ahol szakálluk van a nőknek - videó
új orángutánfajt fedeztek fel Szumátrán
RECIKLI

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.29. 18:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét
2024.03.30. 10:05 Világszám - Inforádió
Húsvéti szokások a világban
2024.03.31. 10:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--