Támogatás nélkül drága a kazáncsere

Lakástakarék megtakarításból felújítás is finanszírozható

[V.J.] publikálva: 2016-03-02 14:59:00 | Nyomtatásprint

hírkép

A boltokból egyre nagyobb ütemben fogynak a hagyományos gázkazánok. Ezeket még ez év közepéig értékesíthetik a forgalmazók, de nagyon úgy tűnik, a készlet nem fog kitartani addig. Utána már csak drágább, kondenzációs gázkazánokat helyeztethetnek üzembe a lakástulajdonosok egy uniós rendelkezés értelmében. A csere ára horribilis lehet.


A 2016. szeptember 1-jén hatályba lépő kazáncsere-rendelet következtében a kazáncsere költségei a korábbinak 2-4 szeresére emelkedhetnek. Ez a 400 kW-ot meg nem haladó teljesítményű kazánnal, vagy legfeljebb 2000 liter térfogatú melegvíz-tároló tartállyal ellátott, egyedi fűtéssel rendelkező lakások és családi házak tulajdonosai számára hozhat brutális mértékű költségnövekedést. A készülék cseréjének költségei így kb. 200 ezerről majd 900 ezer forintra nőhetnek. Kevés szó esett eddig a sajtóban arról, hogy ez a rendelet körülbelül 2,6 millió hagyományos készüléket érinthet Magyarországon. A csere drága mulatság lesz, mivel nem csak a készülékért kell dupla annyit fizetni a hagyományos kazánokhoz viszonyítva, de számos helyen a melegvíz rendszert is át kell alakítani az új készülék miatt.

Ma Magyarországon az emberek 2/3-a még a rendkívüli kiadások finanszírozására sem rendelkeznek elegendő megtakarítással, és jelenleg nem áll rendelkezésre állami támogatás, számos család átmenetileg vagy tartósan meleg víz és fűtés nélkül maradhat a jövőben. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tavaly előrevetítette egy új pályázati alap létrehozását, a 2014-ben meghirdetett Otthon Melege Program kazáncsere-alprogramja mintájára. Akkor az 1 milliárd forintos keretösszegre 2700 pályázat érkezett be a tárcához a készülékek cseréjének támogatására. Ha valóban elérhető lesz újra egy ilyen lehetőség, érdemes fejben tartani, hogy a pályázati önrész lakástakarék megtakarításból is biztosítható. A lakástakarék kézenfekvő finanszírozási megoldás, ha ki kell cserélni az otthoni kazánunkat. Egyrészt mert saját befizetéseinél többet használhat fel az ügyfél az állami támogatásnak köszönhetően, másrészt rendkívül kedvező kölcsön is igényelhető mellé. Egy hagyományos kazán átlagos élettartama kb. 12-15 év. Egy előrelátó módon, havi 8000 forintos befizetéssel elindított megtakarításból 4 év múlva a csere és a teljes átalakítás is finanszírozhatóvá válik.  A lakás-előtakarékosság, közismertebb nevén lakástakarék egy államilag támogatott, lakáscélú megtakarítási és finanszírozási lehetőség, amelyhez az állam a rendszeresen befizetett megtakarítás után 30 százalékos támogatást nyújt. A lakástakarék-pénztártól az ügyfél az összegyűlt betét másfélszeresével megegyező lakáscélú kölcsönt is igényelhet. Az állami támogatás feltétele a lakáscélú felhasználás, ami sokféle lehet, például vásárlás, korszerűsítés, felújítás vagy akár lakáscélú hitel, lakáslízing előtörlesztése is.

A megtakarítási forma részleteiről kérdeztük Köntös Pétert, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettesét.

A lakástakarékkal megtakarított összeg nyilván másra is felhasználhat a kazáncserén kívül.

Természetesen a lakástakarék sok egyéb célra is felhasználható. Felújítás vagy korszerűsítés a legnépszerűbb az ügyfeleink körében, de akár a pályázati forrásokhoz kapcsolódva önrészként is felhasználható.

Mekkora az érdeklődés a lakásfelújításra felhasználható megtakarítási formák iránt?

A 2015-ös számaink szerint, legnagyobb arányban változatlanul felújítási, korszerűsítési célra használták fel. Hogy a tavaly szerződést kötő ügyfeleik milyen arányban használják fel, azt tudnám mondani, hogy valószínűleg kisebb arányban. Tavaly megnőtt az egy családon belül több szerződést kötő ügyfelek száma, ami azt jelzi, hogy akár ingatlan vásárláshoz vagy cseréhez kapcsolódó megtakarítási is lehet cél. Akiknek most kell teljesítenünk, tehát négy vagy nyolc évvel ezelőtt kötöttek szerződést, nagyobb számban kívánják korszerűsítésre felhasználni az összeget.

Mi a legkorábbi időpont, amikor hozzá lehet férni a támogatáshoz?

A jogszabályban rögzített minimális megtakarítási idő négy év. Az állami támogatás igénylése minden évben, az adott ügyfél 12 hónapos megtakarítási ciklusához tartozó módon. Ez jóváírásra kerül, de az így megnövelt összeg kifizetésére a négy éves megtakarítási periódus vonatkozik.

Van arról adat, hogy átlagban mennyit fizetnek be az ügyfelek havonta a lakástakarék számláikra?

A tavalyi évben ez viszonylag elég magas összeget jelentett. Ha azt vesszük figyelembe, hogy 20 ezer forint az a havi befizetési optimum, amire a legmagasabb összegű állami támogatást igénybe lehet venni, ehhez képest havi 18 ezer forint az átlagos vállalt betét. Ez elég magas. A legtöbben, akik lakástakarék szerződést kötnek, igyekeznek kihasználni a támogatási maximumot. Elmondható, hogy az kiemelkedő számú szerződéskötés történt tavaly. Ügyfeleink az állami támogatással kiegészített megtakarításaikat mintegy 60%-ban már most is lakásfelújításra és bővítésre használják fel, illetve a felvett kedvezményes hitelek 40%-a is ezekre a célokra megy  Az OTP Lakástakarék jelenleg félmilliós ügyfélállománnyal rendelkezik, ami mutatja, hogy a tavalyi év elég jól sikerült a húsz éves működésünkre visszatekintve.

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Olaj ömlött a tengerbe Rijekánál
Veszélyben a turizmus a Kvarner-övölben
PÉNZTÁRCA
Giga kártérítést fizet az IKEA halálesetért
Egy kisfiúra dőlt rá a komód
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Mediterrán gyöngyszem - Sibenik
A bor és az ízek városa
RECIKLI
Ez lett az év hazai kerékpárútja
Családoknak egynapos kirándulásra

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--