19 millió forintra bírságolták a képviselőket

Kövér László javasolja a pénzügyi dorgálást

[szorenyi.p] publikálva: 2013-12-28 09:05:00 | Nyomtatásprint

hírkép

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Majdnem 19 millió forint büntetést szabott ki az Országgyűlés idén képviselőkre, az érintettek valamennyien ellenzékiek. A parlamentnek az országgyűlési törvény januári hatálybalépése óta van lehetősége büntetni. Előbb pénzbírsággal sújthatták azokat a képviselőket, akik a Ház tekintélyét vagy valakit, illetve valamely nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget kirívóan sértő kifejezést használnak, megsértik az Országgyűlés tekintélyét vagy rendjét.


A parlament 58 alkalommal élt a büntetéskiszabással. Először márciusban, amikor - Kövér László házelnök javaslatára - az MSZP-s Szanyi Tibort havi tiszteletdíja harmadára, 131 ezer forintra büntette, amiért interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak. A szocialista politikus magyarázatul azt mondta, jobbikos képviselők rasszista megjegyzéseket tettek, kézmozdulatával erre válaszolt.Június óta a képviselők tiszteletdíja is csökkenthető.Néhány héttel később a Párbeszéd Magyarországért színeiben politizáló független képviselőkre, Karácsony Gergelyre és Szilágyi Péterre szabtak ki bírságot. Előbbi 50 ezer, utóbbi 185 ezer forint büntetést kapott, mert a trafikpályázatok és az információszabadságról szóló törvény módosítása elleni tiltakozásul egy "Loptok, csaltok, hazudtok!" feliratú táblát állítottak fel a kormánypárti padsorokkal szemben. Szilágyi Péter szigorúbb büntetését azzal indokolta Kövér László, hogy a Ház jegyzőjeként nagyobb felelősséggel tartozik.

A következő bírságot is PM-es képviselők kapták: Dorosz Dávidra és Szabó Rebekára 70-70 ezer forintot róttak ki, mert egy "Itt Nemzeti Dohánymaffia működik" feliratú táblát vittek az ülésterembe, miután a Ház a trafiktörvény módosításáról határozott.

A legtöbbször, négyszer, a jobbikos Novák Elődöt büntették meg, összesen 646 ezer forintra. A Ház május végén 50 ezres bírságot vetett ki rá a szocionista szó használatáért, egy héttel később pedig 70 ezer forintra büntették, amiért cionista bizniszszektának nevezte a Hit Gyülekezetét. Harmadszor, a kulturális bizottság fideszes elnökének javaslatára, már tiszteletdíjának harmada elvonásával, 131 ezer forint bírsággal sújtották, ismét a szocionista kifejezés miatt.

Az új földtörvény elfogadása elleni tiltakozás miatt június végén - egy közben elfogadott törvénymódosítás alapján - már tiszteletdíjuk csökkentésével büntettek képviselőket. Az LMP-hez tartozó - a képviselőcsoport időleges megszűnése miatt akkor független - Lengyel Szilviától, Osztolykán Ágnestől és Szél Bernadettől azért vonták le fizetésük egyharmadát, mert egy molinóval és megafonba beszélve fejezték ki véleményüket.

A Jobbik képviselői drasztikusabb tiltakozási formát választva zavarták meg a földtörvény zárószavazását. "A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!" feliratú transzparenssel az elnöki pulpitusra vonultak, és a levezető elnök többszöri figyelmeztetésére sem hagyták el azt. A szavazások közben pedig azt skandálták: "hazaárulók". Emiatt a 40 tiltakozó frakciótagot a lehető legsúlyosabb büntetéssel, egyhavi tiszteletdíjuk megvonásával szankcionálták, amit Latorcai János alelnök azzal indokolt, hogy a képviselők fizikai erőszakkal fenyegető magatartást tanúsítottak. A büntetés összesen 17 millió forintot tett ki, ebből a legtöbbet, 672 510 forintot Vona Gábor frakcióvezetőnek kellett állnia.

A történtek miatt a házelnök átmenetileg letiltotta a Jobbik szakértőinek és alkalmazottainak parlamenti és irodaházi belépőkártyáját, mire az ellenzéki frakció "kényszerirodákat" nyitott a képviselői irodaház bejáratánál.

Augusztusban ismét PM-politikusok, Jávor Benedek és Szabó Tímea, kaptak 50-50 ezer forint büntetést, mert a miniszterelnök Tavares-jelentéssel foglalkozó beszéde kezdetén "Nem akarunk olyan Európát (áthúzva) Magyarországot, ahol a nagyobb visszaél az erejével, és a többség visszaél a hatalmával" feliratú molinót tartottak fel. Ezzel Orbán Viktornak a strasbourgi EP-vitában tett kijelentésére utaltak, miszerint a magyarok nem akarnak olyan Európát, ahol a nagyobb visszaél erejével.

Novemberben a Demokratikus Koalícióban (DK) politizáló Vadai Ágnes és Szűcs Erika tiszteletdíját csökkentették fejenként 130 ezer forinttal. A DK több női politikusa a nőkkel szembeni erőszak ellen tiltakozott: Vadai Ágnes az ülésteremben, a többiek a páholyban jelentek meg az egyik szemük környékén monoklihoz hasonló lila szemfestéssel. Azt kifogásolták, hogy az élettársa bántalmazásával gyanúsított Balogh József továbbra is képviselő. Büntetésüket megszavazta az azóta a függetlenek közé átült politikus is.

Decemberben a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás fizetése lett kevesebb 166 ezer forinttal, amiért káromkodott az emberi jogi bizottság ülésén. A fideszes Borbély Lénárd beszámolója szerint az ellenzéki képviselő kihívta a folyosóra, majd azzal zárta a mondanivalóját, hogy "a k... anyádat, b... meg". Gaudi-Nagy Tamás a jegyzőkönyv szerint úgy reagált: "Nem neked címeztem. Nem így mondtam, és nem neked címeztem."

Már a téli rendkívüli ülésszakban a PM-es Szabó Rebekát és Scheiring Gábort büntették 131 ezer, illetve 50 ezer forintra, amiért egy "Kit védtek? Ne kamuzzatok tovább NAV-ügyben" feliratú molinót vittek az ülésterem közepére, majd a karzatra. Szabó Rebeka a házelnök indoklása szerint azért kapott nagyobb büntetést, mert ugyanezért egyszer már szankcionálták.

A bírságolások miatt a PM és az LMP politikusai is a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordultak. Szanyi Tibor azért is jogorvoslatot kért a szervezettől, mert a házelnök kétszer is megakadályozta interpellációjának elmondását.

A strasbourgi bíróság novemberben sürgős eljárást indított a Ház büntetési és bírságolási gyakorlatával szemben. A bíróság egy kérdéssort intézett a kormányhoz, amelyre legkésőbb március 5-ig kell válaszolni.

© vilagszam.hu

(Forrás: MTI)
Galéria:Add a Twitter-hez Add a Facebook-hozA kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Megjött Charlie, a gólya!
A gólya késve hozta a tavasz a Kis-Balatonhoz
PÉNZTÁRCA
Mégis lehet dugódíj a fővárosban
Tarlós István 2-3 év haladékról beszélt
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Úgy láthatja New Yorkot, mint még soha
Kilátóterasz épül Manhattan fölött
RECIKLI
Tésztát esznek a ciprusiak,az Újpest zumbázik
Megkapta védjegyét a telki sporthotel

Itt jártunk: Miami

TOP
PIKÁNS

1. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

2. Rendőrök a budapesti robbanás áldozatai

Megváltozik a főváros közlekedése a lezárások miatt

3. Weisz Fanni gyönyörű volt Áder János oldalán

Az államfő beszédét jeltolmácsolásban is láthatták

4. Már tudni, kié a Dunában talált 130 ezer euró

A bécsi rendőrség szerint nem történt bűncselekmény

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Gyereklánnyal szexelt, három évet kapott

Szabolcsban történt, a kislány visszaszökött hozzá

2. A szarvasok párzása miatt lépni kellett

Korlátozzák a az erdőlátogatást a Mecsekben

3. Szexuális zaklatás - lemondták Domingót

Azt hitte, kölcsönös vonzalom volt

4. Öngyilkos lett az amerikai milliárdos

megrontás miatt volt előzetesben Jeffrey Epstein

5. A magyar úszó zaklatási ügyének részletei

Szexuális zaklatás miatt nem engedik haza Kenderesi Tamást

6. 21. századi mesevilág Budapesten

A cosplay-t aligha érti az, aki nem vesz részt benne

7. Így mondják külföldiek, hogy cipőfűző

Vicces videót csinált a Középsuli

8. Most megtudhatja az igazat a Sound világáról!

De mit jelent az, hogy veretés?

9. Később kezdik ma a szexet

De miért?

10. Életfogytiglant kaphat a szexguru

Szexrabszolgákat nevelt és kínált

Műsoraink
2019.09.12. 18:35 Világszám - Inforádió
Hongkong I.
2019.09.13. 10:05 Világszám - Inforádió
Hongkong II.
2019.09.14 10:35 Világszám - Inforádió
Hongkong I. ism.
Közösség
Nap lánya

Victoria ében angyala

Szófelhő / Archív
--