10 milliárdról nem döntenek az emberek

Csányi Alapítvány: üzenetértékű a bevétel az 1 százalékból

[superadmin] publikálva: 2014-05-16 15:20:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Az adóbevallás időszakában évről évre felmerül, mennyien nem rendelkeznek adójuk 1%-áról. Az elmúlt évben 10 milliárd forintot nem ajánlottak fel az adózók, amely több mint 20 ezer civil szervezet munkáját könnyíthetné meg. Megközelítőleg 2,5 millió ember nem él az egyszerű, az adóbevallásban egy sor kitöltésével elindítható adományozás lehetőségével.


Fontos, hogy foglalkozzunk ezzel a problémával, változtassunk ehhez kapcsolódó szokásainkon. A régóta működő, állandó programokat, fenntartható vállalásokat menedzselő civil szervezetek azonban nem hagyatkozhatnak és támaszkodhatnak az 1%-okból befolyó bevételekre, hiszen pontosan kiszámított, megtervezett költségkalkulációkkal dolgoznak. Az átláthatóság, fenntarthatóság alapfeltétele az, hogy bevételeikre pontosan és biztosan számíthassanak, hiszen felelősek programjaikért, támogatottjaikért, mentoráltjaikért. A működéshez szükséges források előteremtésének eszközeiről, és az 1%-ból befolyó bevételek kapcsán szerzett tapasztalatokról a Csányi Alapítvány, a Káva Műhely és a Segítség a Gyermekkori Vészhelyzetekben Alapítványvezetőit kérdezzük.

„Az 1%-ból befolyt összeg értékétől függetlenül is fontos üzenet minden civil szervezet számára” – mondja dr. Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány operatív vezetője –, különösen amióta a NAV honlapján megtekinthető, hogy a támogatás összegét hány főtől kapta, hiszen ebből leszűrheti tevékenységének ismertségét és támogatottságát. Természetesen maga az összeg sem lényegtelen, hiszen ha állandósulna az évek alatt a befolyt támogatás minimális összege, egy civil szervezet arra építheti egy-egy programját vagy programelemét.

Az Alapítvány indulása óta fontosnak tartja az 1%-ért folyó kampányban való részvételt, melyet nemcsak a támogatás megszerzése szempontjából gondolunk jelentősnek, hanem az Alapítvány ismertségének, céljai megismertetésének fontos eszközeként tekintünk erre a lehetőségre. Önmagában annak is fontos üzenete van számunkra, hogy az 1%-os kampányok során a médiafelületeket döntő százalékban a szolgáltatók ingyenesen vagy kedvezményesen biztosítják részünkre.”

„Tízéves koromban kezdődött minden. Akkor még mindketten – az Alapítvány is és én is – gyerekcipőben jártunk. Beszélgetések és különböző tesztek sorozata volt az első megmérettetés, aztán szépen lassan, a drámaórák és a közös foglalkozások elérték a céljukat, valamennyien barátok lettünk. Azóta eltelt kilenc év, ez idő alatt egy ECDL vizsgával, egy nyelvvizsgával,megszámlálhatatlan élménnyel és emlékkel, barátokkal és rengeteg szeretettel gazdagodtam.  Most húsz éves vagyok. Jelenleg azt mondhatom, hogy az Alapítvány az életem ötven százalékában jelen van, megváltoztatta és meghatározza azt. Tudom, hogy nélküle nem lennék az, aki most vagyok, és semmiért sem adnám oda azt a kilenc évemet, melyet már egész életemben a magaménak tudhatok” – meséli az Alapítvány egyik támogatottja, Horváth Péter.

A jászberényi Cserna Vivien, szintén nagyon pozitívan nyilatkozik az Alapítványnál szerzett tapasztalatairól. „Pontosan emlékszem arra a napra, amikor 2005-ben ültünk a Közösségi Házunkban, és ugyan egyikünk sem tudta még, hogy ez minek a kezdete, de azt sejtettük, hogy megváltozik az életünk, és valami különlegesnek lehetünk részesei. Innentől úgy teltek a napjaim, mintha mindig lenne mellettem egy őrangyal, aki támogat és erőt ad.Sorban jöttek a sikeres iskolai és alapítványon belüli versenyek, ECDL vizsgák, angol alap-, közép-, majd felsőfokú nyelvvizsga, a sok új csányis barát, akikkel felejthetetlen kirándulásokon és táborokban szerezhettem életre szóló élményeket. Az Alapítvány segítségével jutottam el Máltára és Angliába, ahol nyelvet tanulhattam, illetve Brüsszelbe, ahol pedig az EU parlament működésébe nyerhettem betekintést.”

„Azért, hogy minél több gyermek gazdagodhasson a Péter és Vivien által megélt tapasztalatokkal,az erőforrásokat az Alapítvány több oldalról biztosítja” – teszi hozzá dr. Radoszáv Miklós. „Az alapítói vagyon mindenkori hozamából, valamint a támogatásokból (magánszemélyek, nagyvállalatok, adó 1%) egyaránt származnak bevételek. Az Alapítvány indulása óta arra törekszik, hogy a programba bekerült gyermekek és családjaik a több mint egy évtizedig tartó támogatási időszak alatt előre kiszámíthatóan az Életút Programban megfogalmazott tematikus programokban vehessenek részt, függetlenül attól, hogy melyik évtől váltak a program részeseivé. Egy gyermekre kb. 1 millió forintot költ az Alapítvány átlagosan évente. A támogatások formája: fejlesztő foglalkozások, tréningek, intenzív kurzusok, nyelvvizsgák, ECDL vizsgák, kulturális programok, szaktáborok és külföldi intenzív nyelvi táborok, ösztöndíjak, taneszközök, szociális és egészségügyi támogatások. Emellett a család anyagi helyzetétől függően differenciáltan iskolakezdési támogatás, karácsonyi, tanszer és élelmiszercsomag támogatást is kapnak.A magunk részéről fontosnak tarjuk a civilekhez befolyó 1% növekedését, hiszen így programjainkat biztonságosabban tarthatnánk fenn, a magunk részéről pedig további fejlesztéseket hajthatnánk végre új helyszínek, illetve újabb gyermekek bevonásával az Életút Programba.”

Káva Kulturális Műhely

A Káva magas szakmai színvonalon, elismerten működő, hazai és nemzetközi programokat bonyolító színházi és drámapedagógiai műhely.Takács Gábort, a Káva Kulturális Műhely szakmai vezetőjét kérdeztük a Műhely tevékenységéről,aki a társulat indulásától (1996) a fenntartó egyesület elnöke, illetve részt vesz a Káva szakmai projektjeinek kitalálásában és megvalósításában is.

„Mi az 1%-os felajánlásokra inkább mint esélyre semmint valóságra tekintünk. Igazán jelentős mértékű felajánlást sosem kaptunk, talán százezer forint volt a legmagasabb összeg eddig. Meggyőződésem, hogy csak egy komolyabb kampány révén lehet behozni komolyabb pénzt, az viszont más jellegű szervezeti (pénzügyi, emberi erőforrás) ráfordítást is igényel. A Káva elsősorban saját kapcsolati tőkéjéből építkezik, így inkább ismerősei körében hirdet. A szervezet működéséhez szükséges forrásokat alapvetően hazai és külföldi pályázatokból „szedjük össze”, ezen túlmenően segítenek az eladott előadások / projektek bevételei, valamint az általunk alapított és működtetett vállalkozás bevételei.”

A Káva egy évadban megközelítőleg 120-140 ún. komplex színházi nevelési előadást tart, ezeknek az ára kb. 230 000 forint. Emellett évente közel 100 más színházi programot is megvalósítanak. Az Alapítvány vezetője szerint összességében elmondhatjuk, hogy ha az adózók nagyobb arányban döntenének az adójuk 1%-ának felajánlásáról, az nekik is komoly motivációt jelentene, hogy meggyőzzék őket arról, hogy nekik adják a pénzüket. Távlati cél, hogy a következő néhány éven belül az éves működéshez szükséges mintegy 50 000 000 forint 2-3%-a érkezzen be a felajánlásokból.

Segítség a Gyermekkori Vészhelyzetekben Alapítvány

A Segítség a Gyermekkori Vészhelyzetekben Alapítvány egy kis szervezet, így az 1%-os bevételek nem jelentősek, azonban mégis fontos, mert minden évben stabilan lehet számítani rá. A szervezet költség nélküli kampányt folytat, tehát a saját felületükön próbálják elérni a rendelkezőket. Ezen túl igyekeznek meggyőzni mindenkit a rendelkezés tényének fontosságáról, hiszen nagyon sokan egyáltalán nem nyilatkoznak az 1%-ról, ezért pályázatokból, célzott adományokból és természetbeni felajánlásokból fedezik az Alapítvány fenntartását.

„Alapítványunk kisebb-nagyobb projekteket támogat. Mini projekt, ha pl. egy vidéki, súlyosan beteg gyermek szüleit ingyenes elsősegélynyújtóképzésben részesíthetjük. Országos projekt volt a Henkel támogatásával megvalósult óvodai gyermek elsősegély-nyújtó sorozat, amely megkapta a Magyar Adományozói Fórum Társadalmi Befektetések Díja „Legnagyobb Hatást Elérő Támogatói Program” díját 2013-ban. Mindenképp kiemelném még aSegítség a GyermekkoriVészhelyzetekben Alapítványt, amely célja, hogy jól használható, gyakorlati ismereteket nyújtsona szülőknek azokban a helyzetekben, ha gyermekük betegség vagy baleset miatt veszélybe kerül. A program keretében a témában jártas orvosok, diplomás nővérek megtanítják többek között a lázcsillapítás hatékony módszereit, illetve hogy hogyan lehet felismerni és mit kell tenni lázgörcs esetén, de foglalkoznak a bölcsőhalál kérdésével is. Alapvető fontosságú lenne tehát, hogy minél többen, felelősen nyilatkozzanak az adó 1%-áról. Sajnos az utóbbi időben néhány sajnálatos hír megtépázta a civil szervezetek hírnevét, miközben sokan becsületesen, nagyon komoly elhivatottsággal dolgoznak. Kis utánanézéssel eldönthető, hogy kinek érdemes biztosan adni az adó 1%-át. Ezek a szervezetek nagyon komoly feladatokat végeznek, vállalnak át. Plusz 10 milliárd forintból például egy egész kórház felépülhetne minden évben” – mondtaTurcsán Ferenc, kuratóriumi elnök.

A szervezetekről röviden:

Csányi Alapítvány

„A tehetségek felfedezése és segítése közös ügyünk, a legjobb befektetés.”

Az Alapítványnak számos tevékenysége van, de fő célkitűzése az Életút Programban megvalósuló tehetséggondozás. Elsődleges céljuk, hogy a tehetséggondozásban elismert, kiemelkedő szakemberek bevonásával, valamint a helyi szakemberekkel (pedagógusokkal, családsegítőkkel, nevelési tanácsadókkal, pszichológusokkal) együttműködve olyan tehetséges, de hátrányos körülmények között élő gyermekeket válasszanak ki, akiket éveken keresztül segíthetnek nehézségeik leküzdésében és tehetségük kibontakoztatásában.

Radoszáv Miklós a Csányi Alapítvány operatív vezetője, a magyar gyermekvédelem egyik klasszikus képviselője, egyéb szakmai tevékenységei mellett rész vett a legkülönbözőbb, a szakterületet érintő törvények előkészítési munkájában és a végrehajtási rendeletek megalkotásában is. A családjukat önhibájukon kívül nélkülözni kényszerülő, hátrányos helyzetű, veszélyeztetett gyermekek védelmét hivatásának tekinti. Meggyőződéssel vallja, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek felemelésének, a rászoruló családok lemaradásának megszüntetésére a leghatékonyabb eszköz a tehetséggondozás.

Káva Műhely

„Az ember nem pusztán létrehozza a színházat, hanem ő maga a színház.” (Augusto Boal)

A Káva magas szakmai színvonalon, elismerten működő, hazai és nemzetközi programokat bonyolító színházi és drámapedagógiai műhely. Fő tevékenységük színházi nevelési (Theatre in Education – TIE) előadások készítése és rendszeres megvalósítása általános- és középiskolai csoportoknak, ugyanakkor elkötelezettek a drámaprogramok és hosszabb távú drámaprojektek megvalósításában is. Programjaik során magas esztétikai minőségre és a tanulási formák komplex alkalmazására törekednek.

Takács Gábor a Káva Kulturális Műhely szakmai vezetője, a társulat indulásától (1996) a fenntartó egyesület elnöke. Színész-drámatanárként tevékenykedik, de részt vesz a Káva szakmai projektjeinek kitalálásában és megvalósításában is. Amikor lehetősége adódik, hazai, illetve külföldi workshopokon, képzéseken tart órákat.

Segítség a Gyermekkori Vészhelyzetekben Alapítvány

„Ne ess pánikba, van megoldás!”

Vannak gyermekek, akiknek pl. egy súlyos epilepszia vagy szívbetegség miatt az átlagosnál lényegesen nagyobb az esélyük légzés- és keringésleállásra. Nekik nyújt támogatást a Segítség a Gyermekkori Vészhelyzetekben Alapítvány. Az Alapítvány küldetése, hogy a veszélyeztetett gyermekek szülei, gondozóik térítésmentes, speciális képzésben részesüljenek.

Turcsán Ferenc az alapítvány kuratóriumi elnöke. Amikor először találkoztam az Alapítvánnyal még csak terveztük a gyerekvállalást. Már akkor megfogalmazódott bennem, hogy ezt a tudást minél szélesebb körben kell átadni, olyan helyeken is, ahol önerőből erre nem volna lehetőség. Nem „szakmabeliként”, de 3 gyermekes gyakorló apukaként nap mint nap érzékelem, hogy milyen biztonságot ad számomra az a tudás, hogy vészhelyzetekben tudom mit kell tenni. Örömmel tölt el, hogy Alapítványunk nagyon sok veszélyeztetett gyerek családjának adta meg ezt a biztonságot.

Adom az Adóm

Azt, hogy az 1% felajánlása mennyire időszerű és létező probléma, jól mutatja, hogy idén a Kreater Társadalmi Innovációs Ügynökség és a Gyermekgyógyítók szemléletformáló kampányt indítottak ennek kapcsán. Az Adom az Adóm kampánytól azt remélik, hogy összefogással és figyelemfelhívással változtatni lehet a jelenlegi helyzeten. A kezdeményezés felületein a célkitűzéssel egyetértő magánszemélyek, vállalatok és közéleti személyiségek üzennek: fontos a felajánlás, hiszen a civil szervezetek működéséhez elengedhetetlen a források megteremtése, melynek jelentős részét képezheti a felajánlott 1%-okból befolyt összeg.

© vilagszam.hu
Galéria:Add a Twitter-hez Add a Facebook-hozA kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
PÉNZTÁRCA
Visszaadta Dávid a talált százezer forintot
Semmiképp nem akarta megtartani
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
A legkisebb Benelux testvér - fotók
Kirándulás Luxemburgban
RECIKLI
Csoda a Notre Dame-ban
Ott vannak az Operaház és a Louis Vuitton tetején is

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.05.17. 18:35 Világszám - Inforádió
Ecuador I.
2024.05.18. 10:05 Világszám - Inforádió
Ecuador II.
2024.05.19. 10:35 Világszám - Inforádió
Ecuador I. ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--