Izgalmas dzsungeltúrák és pókles

Mi minden várja a turistákat Brazíliában?

[Kovacs R.] publikálva: 2018-10-20 15:04:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Brazília, az Amazonas környéke, az őserdő és Rió turistaként akkor igazán élvezhető, ha rendesen fel vagyunk készülve az esetlegesen minket váró veszélyekre. Dr. Kiss Róbert Richard, az Inforádió Világszám című műsorának műsorvezetője már többször is részese volt a város kavalkádjának és a dzsungel kihívásainak.

 

 

 


Különösen izgalmas hely, Brazília, s annak több tája. Az Iguazú-vízesés a világ egyik legszebb természeti képződménye. A vízesés legmagasabb zuhataga, az Union, ahol a víz az Ördögtorok-szakadékba zuhan. A szakadék U-alakú, 150 méter széles és 700 méter hosszú. Az Ördögtorok-szakadékot a folyó egy geológiai törésvonal mentén vájta ki az évmilliók során. A környéken számos érdekes állat és csodálatos növény van. Az Iguazú az argentin oldalról a legérdekesebb. Felfedezéséhez körülbelül két nap kell, de három nap alatt sem unatkozhatunk. Kipróbálhatjuk, milyen, amikor csónakkal egy a nagy vízeséshez közelítünk, de izgalmas sétát lehet tenni a dzsungel fái között is, ahol szinte mindig van egy kis pára. Ha az argentin oldalról közelítjük meg a vízesést, akkor kisvasúttal is megtehetjük utunkat. A nagyobb városokból folyamatosan érkeznek ide a légi járatok. A műsorvezető szerint sokkal elragadőbb ez a zuhatag, mint a Niagara, melynek remek a pr-ja, így hatalmas vízesésre számít az ember, majd amikor meglátja, azt hiszi, amit lát, az csak egy elő-vízesés. Pedig nem.

Brazíliában jók a belföldi légi járatok, a buszközlekedés sem rossz, de elég zsúfolt. Amikor repülőgépen közelítjük meg az országot, hosszú ideig csak erdő fölött haladunk. Az Amazonas fogy, de még mindig elképesztő a mérete. Az országba ajánlott a sárgaláz elleni oltás, de utazás előtt érdemes tájékozódni, hiszen vannak olyan vidékek, ahol egyáltalán nem jellemző a sárgaláz.

Az Amazonasban nagyon furcsák a méretek. Sokkal magasabbak, hatalmasabbak a fák és a növények, mint itthon. Dr. Kiss Róbert Richard látott ott egy olyan óráskígyót, ami nagyságrendekkel nagyobb volt, mint amit azelőtt az állatkertekben látott. Mikor ennek hangot adott, a helyiek csak legyintettek, hogy annál is van sokkal nagyobb. Egyébként sokan halnak meg anakonda általi halálban, még a tapasztalt indiánok és félnek tőlük.

Brazíliában éjszakai vadászatra is mehetünk csónakkal, ám arra számítani kell, hogy előfordulhat, hogy az aligátor a csónakban köt ki. Hogyan? Ahogyan a csónak propellere beindul, a kis halak aktivizálódnak, amire a ragadozók is beindulnak. Sok hal kiveti magát a vízből, ugrik egyet, úgy próbál menekülni az aligátor elől. Nem is gondolná, de néha az aligátor is ugrik. Ha nem ugrik elég magasra, akkor jön a gond: beesik a csónakba. A helyiek egyébként már a szemek csillogásából meg tudják állapítani, hogy a sötétben milyen állat tartózkodik a parton.

Póklesre is lehet menni, ahol a derék vendég különböző póktípusokat figyelhet meg. Gyakran nem is kell túl messzire menni ahhoz, hogy láthassunk egyet vagy többet, elég, ha kinézünk a fabódénk ajtaján, amiben megszálltunk, hiszen előfordul, hogy 8-10 tarantula pihenget az ajtónkon. A madárpók a mozgó dolgokra ugrik, amitől viszont megijed az az, ha a kezünkkel madár alakú árnyékot alkotunk a feje fölé. a madaraktól nagyon fél. A nagyobb példányok még kisebb termetű emlősöket is elfogyasztanak. A majmok egyes területeken néha agresszívvé válnak, ahol etetik őket, de nem támadnak emberre. Egy hatalmas dzsungeltúrán biztosan látunk tukánt, tapírt, arapapagájt, piráját, aligátort, kajmánt és majmokat is bőséggel. A pirájahorgászat is egy életre szóló élmény.

Manaus Amazónia állam székhelye. Az igazi őserdő a várostól körülbelül fél órára kezdődik és tart sok-sok ezer kilómléteren át. Az emberek itt kis faházakban alszanak. Vannak olyanok, ahol alig van áram, de luxuskörülmények között is lehet aludni.

Brazíliában még piráját is lehet enni. Az általános brazil konyha inkább kellemes egy magyar turistának, mint ijesztő. Gyakran árulnak kesudiós hot-dog-ot. Churrost is sok helyen lehet kapni. A titok ott is az elkészítési módban van, de az ízek tényleg nagyon jók.

Sem vezetékes-, sem mobilhálózat nincs sok helyen. Arra fel kell készülni, hogy szinte mindenütt csak készpénzt fogadnak el.

 

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Startupja van? Figyeljen!

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Most megint nyár lesz
A héten javul az idő
PÉNZTÁRCA
Ezer embert küld el a Wizz Air
De így is kapacitásbővítéssel számol
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Ingyenes játékokkal szerez híveket Szolnok
Töltse le és szeresse meg a várost!
RECIKLI
Hulladékból építkeznek a méhek
Bőségesen termelünk építőanyagot

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--