Rekordesély a Szigeten

Teltházas hétvége után teltházas hétfő

[superadmin] publikálva: 2018-08-13 15:49:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Már biztos, hogy látogatói csúcsot hoz a Sziget hétnapos összegzése, hiszen a szombati teltház után a vasárnap is elfogytak az aznapi jegyek, hétfőre már régebben nem lehet jegyet kapni, és a kedd is erősnek ígérkezik. Így várhatóan a 2016-os, rekord, 496 ezres összlátogatószámot idén megdönti a fesztivál.


A Sziget harmadik napján, azaz pénteken 82 ezer látogató követte a programok sokaságát, szombaton pedig este ki is rakták a teltházas táblát, amikor – sok más mellett - a Nagyszínpadon a Bastille hozta elmaradhatatlan slágereit és a Mumford and Sons egyetlen európai fesztivál koncertjét adta. A Mumford and Sons ezen a nyáron csak a Szigeten adott fesztivál koncertet, a rajongók pedig most nem is csalódtak, a srácok igazán oda tették megukat!

A Mumford and sons és megannyi más program miatt szombaton 90 ezren voltak a fesztiválon, köztük Sacha Baron Cohen, azaz Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke jönni szórakozni Sziget. Vasárnap pedig többek között Dua Lipa szórakoztatta a nagyközönséget.

„Szombat este 10-kor le kellett állítanunk az aznapi jegyeladást, gondoltunk azonban azokra, akik már elindultak és nem értesültek a jegystopról, számukra félretettünk néhány tucatot” – mesélte Kádár Tamás főszervező, aki elmondta, 90 ezer főben maximalizálták a napi látogatószámot. Mint arról már korábban beszámoltak a szervezők, a Sziget hétfői napjára, azaz 13-ára már elővételben elfogytak a jegyek, és Kádár szerint érdemes a keddi jegyeket mielőbb beszerezni, mert esélyes az is a teltházra.

A Szigeten a hétfőket is szeretjük, főleg ha délután négykor már a Milky Chance folk-rockjára ringatózhatunk a Nagyszínpad előtt. A német formáció nem először jár a Szigeten, most azonban a Stolen Dance vagy a Flashed Junk Mind mellett már Blossom c. második albumuk számait is együtt énekelhetjük velük. A dán  az egyik legvagányabb elektropop énekesnő, aki 2014-es lemeze óta sorra ontotta magából a számokat és együttműködésekben sem volt hiány. Ma este – reméljük - az októberi megjelenés előtt kapunk második lemezéből ízelítőt. Bízunk benne, hogy mindenki kényelmes cipőben érkezik ma a Szigetre, Shawn Mendes, kanadai popszupersztár koncertjén ugyanis szükséges lesz a lábakra és csípőkre! A Billboard lista uralkodóját Kygo követi, aki egy Ed Sheeran-remixszel lett egy csapásra ismert, azóta pedig minden aktuális előadót felhajtott már egy együttműködés erejéig. Kygo volt a legelső DJ, aki house zenével léphetett fel az Olimpián 2016-ban, most nálunk forrósít tropical house partyjával. 

A holland MY BABY tagjai idén hazájukban a szabadság nagykövetei címet tudhatják magukénak, a felszabadulás ünnepén helikopterrel négy különböző helyszínen is koncerteztek. Bár a Mastercard Színpad by A38-ra szárazföldön érkeznek, a sámánisztikus, modern vudublues trió koncertje igazi extázis, felszabadulás a testnek és a léleknek. Utánuk a kilencvenes évek amerikai alternatív zenekara, a Goo Goo Dolls veszi át a terepet, majd a Little Dragon simogatja meg lelkünket dream pop, downtempo dalaival és tavaly megjelent ötödik nagylemezükkel. Jobb felvezetést nem is kívánhatnánk Chet Faker – vagyis Nick Murphy – lágy triphop számai elé. 

Az éjjel soha nem érhet véget a Bacardí Arénában, ahol már a napfelkeltét köszönthetjük StadiumX progresszív house muzsikájára, aki Tavlr Renee énekesnővel közös dalával, a Howl at the Moonnal robbant be a Beatport toplistáján. Mellette King Arthur, Zonderling, Don Diablo és DJ Licious simít bele az estéből, az éjszakába, majd a reggelbe. 

Világzenei Színpadon ma az ukránok egyik legismertebb popzenekara, az Onuka játszik, akik elektro-fok produkciójukkal az Euróvíziós dalfesztiválon is feltűntek tavaly. A közép- és kelet-európai vonalról képviselteti magát a Bukahara és a Kries is, előbbi Németország, utóbbi Horvátország színeiben.



Idén a Civil Sziget pályázóit is arra kérték, hogy megvalósítandó programjuk illeszkedjen a Love Revolution koncepciójához. Ennek keretében olyan eszméknek és ügyeknek adtak teret, melyek tevékenységükkel előrébb viszik a világot és jobbá teszik a Földet. A szigetlakók a helyszínek között barangolva az őket érdeklő témában információt, segítséget kaphatnak, de akár csatlakozhatnak is egy általuk fontos ügyért vívó szervezet munkájába. Teszik mindezt úgy, hogy programjaik kreatívak, elgondolkodtatók, gyakran szórakoztatók. Az Amnesty International Magyarország például egy eleve nem fair csocsóasztallal, a CivilCsocsóval készült, ahol mindenki megtapasztalhatja, milyen civilként a kormány játékosai ellen gólt lőni, amikor az asztal a civilek felé lejt és több bábújuk is akad. A Lelki Betérő pontnál mindenki egy hungarocell téglára írhatja fel, mit szeretne kihajítani az életéből, a Hetednapi Adventista Egyház pedig egy talicskában eltolva szabadít meg jelképesen ezektől a bajoktól, valamint minden délután teával várják azokat, akik beszélgetésre vágynak. A Magyar Pszichológiai Társaság sátránál azokat az üzeneteket várják a szigetlakóktól, hogy mit szeretnek magukban, valamint önismereti tesztekkel segítenek a látogatóknak abban, hogy megismerjék saját viszonyukat a testükkel. A NANE Egyesület és PATENT Egyesület kvízekkel és beszélgetésekkel indít diskurzust az egyenlő és egyenlő párkapcsolatokról, párkapcsolati és szexuális erőszakról és a Néma Tanúk megrázó kiállítása is megtekinthető. Aki szereti az agytornát, a Mensa UngarIQa sátrában tesztelheti magát, az Afrikáért Alapítvány pontnál pedig akár afrikai táncokkal is lehet találkozni. A kiállítók között van a Fesztivál Önkéntes Központ is, így aki szeretne belelátni, miként áll össze a Sziget vagy akár más fesztivál és szeretne belekóstolni, itt minden ezzel kapcsolatos kérdését felteheti.

„Before I Die”

Te mit szeretnél még mindenképp megtenni az életed során? A „Before I Die” fal ezt a kérdéskört boncolgatja, ahová a szigetlakók vágyaikat, reményeiket véshetik fel, így létrehozva egy végtelen bakancslistát. Az ötlet Candy Chang nemzetközi hírű amerikai designer-művészhez kötődik, aki munkáival arra törekszik, hogy közösségi erővé változtassa az egyéni gondolatokat. Leghíresebb műve a „Before I Die” fal az évek alatt körbeutazta a világot és az egyének gondolatai, itt megosztott vágyai által válik különleges műalkotássá. A Szigeten hatodik éve oszthatják meg itt gondolataikat a látogatók, idén minden nap 12 és 22 óra között. Ebben az évben a feliratokat egy érdekes videó projekt egészíti ki: itt a szitizenek 10 másodperces videóüzenetekben vallhatnak álmaikról, terveikről, melyek kivetítőn keresztül lesznek láthatóak zárás után.

Sátor és kemping adományok a Szigeten

A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal karöltve a Greener Sziget kezdeményezés adománygyűjtő akciót hirdetett, melynek lényege, hogy a Sziget végén már nem használt kempingfelszerelések a valóban rászorulókhoz jussanak el. 

„Adományozz sátrat vagy kempingfelszerelést! Amit nem akarsz elvinni magaddal, az valakinek még jól fog jönni” – írják az akció szervezői. Tóth Tibor, a Sziget szolgáltatásfejlesztési vezetője elmondta, a Love Revolution For Human Rights powered by Máltai Szeretetszolgálat program célja a Szigeten szükségtelenné vált, de egyébként hasznos kempingcikkek és egyéb tárgyak jótékony célra történő összegyűjtése és eljuttatása. „Ezzel a hulladéktermelés csökkentése mellett a rászorulókhoz tudunk eljuttatni olyan eszközöket, tárgyakat, amivel hozzájárulhatunk az életminőségük javításához” – tette hozzá Tóth. 

Az elmúlt évek tapasztalata, hogy sok holmit hagynak hátra a vendégeink, aminek nagy része a szemétbe kerül, egy másik részét pedig összegyűjtik a fesztiválozók, vagy a fesztiválon dolgozó emberek. Ezen felül, nagyon sokan jönnek a városból is ezzel a céllal. 
„Mivel sok probléma merült fel ezzel kapcsolatban, ezért úgy döntöttünk, hogy a feleslegessé vált dolgokat egy szervezett rendszer keretén belül gyűjtjük be, a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve” – mondta Tóth Tibor, aki elmondta, hogy aki felajánlja a sátrát, az egy, a gyűjtőpontokon elérhető matrica felragasztásával jelezheti, hogy nincs szüksége rá és a programban dolgozó önkéntesek begyűjthetik, vagy pedig leadhatja a Szigeten telepített gyűjtőpontokon.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Szigeti képek 2.

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Érdemes vagy sem biciklivel járni?
Egyre népszerűbb a kerékpározás
PÉNZTÁRCA
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Hatmillió turista a Dómban
Németország legnépszerűbb látnivalója
RECIKLI

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--