Kiderült az ősi indián takaró titka

Sok ezernyi pulykatollból készült

[Ujvári] publikálva: 2020-11-26 13:44:00 | Nyomtatásprint

hírkép

A mai Egyesült Államok délnyugati részén egykor élt bennszülött őslakosok több mint 11 ezer pulykatollat használtak fel egy takaró elkészítéséhez - számolt be róla egy új amerikai tanulmány.


A Journal of Archaeological folyóiratban publikált kutatást a Washingtoni Állami Egyetem antropológusai vezették. A kutatók egy 800 éves takaró anyagát vizsgálták meg, hogy jobban megértsék, hogyan és milyen anyagból készült a 99 centiméter széles és 108 centiméter hosszú takaró, amely Utahból származik.

Ezeket a takarókat a hopi, zuni és más törzshöz tartozó pueblo indiánok ősei készítették. A Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál által ismertetett tanulmány szerint a megvizsgált takaróhoz ezerszámra használták fel a pulykák tollait és mintegy 180 méternyi jukkarosttal rögzítették azokat. Az ősi takarót jelenleg az utahi Blanding múzeumában lehet megtekinteni.

A kutatók annak megállapítására, hogy a takaróhoz szükséges toll hány pulykától származhatott, vadpulykák tollait számolták meg. Becslésük szerint attól függően, hogy milyen hosszú tollakat használtak, négy-tíz pulyka tollait szőhették bele a takaróba.

"Az ősi pueblo népek körében nagyon elterjedtek voltak a jó meleget tartó, pulykatollból készített ruhák és takarók, de csak keveset tudunk ezekről, mert alig maradt fenn belőlük néhány" - mondta el Bill Lipe, az egyetem emeritus antropológus professzora, a tanulmány vezető szerzője.

Mint hozzáfűzte, a tanulmány célja az volt, hogy bemutassa, hogyan készültek a pulykatolltakarók és felmérje a tollak miatti pulykatenyésztés gazdasági és kulturális hatásait.

Az állati nyersbőrből, prémből vagy tollból készült ruházat és takarók elterjedése kritikus jelentőségű volt a hideg, nagyobb magasságban fekvő területek meghódításában, például a mai Egyesült Államok délnyugati felvidékén, ahol a korai települések nagy részét 1500 méter feletti magasságban hozták létre.

Lipe korábbi kutatásai szerint a pulykatollak az első két évszázadban kezdték el felváltani a nyúlszőrt. Az etnográfiai adatokból pedig kiderült, hogy a takarókat nők készítették, hidegben köpenyként, alvásnál takaróként, a temetéseken lepelként is használták.

A kutatás azt is megállapította, hogy az indiánok ősei a vedlési időszakot használták a pulykatollak begyűjtésére, így nem okoztak fájdalmat az élő állatoknak és biztosították a tollak gyűjtésének fenntarthatóságát.

Tenyésztésük korai szakaszában a pulykákat nem használták élelemforrásként, ez csak az 1100-1200-as évekre változott, amikor a túlzott vadászat miatt visszaesett a vadállomány a térségben.

Abban a korszakban, amikor a vizsgált takaró készült, tehát az 1200-as évek elején, a pulykák még csak tollat szolgáltattak az őslakosoknak és a háztartás fontos szereplőiként tisztelték őket. Amikor elpusztultak, egész testüket elégették. Erre utalnak a feltárt régészeti bizonyítékok.

Lipe elmondta, hogy a pulykák és a tollaik iránti tisztelet ma is tapasztalható a pueblo táncokban és rituálékban. A pulykatollak ugyanolyan fontosak, mint a sastollak, szimbolikusan és kulturálisan egyaránt.

A kutatók reményüket fejezték ki, hogy tanulmányuk segíthet megérteni, milyen fontos szerepet töltöttek be a pulykák a délnyugati őslakos amerikai kultúrában.

"A pulyka egyike volt a kevés háziállatnak Észak-Amerikában, mielőtt az 1500-1600-as években az európai hódítók betették volna a lábukat. Kulturálisan jelentős szerepet játszottak akkor és most is a pueblo indiánok körében, és reméljük, hogy ez a kutatás segít rávilágítani e kapcsolat fontosságára" - fogalmazott Shannon Tushingham, a tanulmány társszerzője, az egyetem antropológus professzora.

Képek: phys.org

 

© vilagszam.hu

(Forrás: MTI)




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Trükkös boltos a pánikvásárlás ellen
A második már majdnem harmincszor annyi
PÉNZTÁRCA
Egymilliárdot nyomnak Hollókőbe
Gasztroélmények és megújult vár
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Hírességek, akik Horvátországban nyaraltak
Nem akárkik mentek az idén sem az Adriára
RECIKLI
Grabowski falra mászott a nyolckerben
Újabb tűzfal lett színes

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Firenze
2024.04.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Siena
2024.04.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Firenze ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--