Indul a Sziget

Ők a legdrágábbak

[Kail] publikálva: 2022-08-09 17:42:00 | Nyomtatásprint

hírkép

A szerdán kezdődő Sziget fesztivál két legdrágább fellépője Justin Bieber és Dua Lipa, a nagyszínpados sztárelőadókra fordított költségvetés nagyságrendileg több millió euró - mondta a rendezvény főszervezője kedden az MTI-nek.


Kádár Tamás a fesztivál keddi sajtóbejárásán beszámolt arról, hogy a 2019 után újra megvalósuló, immár 28. Sziget szerdai, pénteki és szombati napja máris csaknem teltházas, így mindenkit arra kérnek, időben érkezzen a rendezvényre.

"Idén nincs mínusz egyedik és nulladik nap, viszont augusztus 10-től 15-ig hat teljes értékű programnappal, Európában egyedülálló összművészeti kínálattal várjuk a látogatókat" - jelentette ki a főszervező. A Szigetre már kedden több ezren kiköltöztek, 103 országból érkeznek vendégek, és 54 ország művészei készülnek produkcióval.

Az MTI érdeklődésére Kádár Tamás arról számolt be, hogy a nagyszínpados sztárelőadókra fordított Sziget-költségvetés nagyjából megegyezik a legutóbbi, 2019-es Sziget vonatkozó büdzséjével. "Idén eggyel kevesebb fesztiválnapunk lesz, és úgy tűnik, a sztárgázsikban 2019-ig tapasztalt hihetetlen mértékű és folyamatos növekedés megállni látszik. Ugyanakkor ezeket euróban és dollárban fizetjük ki, ehhez képest a forint nagyon sokat gyengült az elmúlt két és fél évben, vagyis forintban számolva sokkal többet kell idén fizetnünk".

A főszervező azt mondta, Justin Bieber (pénteken lép fel) és Dua Lipa (szerdán) mellett a többi nagyszínpados headliner, azaz fő fellépő is csupa világsztárból áll, és hasonló árkategóriába tartozik. A fellépők között lesz az Arctic Monkeys, a Tame Impala, Calvin Harris, a Kings of Leon, a friss Grammy-díjas ausztrál Rüfüs du Sol és Stromae is. A nagyszínpad előtti teljes küzdőtér területe csaknem 4000 négyzetméter.

Mint elhangzott, a legtöbb elővételes bérletet az Egyesült Királyságból, Hollandiából, Franciaországból, Németországból és Olaszországból vásárolták a Szigetre. Naponta több mint 150 koncert, előadás és egyéb program, a hat nap alatt mintegy ezer produkció mutatkozik be az 54 programhelyszín valamelyikén. A zene mellett idén is lesz cirkusz, utcaszínház, stand-up és kabaré, tánc és filmvetítés, vurstli és még sok minden más.

A tánc- és színházprogram külső helyszíneken, két szabadtéri színpadon lesz elérhető, a Magic Mirror sátor számos különleges produkciója között lesz Scott Maidment Szigetre készült show-ja, a Nagy Utcaszínház előadásait esténként a katalán Sacue társulat adja.

"A koronavírus-járvány miatti két év szünet nem tette könnyebbé a fesztiválok helyzetét. Sokat változott a világ, sok a pályaelhagyó, mindenütt nehézséget okoz összerakni a szakmai stábot" - fogalmazott Kádár Tamás.

Kitért ugyanakkor arra, hogy a fővárossal kötött 5+5 éves megállapodás biztosítja a fesztivál jövőjét. Utóbbi részeként a Hajógyári-sziget budai oldalán található természetvédelmi területet lezárták a fesztiválozók elől. Itt közös projektként próbálják megőrizni a helyi faunát és flórát, és ezzel összefüggésben a korábbi években a Sziget déli oldalára helyezett dedikált kempingek északra költöztek.

Marad a Sziget zöldügyi elkötelezettsége, tovább javul a hulladékgazdálkodás, csökken a környezeti teher, és telepíteni kezdenek egy széndioxid-kompenzációs erdőt.

A nagyszínpad utáni második legnagyobb programhelyszínen, a 15 ezres befogadóképességű FreeDome (korábban A38) sátorban mások mellett Caribou, Jungle, a Fontaines DC vagy Princess Nokai ad koncertet, de több mint tízezren bulizhatnak egyszerre a Party Arénában, az elektronikus zene fő helyszínén. Utóbbi a hivatalos nyitóbuli helyszíne a holland Q-Dance-szel, illetve a záróbulié az Elrow produkcióval. Az alternatívabb elektronikus műfajoknak otthont adó Samsung Colosseum látványban, hangban és fényben is megújult.

Az Európa Színpadon a feltörekvő zenekarok lépnek fel, világzene pedig a Global Village-ben lesz hallható. Új helyszín a DropYard, ahol triphop, rap és trap lesz. A Hajógyár - Petőfi színpadon a hazai könnyűzenei színtér különleges műsorokkal jelentkezik.

Benis Dániel, a Sziget műszaki igazgatója arról beszélt, hogy a beléptetési rendszer a K híd belső oldalára került át és újratervezték a belső forgalmat is, a távozáskor a lehető legbiztonságosabb módon oldják meg a forgalomirányítást.

A Sziget építése során felállítottak mintegy 23 kilométernyi kerítést, a talajvédelem érdekében lefektetnek mintegy 21 ezer négyzetméter méhsejtet, és további nyolcezer négyzetméter alumínium járófelületet. A sátrakban további 23 ezer négyzetméter dobogót raktak le, a Szigeten 250 konténer, 1200 mobil vécé, hatszáz angol vécé, valamint ötszáz zuhanyzó szolgája a fesztiválozókat. A Sziget biztonságát ezer őr védi, többszáz fős az egészségügyi bázis.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Erősen indít a Sziget

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
A halak nem felejtik a katasztrófát
Még mindig ott a nyersolaj a tenger fenekén
PÉNZTÁRCA
26-nak annyi pénze van, mint a fél világnak
És az olló egyre csak nyílik
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Ezt látni kell! Angolpark Veszprém megyében
Ez már a negyedik felújított kastélypark
RECIKLI
Kávéhulladékkal mennek a buszok
Nem csak jósolni jó a zacc, de üzemanyagnak is

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--