Hogyan lendíthetne az IT Székelyföldön?

Konferenciát tartottak a lehetőségekről

[Kail] publikálva: 2019-02-23 08:06:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Csíkszeredában a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem épületében nyitották meg a   “Székelyföldi IT innováció oktatás a közgazdaság szolgálatában” című konferenciát. A tanácskozás, melynek megszervezését a PADA támogatta, Székelyudvarhelyen, a Harghita Business Center konferenciatermében folytatódott.


A konferenciát Lázár Ede dékán nyitotta meg egy nagyon érdekes előadással, amely azt taglalta mennyire fontos az informatikai oktatás az egyeteme berkein belül. Fontos, mert a jövő elképzelhetetlen az informatikán alapuló tudás nélkül. A mai világban minden iparág az informatika köré csoportosul. A gazdaság nem létezik informatikai fejlesztések nélkül, de a jó informatikai alapokhoz erős gazdaság szükséges.

Sütő Zoltán a modern kor legfoglalkoztatottabb programozóinak a munkáját mutatta be, a mobil telefonos applikációk világába kalauzolva a hallgatóságot. Nagyon érdekes, mennyi fajta applikáció létezik: szolgáltatói, információs, szórakoztató, gazdasági és még nagyon sok más. A mai fiatalok, a mai gazdasági szereplők el sem tudják képzelni az életüket az okostelefonjaik nélkül, amelyeken naponta többféle applikációt használnak.

Cséri Zoltán, a Rocket Shephert társalapítója és az Infótárs egyik oszlopos tagja az egyesület fontos mentorációs programjait mutatta be. Előadása után minden jelenlévő számára világossá vált, hogy az Infótárs nagyon hasznosan és hathatósan kiveszi a részét a magyarországi, de az utóbbi időben a határon túli fiatal informatikus képzésben és mentorálásban. Itt egy nagyon fontos kapcsolódási pontot találtak a Sapientia Egyetemmel. Megegyeztek egy stratégiai együttműködésről, amely keretén belül 2019 folyamán több diákot vinnének ki Magyarországra a négy alkalommal megtartandó képzésekre, illetve az ősszel harmadik alkalommal megrendezendő Infotábor eseményre.

Tamás Sebastian, a Rocket Shephert alapítója egy olyan webfelületet mutatott be, amelyen a cégek, a Start Up kezdeményezések és az olyan intézmények, mint a Sapientia Egyetem is egy helyen lesznek láthatók. Ez nagyon fontos a székelyföldi fiataloknak, gazdasági szereplőknek, banki szakembereknek, befektetőknek, mert egy platform segítségével gyakorlatilag minden információt össze tudnak így gyűjteni egy adott piaci szereplőről. De fontos az aktorok számára is, mert lehetőségük van bemutatkozni és a hangjukat hallatni.

Kolumbán Gábor előadása a székelyföldi gazdasági és társadalmi helyzetképet mutatta be. Egyfajta görbe tükröt tartott a székelyföldi társadalom elé és rávilágított arra, hogy a székely ember  individualista, de törekszik minden téren a jobbra. Az IT-szakemberek számára az volt az üzenet, hogy azok a piaci szereplők, akik igazi megoldásokat képesek hozni a székelyföldi gazdaság, mindennapi operatív üzleti élet számára, lesznek a “guruk”, ahogyan az előadó fogalmazott.

Dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő a székelyföldi turizmus lehetőségeit mutatta be. Nagyon keményen rávilágított a lehetőségek mentén ki nem használt lépésekre. Nincs késő, tenni kell és a lemaradást időben gyorsabban be lehet hozni, ha minél szélesebb körben és diverzifikált informatikai megoldásokat építünk be a turizmus mindennapjaiba.

Keszi István be is mutatta, hogyan kell olyan felületeket, platformokat létrehozni amelyek a turizmus szolgálatában teszik hatékonyan a dolgukat. Szükség van egy egységes székelyföldi, sőt egy erdélyi webfelületre amelyen szálláshelyek, éttermek és turisztikai látványosságok egy helyen megtalálhatóak. Emellett nagyon fontos, hogy a térség programkínálata is itt elérhető legyen.

 

Dr. Keszi István a legszükségesebb marketingeszköz megteremtéséről is beszélt: a céges weboldalról. Szerinte egy jó weboldal elkészítését igenis profikra kell bízni. Mert nem mindegy, hogy mi lesz a neve, milyen lesz a dizájn, mennyire könnyen találnak ránk, milyen könnyű eligazodni az oldalon. És ha ez egy webáruház, akkor milyenek az árak, össze tudjuk-e hasonlítani őket a konkurencia áraival, hogyan történik az áru kiszállítása, milyen a vevőszolgálatunk. Számos fontos és értékes információval látta el az előadó a hallgatóságot.

Végül, de nem utolsó sorban Dr. Simon Károly, az U-Hub projekt vezetője mutatta be, hogyan áll az udvarhelyi IT-képzés. Pontosabban bemutatta azt a négy pillért, amire építik a jövőt: középiskolások és egyetemisták mentorációs programjai, képzés és átképzés. Mind a négy esetben nagyon szép sikereket értek el, de ahogyan a előadó mondotta, “van még hely a nap alatt”. Nagyon sok konkrét sikerről számolt be, sok projekt esetében már kézzel fogható programok, applikációk készültek el. Az átképzési programjuk az idén indult, március 15-ig lehet feliratkozni.

A konferencia után mindenki elégedetten nyugtázta, hogy nagyon fontos információk birtokába jutott és nagyon fontos konkrét együttműködési megállapodások is köttettek. A végén az ebéd alkalmával az előadók és a hallgatóság kötetlenül tudtak beszélgetni a konferencián elhangzottakkal kapcsolatosan.

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
PÉNZTÁRCA
Jól teljesít, de nagy veszteséggel zár az OTP
A legrosszabb esetre is felkészülnek devizahiteles ügyben
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Fedezze fel velünk a festői Bázelt
Öt sétatúra közül választhatja ki a legoptimálisabbat
RECIKLI
Beporzók napja
Jó lesz csütörtökön Vácrátóton

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.29. 18:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét
2024.03.30. 10:05 Világszám - Inforádió
Húsvéti szokások a világban
2024.03.31. 10:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--