Átadták a megújult kiskastélyt Fertődön

Ismét új látványossággal gazdagodott az Esterházy-kastély

[V.J.] publikálva: 2016-01-11 18:46:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Újabb fontos állomásához érkezett Fertődön az Esterházy-kastély felújítási folyamata. Január 11-én ünnepélyes keretek között adták át a kiskastély-jószágkormányzóság épületét, mely nemcsak újabb kulturális térrel bővítette a már most is nagyszámú turistát vonzó Eszterháza Központot, de lehetőséget ad az intézmény irodáinak színvonalas elhelyezésére is.


Eszterházán egy esemény sem képzelhető el Haydn muzsikája nélkül. A csodálatos barokk kastélyegyüttes új látványosságának átadásakor felvezetésként az itt sokat időző mester dallamai csndültek fel a szombathelyi Capella Savaria előadásában.

„Nincs olyan év, amikor ne avatnánk fel valamit Eszterházán. Minden alkalommal anyagi és szellemi értelemben is egy nagy beruházás készült el.” – mondta köszöntőjében L. Simon László, kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális-beruházásokért felelős államtitkár. Kiemelte, hogy a Fertő tavi kultúrtájra és az Esterházy-kastély felújítására is kiemelt figyelmet fordít a kormány. Ez így volt a felújítás eddigi ütemei során, melynek keretében 2012-ig a nagykastély, A második ütemben helyreállították például a Marionettszínházat és a narancsházat, visszaépítették a barokk víztornyot is. A most lezárult harmadik szakaszban mintegy másfél milliárd uniós támogatásból rendbe hozták a kastélyt egykor kiszolgáló épületet, a jószágkormányzóságot, az úgynevezett kiskastélyt.

Nemcsak a pompás kastélyegyüttes, de a hozzá kapcsolódó infrastruktúra is fejlődik, melynek egyik fontos állomása a most átadott kiskastély, mely az egyre kedveltebb Eszterházi Vigasságok rendezvénysorozatának biztosít újabb színvonalas helyszíneket. A belső udvaron kialakított tér igazi nyári fesztivál hangulatot nyújt akár 500 néző számára is, melytől a látogatószám növelését várják A távolabbi tervek között szerepel az Üvegház és a Haydn-szállás helyreállítása, de ugyanilyen hangsúlyt kap a közeli Széchenyi emlékhelyek rekonstrukciója is, hiszen 2016-ban ünnepeljük a Legnagyobb Magyar születésének 225. évfordulóját. Az Eszterháza Kulturális Központ vagyonkezelésébe tartozik még a nagycenki Széchenyi-kastély is, ott is felújítások lesznek idén - jelezte L. Simon László. Utalta arra, hogy  az évforduló alkalmából sor kerül a kastély kápolnájának a rekonstrukciójára, bővül és megújul a jelenleg is látható állandó kiállítás. Ezekre külön-külön mintegy 130 millió forintot tudnak fordítani - tette hozzá.

A kastély fejlesztése pozitív hatással van a környező településekre is. – mondta Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője, megemlítve, hogy ehhez kapcsolódva készült el a Fertőrákosi kőfejtő felújítása vagy a Fertő tavat teljes egészében körülölelő kerékpárút is. Bodrogai László Anzelm, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont főigazgatója elmondta, hogy a most felavatott kiskastélyban kapnak helyet a rendezvényközpont irodái, a próbatermek, az öltözők. Így a nagykastélyban újabb termeket lehet megnyitni a látogatók előtt.  Egyúttal több mint 30 képet restauráltattak a Szépművészeti Múzeummal, amelyek folyamatosan kerülnek majd vissza Eszterházára. A negyedik fejlesztési szakasz kivitelezési munkálatai is elkezdődtek már, a kastély nyugati szárnyának rekonstrukciója kizárólag állami támogatásból valósul meg. Ennek részeként a kincstár visszakerül a helyére és visszaviszik az Esterházy-kincseket is a Szépművészeti Múzeumból, amelyeket egy új kiállításon lehet majd bemutatni.

Megköszönte az európai színvonalú munkát Galánthai Esterházy Antal herceg is, aki szerint a felújítással az egyedülálló kastély és környéke újra ugyanolyan fontos kulturális szerepet tölthet majd be Közép-Európában, mint nagyszerű őse Fényes Miklós herceg idejében. „Kisugárzása nemcsak Bécsig, de egész Európáiba elér, hiszen Haydn zenéje és a kultúra egyet jelent Eszterházával.” – osztotta meg gondolatait a megnyitó résztvevőivel.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Kevesebb őserdő, több malária
Amazóniai összefüggések
PÉNZTÁRCA
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Még a tatároknál is népszerűek a macskák
Szijazsszk címerén is egy macska szerepel
RECIKLI
Párnacsata Budakeszin
Divat a kuka mélyéről

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.19. 18:35 Világszám - Inforádió
Uganda
2024.04.20 10:05 Világszám - Inforádió
Afrika Svájca
2024.04.21. 10:35 Világszám - Inforádió
Uganda ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--