Múlt és jövő kézen fogva jár

35. Táncháztalálkozó és megújult OTP Bank Táncház Díj

[Kovacs R.] publikálva: 2016-03-29 12:28:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Hagyományőrzés és értékteremtés felsőfokon: az OTP Bank hosszú évek óta főtámogatója olyan nagyszabású népművészeti, hagyományőrző eseményeknek, mozgalmaknak szerte az országban, amelyek mára igazi sikertörténetté váltak!


Április 1-3. között a magyar népzenéé és néptáncé lesz a főszerep a jubileumi, 35. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásáron. A Papp László Budapest Sportarénában minden a népművészetről szól majd ezen a szép tavaszi hétvégén, közel 2500 közreműködővel. Újra a pincétől a padlásig ér a programkavalkád: táncházakkal, bemutatókkal, kiállításokkal, filmvetítésekkel, beszélgetésekkel, koncertekkel, játszóházakkal, kézműves foglalkozásokkal, miközben a küzdőtéren egész nap zsong a vásár és a tánctanítás. A nagyszabású rendezvény egyik várva várt eseménye az idén éppen ötéves, pénzjutalommal járó OTP Bank Táncház Díjának átadása lesz.

Tiszta forrásból: átörökített értékeink

Pörgessük vissza kicsit az idő kerekét: 1972. május 6-át írunk. A helyszín Budapest, a Liszt Ferenc téri Könyvklub, a mai Írók Boltja. Négy budapesti táncegyüttes: a házigazda Bihari, a Bartók, a Vasas és a Vadrózsák részvételével, három budapesti fiatal táncos - Foltin Jolán, Lelkes Lajos és Stoller Antal – kezdeményezésére megrendezik az első táncházat. A talpalávalót a Sebő-Halmos duó szolgáltatja. Az esemény egyre több utcáról betérő ember érdeklődését is felkelti, kinyitják hát az ajtókat és sorra engedik be a táncolni vágyókat. Azóta ropják egyre többen és többen.

A táncház-mozgalom óriási lendülettel, energiával haladt előre, rengeteg lelkes amatőr indult gyűjteni. Sorra alakultak a zenekarok, a felnőtt és a gyermek táncegyüttesek, dalkörök, elindultak a néptánctáborok is. A táncház a városi fiatalok egyik szórakozási formájává vált, miközben megismerkedtek az akkor újra felfedezett, élő hagyományvilággal. Tíz év elteltével már a Budapest Sportcsarnokban kellett megszervezni az első országos Táncháztalálkozót.

A hajdan egy naposként indult rendezvény már évek óta több napon keresztül várja a látogatókat, felnőtteket és gyermekeket egyaránt. A programsorozat remek alkalmat kínál a népművészettel való megismerkedésre, akkor is, ha még nem volt lehetőségünk találkozni élőben a népzene és a néptánc magával ragadó élményével. A népművészetet teljességében igyekszik bemutatni: a zenés, táncos programok mellett megjelenik a tárgyalkotó népművészet is, zsűrizett, nívós, hagyományőrző kiállítókkal, minden generációhoz szórakoztatva juttatva el fontos nemzeti kulturális értékeinket.

A táncháztalálkozó mára olyan erős kapoccsá vált, amely összetartja az egyre gyarapodó nagycsaládot: a műkedvelő amatőröktől és hivatásos előadóktól, a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzeti kisebbségek képviselőiig. Az OTP Bank hosszú évek óta különös figyelmet fordít arra, hogy támogatói tevékenységével elősegítse ezen közösségi értékek, a hagyományok ápolását, valamint a nemzeti kulturális értékek megóvását.

Velünk és bennünk élő néphagyomány

A táncházmozgalomnak köszönhetően – beszélt és zenei anyanyelvünk mellett – táncos anyanyelvünk is bekerült a művészeti köztudatba, az oktatásba. A Táncháztalálkozó az UNESCO „Legjobb gyakorlatok” listáján szereplő, egyben hungarikumnak nyilvánított táncház módszer nagy ünnepe, kiváló minősítéssel rendelkező Folklór Fesztivál. Ez az esemény a hagyományos népművészet és a színpadi előadó-művészet, falu és város, archaikus és modern izgalmas egymásra hatásának eleven megjelenítése, a nagyközönség és az OTP Bank önkénteseinek aktív közreműködésével.

A seregszemle egyik fénypontja minden évben az OTP Bank Táncház Díj ünnepélyes átadása. Bankunk 2012-ben, a Táncház Egyesülettel karöltve alapította meg ezt a díjat, mellyel minden évben egy olyan kiemelkedő népzenészt vagy néptáncost jutalmaznak meg, aki tevékenységével aktívan hozzájárul a néphagyomány fenntartásához és átörökítéséhez a következő generációk számára. Az eddigi díjazottak: Busai Norbert (2012), Kovács Norbert „Cimbi” (2013), Draskóczy Lídia (2014), és Hahn-Kakas István (2015). A 2016-os év az OTP Bank Táncház Díj szempontjából a zenészek éve, idén olyan Magyarországon élő egyéneket, zenekarokat és együtteseket lehet a díjra jelölni, akiknek aktív szakmai tevékenysége a táncház-mozgalomhoz kötődik. A díj alapítói idén az OTP Bank jóvoltából az elismerés pénzösszegét százezer forintról ötszázezer forintra emelték! Az ünnepélyes díjátadásra április 2-án, a szombat esti gálán, a Sportaréna nagyszínpadán kerül sor: http://tanchaztalalkozo.hu/

A folklór világa összeköt

A Táncház Napja civil kezdeményezés 2012-ben azért jött létre, hogy minél többen megismerjék az UNESCO által is elismert táncházmozgalom értékeit. A program az első táncház negyven éves évfordulóján, az OTP Bank 2011-ben meghirdetett Együttható pályázatán elnyert egymillió forintos támogatásnak köszönhetően indulhatott el.

2016. május 7-én, immár ötödszörre szervezi meg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület és a Hagyományok Háza egész napos szabadtéri rendezvényét a Liszt Ferenc téren, és a Zeneakadémia Koncertközpontban egész napos tánc- és énektanítással, gyerekprogramokkal, kézműves-foglalkozásokkal. Ez a rendezvény a kezdetektől tudatosan az önkéntességre épít: a táncházmozgalomban résztvevő zenészek, táncosok, kézművesek országnak-világnak megmutatják a folklór szépségét, a táncház örömét, népi kultúránk XXI. században is megélhető módjait, szórakozási formáit.

Az elmúlt években az ország számos pontján: Debrecenben, Szekszárdon, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Jászberényben, Tatabányán, sőt határainkon túl is – így többek között Bécsben, Máramarosszigeten – is tartottak Táncház Napi rendezvényeket, de online is figyelemmel kísérhető volt a központi helyszín programfolyama.

Tavaly, a Zeneakadémia nagytermében rendezett gálán először adták át a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. Egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Halmos Béla-emlékérmet készíttetett Kiss B. György éremkészítővel és ítél oda a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek: www.tanchaznapja.hu

Néptáncos villámcsődületek és székely táncrend

Minden évben vannak az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt és a Táncház Napját beharangozó események a főváros legforgalmasabb terein, villamosmegállókban, metróban, és az ország számos pontján a plázákban, az OTP Bank fiókjai előtt. Ilyenkor baráti társaságok, szervezetek és zenekarok néptáncos flashmobokkal, villámcsődületekkel népszerűsítik a rendezvényeket a járókelőknek több napon keresztül. Így történt, hogy az elmúlt években a Táncház Napja előtt a Deák téren széki táncokkal, a Blaha Lujza téren kalotaszegi legényessel és párossal ismerkedhettek az arra járók, élő talpalávaló zene kíséretében.

Hagyományos öltözetű szatmári cigány férfit, palóc párt vagy sárközi menyecskét igazán ritkán láthatunk Budapesten. Az utcán is megnéznék sokan, de egy bankfiók előterében aztán biztosan magára vonja a tekintetet. Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt népszerűsítő kampány részeként néhány éve nemcsak hagyományos banki ügyek, de igazi népi hagyományok is várták azokat, akik betértek egy-egy OTP bankfiókba. A csodálatos népviseletben pompázó táncos bábuk mellett található leírásokból sok mindent megtudhattunk várakozás közben. Néhány éve például a Károly körúti fiókban Attila és Kati figurája jellegzetes székely forgatóst táncolt, a Flórián téri fiókban egy palóc ropta, a Szabadság téri Bank Centerben igazi sárközi menyecske mutatta meg díszes viseletét, a Pólus Centerben egy rábaközi legény járt csűrdöngölőt. A gyerekek fantáziáját is megmozgatják a színes népviseletek és a néptáncos bábok, ezért ilyenkor a fiókok gyereksarkaiban néptáncos kifestők várták őket országszerte.

A népzenekutatás, zenei nevelés újabb, páratlan kincsei

2015-ben, az OTP Bank támogatásával több ezer tételből álló, hiánypótló gyűjteményt adott közre a Román Akadémia Kolozsvári Folklór Archívuma, az MTA BTK Zenetudományi Intézet és a Hagyományok Háza. Jagamas János Széchenyi-díjas erdélyi magyar népzenekutató, zenetudós egyedülálló munkáját archív formában bemutató háromnyelvű könyv és DVD-összeállítás olyan anyagot tesz elérhetővé a széles közönség számára, amelynek korábban csupán 5 százaléka volt nyilvánosan hozzáférhető, gyűjtéseiből hangzó kiadvány még sosem készült.

A közreadott dallamok többsége magyar előadóktól származik Moldvától a Székelyföldön és Közép-Erdélyen át a Partiumig és a Bánságig. Jagamas János Kodály Zoltán tanítását követve, haladó módszerekkel gyűjtötte az erdélyi magyarság kulturális hagyományait. A most kiadott gyűjtemény az 1940–50-es években keletkezett, többségében romániai magyar népzenét tartalmaz számos eddig feltáratlan területről, sőt olyanokról is, amelyeket a későbbi gyűjtések sem érintettek. Bankunk támogatta emellett a Balaton Method című egész estés dokumentumfilmet, amely a Kodály-módszert hozza közelebb a fiatalokhoz, mai népszerű előadók klipjein keresztül!

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Soha nem volt még ilyen tavaszunk
Másfél fokkal melegebb volt az április az átlagosnál
PÉNZTÁRCA
Most nagyot égett Barack Obama
Az elnök hitelkártyáját nem fogadták el egy étteremben
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Egyre népszerűbbek a zarándokutak
Új trend a turizmusban?
RECIKLI

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.29. 18:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét
2024.03.30. 10:05 Világszám - Inforádió
Húsvéti szokások a világban
2024.03.31. 10:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--