Mócsingos húsra vevő a magyar?
Hús(tor)túra a Lajtán innen
[Kail] publikálva: 2018-04-17 17:27:00 | Nyomtatás
Aki látta már egy nyugat-európai húsbolt kínálatát, az jól tudja, hogy szembeszökő a különbség a hazai ajánlathoz képest. És itt most nem a húsok fajtáira gondolok. A Lajtán túl is nagyjából ugyanazt adja a hentes, Bécsben, Párizsban és Londonban is főként csirkét, pulykát, sertést, marhát árusítanak. Csakhogy a minőség!
Már első ránézésre is szembetűnő, hogy odaát színhús kapható, nincs rajta bőr, hártya, mócsingos rész pedig véletlenül sem. Utánajártunk, nálunk miért nincs ez így. Azt már most elárulhatjuk, hogy nem a magyar hentesek technikai tudásában van a hiba, ők is ugyanolyan jól tudják szelni, fejteni a húst.
Békásmegyer, vásárcsarnok, abban is az egyik legnagyobb húsbolt. A sertéscomb bizony elnagyolt munka, távolról sem filézett színhús. Hártyás, zsíros, ráadásul még a porc egy darabját sem kanyarították ki belőle rendesen. Amikor azt firtatom, hogy miért nem végeztek rendes munkát, az eladó, aki hívatására nézve hentes, így válaszol: „Uram, ha színhúst adnánk, akkor 10-20 százalékkal drágább lenne ez a sertéscomb, most ugyanis csak a zsíros résszel együtt tudjuk ennyiért felszámolni.” Majd készségesen felajánlja, ha bajom van így a hússal, akkor megtisztítja tisztességesen. Meg is teszi, rutinos mozdulatokkal, másodpercek alatt. Ám előtte még bruttó súlyban leméri és számlázza a kilónyi combot, még mielőtt a lenyesett részek a szemétre kerülnek.
A közeli kis húsboltban egyszer kiváló minőségű csirkemellet adtak, tényleg filézve volt, ahogy azt kiírták. Másodszorra már zsíros volt, hártyás, porcos. A hentes felvilágosított, mi is történt. Elsőre exportból visszamaradt filézett csirkemellet kaptam. Itt persze rögtön felötlik az a vita, amit a multikkal és a nemzetközi kereskedelmi láncokkal folytat a magyar kormány. Állítólag mi, kelet-európaiak sokszor nem ugyanazt a minőséget kapjuk ugyanolyan márkanév alatt. A mosópor nem olyan hatékony, a levesporból kispórolják a zöldséget és a húst. Úgy tűnik azonban, ha kell, mi magunk is elő tudjuk állítani ezt a minőségi különbséget – a magunk kárára.
A miértre már nehezen kaptam választ. Falakba ütköztem. Nem kis meghökkenésemre többször is azzal utasítottak el, hogy a húsok frontján is megmutatkozó kettős mérce kényes politikai kérdés. Amikor csodálkozva kérdeztem, hogyan lehet a mócsingos hús politikai kérdés, sejtelmesen mosolyogtak. Egy minisztériumi főosztályvezető névtelenül annyit mondott, hogy ez egy szegény ország jó ismérve. Magyarországon a zsíros, cafatos húsra van igény, pontosabban fizetőképes kereslet. Mert éppen annyival olcsóbb, amennyivel több rajta a zsír. Ez nem ízlés, hanem pénztárca kérdése.
Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét azért sikerült szóra bírni. Végül is azt mondta el becsomagolva, amit mások egyenesen, de név nélkül. „A magyar húskereskedelemben kapható húsok a piacgazdaságban megszokott módon a legszélesebb minőségi kategóriákat képviselik. A piaci szereplők attól függően alakítják ki a kínálatukat, hogy milyen kereslettel találkoznak az egyes minőségi kategóriákban. Nyílván a gyengébb minőségű, kevésbé igényes kidolgozottságú húsrészek az olcsóbbak, míg a zsírtalanított, hártyátlanított, gondos kidolgozottságú húsrészek drágábbak. A magyar húskereskedelem éppúgy készít és értékesít gyengébb minőségű tőkehúsdarabokat, mint előrecsomagolt, szépen megformált, kiemelkedő minőséget képviselő hússzeleteket. Hogy miből mennyi készül és kerül piacra, az dönti el, hogy a vevő mire mutat fizetőképes keresletet. A húspiacon is azok a versenyzők maradnak versenyben, amelyek képesek megfelelő áru termékkel kielégíteni a keresletet.”
Ezek után rákérdezetem az elnöknél arra, hogy a magyar húspiacon milyen arányban képviseltetik magukat a minőségi termékek és a zsírt, hártyát, mócsingot sem nélkülöző húsok.
„Halvány gőzöm sincs róla. Erről nem vezetünk kimutatást” – szólt a válasz. Így statisztika híján csak a tapasztalatainkra hagyatkozhatunk. Tíz húsbolt közül ha egy árul minőségi terméket.
Varga Zsolt
Galéria:
A kategória további hírei:
Egy magyar recepciós mesél
Életveszélyes a túrázás
3. Emeletes ülések a repülőkön
Ez (is) lehet a jövő
Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el
5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap
Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó
Két év tombolás után csak a férj
7. Nádas Tamás barátom emlékére
Lezuhant a műrepülő világbajnok
8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat
A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye
9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket
Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat
Szex kölcsönbe
1. El sem akarjuk hinni, hogy válna Varga Judit
Egy bulvárlap círt cikket, a házaspár reagált
2. Medve kergetett egy síelőt Erdélyben - videó
Gyorsan vágott az esze
3. A MÁV szemét továbbra is csípik a graffitik
Állítólag javult a tendencia
Egy időre abba is hagyja most a zenélést
5. Koronaékszer-lakodalomra készülnek Ajakon
Sanyi bácsi túllőtt a célon
6. Ekkora mázlija senkinek sem lehet
Egy nyáron kétszer vált hipergazdaggá
7. Lábát törte Törökországban Katie Price
Egyszerre mindkettőt
8. Kanye West indul az elnökválasztáson
Kim Kardashiannal közösen célozzák meg a Fehér Házat
9. A színész nyakának ugrott az óriáspatkány
Megkergültek a járványban
10. Karanténban a násznép Tolnában
Az anyakönyvvezető sem úszta meg
Tarka a feríz