Még több magyar kajak-kenus lesz ott Rióban

Újabb kvótákat szereztek a sportolók

[seifert.p] publikálva: 2016-05-20 06:57:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Kvótaszerző helyen végzett mindhárom egység Duisburgban, az európai pótkvalifikációs versenyen. Dombvári Bence egyesben és Hufnágel Tiborral párosban is győzött 1000 méteren, Horváth Bence pedig második lett K-1 200-on. Ezzel az olimpiára megszerezhető 8 férfi kajakos kvóta mindegyikét begyűjtötték a magyar válogatott tagjai.


Két fővel bővült ma a Rióba utazó kajak-kenu válogatott és a teljes magyar csapat létszáma. Ehhez elég volt Dombvári Bence és Hufnágel Tibor győzelme K-2 1000 méteren. A pároson a két megszerezhetőből csak a második kvóta múlt, hiszen Dombvári egyesben is győzni tudott még csütörtök délelőtt.

Az egyes döntőben nagyon bekezdett a spanyol színekben versenyző Walz, 250 méteren át másfél-két hajóval is vezetett, fél távnál viszont már egyértelműen az orosz Anoskin haladt az élen, Dombvári volt a második, Walz a harmadik. A hajrára ugyanebben a sorrendben érkezett a három hajó, aztán a spanyol hatalmasat robbantott, amire reagálva a magyar versenyző is erősített, így Dombvári az élre került, Walz azonban már nem érte utol az oroszt sem és maradt a harmadik helyen.

“Életem egyik legnehezebb futama volt, a formám ugyanis nem túl jó, a sebességem ennek ellenére úgy néz ki, megvolt. Bíztam magamban, valamennyire sikerült kamatoztatni az eddig elvégzett munkát” - mondta a döntő után Dombvári Bence, majd pihenni ment, hogy 3 óra múlva már a páros fináléban szálljon vízre.

A páros verseny még az egyesnél is izgalmasabban alakult, a pálya bal oldalán nagyon bekezdtek a spanyolok és az olaszok, a mieink a négyes pályán, a jobb oldalon csak 300 méter után érték utol őket, majd rögtön az élre kerültek. Fél távnál már másfél hajóval vezetett a nagyot robbantó magyar hajó, akkor úgy tűnt, hogy már eldőlt a verseny. Az utolsó kétszáz méteren aztán nagyon jöttek az ukránok.

„Egyáltalán nem láttam a kettes pályán az ukránokat, azt hittem, hogy sokkal nagyobb a sebességkülönbség, és meg fognak előzni minket, de az utolsó pár húzásba beletettem mindent, ami még bennem maradt. Meghoztuk a két kvótát, de mára elég a versenyzésből nekem” – mondta Dombvári Bence, amíg párja szóhoz sem jutott a fáradtságtól.

„Az utolsó kétszáznál járhattunk, amikor feltűnt valami sárga, az ukránok hajója a jobb oldalt – tette hozzá Hufnágel Tibor. - Amikor elkezdtünk a finist már csak az olimpia járt az eszembe, nagy szerencsém volt, hogy Bence ült mögöttem, mert olyan erő érkezett hátulról, hogyha ez nincs, akkor elúszott volna a kvóta.”

A magyar csapat így az utolsó hiányzó kvótát is bebiztosította a páros győzelmével, vagyis Horváth Bencének tulajdonképpen már rajthoz sem kellett volna állnia a versenyen. A győri sprinterben természetesen ez fel sem merült, vízre szállt és maga is kvótát érő helyen végzett, második lett K-1 200 méteren a spanyol Craviotto mögött.

„Azt tudtam, hogy Dombvári Bence reggel megszerezte a kvótát, de a páros eredményt még nem ismertem, mert akkor már melegítettem a vízen – mondta Horváth Bence, aki olyan versenyzőket előzött meg a döntőben, mint az olimpia bajnok Ed McKeever, vagy éppen a német Max Lemke. – Engem csak az foglalkoztatott, hogy ne lógjak ki a sorból és kvótát érő helyen végezzek. Nagyon ott akarok lenni ezen az olimpián, ha kellett volna, még tizenötször nekifutok, hogy legyőzzek bárkit.

"Mind a három számban, amelyben elindultunk, kvótát érő helyen végeztünk, azaz akár négy indulási jogot is gyűjthettünk volna, de nyolc a maximum férfi kajakban, nekünk pedig hat már megvolt. – nyilatkozta elégedetten Storcz Botond, szövetségi vezetőedző. - Jó versenyeket láttunk, úgy érzem, nekünk igazán jól jött, hogy a múlt héten válogatók voltak otthon, mert az ottani győztes egységek remekül teljesítettek itt is, azaz nem kellett erre a regattára külön formát időzíteni."

Ezzel a regattával lezárult az olimpiai kvalifikációs időszak a válogatott számára, versenyzőink 8 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus indulói helyet, vagyis összesen tizenhetet gyűjtöttek az augusztusi ötkarikás játékokra, ennyit egyetlen nemzet kajak-kenus csapata sem tudott. Csak összehasonlításképpen: a londoni olimpián tizenhárom versenyzőnk állt rajthoz és szerzett 3 arany-, 2 ezüst és 1 bronzérmet.

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Már a Tiszán az ökoladik
Folyami hulladékból, hagyományos formában
PÉNZTÁRCA
Magyarországon készül a világ legjobb autója
Az Audi A3-as amerikai elismerése
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
A Rodoszi kolosszus nyomában
Egy mesés görög úti cél
RECIKLI
Elkezdték kiemelni a Szőke Tiszát
1917-ben még IV. Károlynak hívták

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Firenze
2024.04.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Siena
2024.04.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Firenze ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--