Freddie csak a döntőnek örülhetett

Az Eurovíziós Dalversenyt Ukrajna nyerte

[seifert.p] publikálva: 2016-05-15 05:57:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Jamala ukrán énekesnő nyerte 1944 című dalával a 61. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét szombaton késő este rendezték Stockholmban. A Magyarországot képviselő Freddie (Fehérvári Gábor Alfréd) Pioneer című számával a 19. helyen végzett.


A 32 éves ukrán énekesnő 534 ponttal győzött a 26-os döntőben, ami új rekord az Eurovíziós Dalfesztivál eddigi történetében. Mögötte az ausztrál Dami Im lett a második Sound of Silence című dalával (511 pont), az orosz Szergej Lazarjev és a You Are the Only One (491 pont) végzett a harmadik, a bolgár Poli Genova és az If Love Was a Crime (307 pont) a negyedik, a svéd Frans és az If I Were Sorry (263 pont) az ötödik helyen. Hatodik lett a lengyel Michal Szpak a Color of Your Life-fal (229 pont).

A végeredmény a nemzeti zsűrik pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki. A dalfesztivál történetében másodszor született ukrán győzelem.

A győztes ukrán énekesnő, Jamala produkciójának nagy értéke a téma és az ahhoz tökéletesen kapcsolódó színpadi produkció volt. Az előadó által írt dal a krími tatárok 1944-es sztálini kitelepítéséről szól. Jamala családját is deportálták, az énekesnő Kirgizisztánban született, a dalt felmenői visszaemlékezései ihlették, a számot - amelyben a duduk nevű hangszer is szól - dédnagymamája emlékének ajánlotta. Az énekes, dalszerző, színésznő zenészként a soul, a dzsessz, a funk, a folk és az elektronika elemeit is előszeretettel használja. Már kilencévesen lemezen szerepelt, majd a kijevi Csajkovszkij Nemzeti Zenei Akadémián szerzett diplomát opera szakon. 2009-ben futott be mint popénekesnő egy lettországi tehetségkutatón. Eddig négy albumot készített, a legutóbbi, a Podykh (Levegő) tavaly jelent meg.

A Magyarországot képviselő Freddie, aki a keddi első elődöntőből jutott a fináléba, ötödikként lépett színpadra és 108 ponttal a 19. helyen végzett Pioneer című dalával.

Freddie személyében Magyarország sorozatban hatodszor jutott be az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe. Az énekes - akárcsak az elődöntőben - fehér pólót és farmert viselt, a színpadon három vokalista, Mészáros Tamás, Molnár Gábor és Wodala Barnabás (mindhárman a Fool Moon a cappella együttes tagjai), valamint Baranya Dávid táncos-dobos kísérte. A Pioneer arról a belső küzdelemről szól, amellyel nap mint nap szembe kell néznünk és arról, hogy merjünk eredetiek lenni. A zenét Szabó Zé, szöveget Csarnai Borbála szerezte.

Az idén Come Together (Jöjjünk össze) szlogennel zajlott az Eurovíziós Dalfesztivál. A 26-os döntő utolsó felében az eddigiektől eltérő módon közölték az eredményeket: először az egyes országok nemzeti zsűrijének pontjai adták közre a helyi szóvivők (Magyarországról Tatár Csilla), majd a tévénézők által leadott telefonos/sms-es, applikációs voksokat országonként hátulról előre haladva mondták be a stockholmi aréna műsorvezetői. A kétféle pontokat összeadták (nem kombinálták, mint korábban), így alakult ki a végeredmény, amely a hosszas ismertetés miatt az éjszakai órákba húzódott.

A zsűripontok után még az ausztrál-koreai Dami Im állt az élen, ám a közönségszavazatokkal az addig második Jamala megelőzte őt. Freddie 52 pontot kapott a zsűriktől (a legmagasabbat a csehektől és a spanyoloktól, 10-10 pontot), 56-ot a közönségtől, így alakult ki 108 pontja.

Az idei dalfesztivál döntőjét, a showműsort világszerte ötven országban közvetítették élőben, köztük Kínában és idén először az Egyesült Államokban, az eseményeken mintegy 200 millióan követték a televízión keresztül. Magyarországon a Duna televízióban volt látható a műsor. A helyszínen, az Ericsson Globe arénában tizenhatezren követték nyomon a versenyt. Grandiózus volt a hang- és a fénytechnika, a színpad 24 méter széles és 16 méter mély volt, a ledfal 37-szer 10 méteres, a színpad felszínének területe 230 négyzetméter.

A látványos showműsorban színpadra lépett Justin Timberlake. A világhírű énekes a Rock Your Bodyt, valamint Cant Stop the Feeling című legújabb dalát adta elő. Szintén fellépett a tavalyi győztes Mans Zelmerlöw, valamint a korábbi versenyek néhány szereplője egy közös produkcióban, így a Lordi, Loreen, Alexander Rybak vagy a Buranovszkije Babuski.

Mivel az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny szabályai szerint mindig az előző évi nyertes a rendező ország, jövőre Ukrajnában lesz az esemény.

Eddig 26 ország győzött Eurovíziós Dalfesztiválok 1956 óta zajló történetében, a legtöbb győzelem - hét - az íreké.

© vilagszam.hu

(Forrás: MTI)




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Itt vannak Freddie ellenfelei

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Mormota vs róka
Zseniálisabb fotót keveset láttunk
PÉNZTÁRCA
Eurómilliókat költenek el a Westendre
Felújítják a 20 éves bevásárlóközpontot
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Thaiföldi állatkert rendhagyó show-val
Celluxot a krokodil szájára!
RECIKLI
Küldje a kutyát a boltba!
Kreatív ötletek karanténra

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--