Mi lesz az idén a virágkarneválon?

Mától indul Debrecenben a buli

[Kail] publikálva: 2019-08-14 17:44:00 | Nyomtatásprint

hírkép

50. születésnapját ünnepli idén a Debreceni Virágkarnevál, amely mára nemcsak az ország egyik legnépszerűbb fesztiválja, hanem Európa egyik leglátványosabb virágshow-ja is lett. A jubileumhoz méltóan a város gazdag programsorozattal készül egy egész héten át, augusztus 14-től 21-ig.


A több mint száz esemény egyik csúcspontja idén is az augusztus 20-i karneváli felvonulás lesz.

A menetben a karneválok történetében a legtöbb, 18 virágkocsi vonul majd végig a városon, melyekhez rekordszámú, egymillió szál friss dáliát használnak fel.

Az elmúlt fél évszázad legemlékezetesebb karneváljait nemcsak a virágkocsik, hanem a művészeti csoportok is színesítik, idén 10 magyar és 17 külföldi csoport mintegy 2000 közreműködővel vesz részt a felvonuláson. A világ minden tájáról érkeznek táncosok Japántól kezdve Kolumbián keresztül Itáliáig bezárólag, összesen 14 nemzet képviseletében.

A virágkarneváli héten Debrecenben ugyan minden a virágokról, a táncról és a zenéről szól majd, de mindemellett további izgalmas programok és különleges látnivalók várják azokat, akik a fesztiválon innen és túl szeretnék Debrecent is felfedezni.

1. Csodás panorámák

Debrecen ugyan dombok-hegyek nélküli alföldi város, ennek ellenére itt is vannak magaslatok, sőt. Debrecen szimbóluma, a Református Nagytemplom 61 méter magas tornyaival a város egyik legmagasabb épülete. A templom tornyai között épült panorámahídról csodálatos látvány nyílik a történelmi belvárosra. A látogatók a belvárosi panoráma után a város másik pólusát, a Nagyerdőt is megcsodálhatják madártávlatból a több mint 100 éves Nagyerdei Víztorony kupoláján épült kilátóból.

2. Kulináris élvezetek

A Nagyerdő árnyas fái alatt, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad rendezvényterén augusztus 15-től újra nyitja kapuit a Cseh Sörkert 31 sörgyár, 100-féle sörével. A gasztronómia szerelmesei a sörök mellett a kenyérsütés rejtelmeibe is belekóstolhatnak: augusztus 15-én a város főterén közösségi sütés várja az érdeklődőket Szabadfi Szabolcs, az ország pékje és a kovász mestere, valamint a debreceni Soós Pékség szakmai támogatásával. A kenyérsütés napközben folyamatosan zajlik, az elkészült kenyér este kerül szétosztásra a Kossuth téren. Pár lépéssel arrébb, a Piac utca és a Csapó utca sarkán hat debreceni cukrászda fagylaltkreációját lehet megkóstolni, sőt, azokra szavazni is lehet augusztus 18-ig, amikor is eldől, melyik lesz Debrecen fagyija.

3. Mai orosz dizájn és a lakótelepek világa a MODEM kiállításain

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ két aktuális kiállítása a mai orosz dizájn és a lakótelepek világába kalauzolja a művészetek kedvelőit. A Harsány című kiállítás az aktuális orosz plakátművészet, tervezőgrafika és tipográfia legjelentősebb alkotóinak műveit mutatja be. A Panel című tárlat arra a kérdésre keresi a választ, hogy az egykori keleti blokk városképi arculatát mai napig jelentősen meghatározó panelházak milyen hatással vannak társadalmunkra, közösségünkre s az egyénre.

4. Forró kubai hangulat és japán kultúra

A Baltazár Dezső teret két estén át forró kubai hangulat tölti meg. Augusztus 16-án és 17-én nagyszabású salsa parti várja a nagyközönséget élő koncertekkel, látványos táncbemutatókkal, valamint egyedülálló látvány- és fénytechnikával. A szomszédos Déri Múzeumban a japán kultúra kerül a középpontba augusztus 18-án. Ajapán-magyar diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulójának tiszteletére rendezett egész napos eseménysorozaton az érdeklődők többek között hagyományos japán tánclépéseket tanulhatnak, megismerkedhetnek a mangarajzolással, készíthetnek origamit, felpróbálhatják a tradícionális japán ruhát, a jukatát, és megtudhatják, hogy eszik-e vagy isszák a katakanát.

5. Sztárdömping

Debrecen koncerthelyszínein a hazai könnyűzenei élet legnépszerűbb szereplői váltják egymást. A Nagyerdei Szabadtéri Színpadon fellép többek között a Budapest Bár, Tóth Vera, Szalóki Ági és Caramel, a Régi Városháza udvarán a Mörk, a Qualitons, Antonia Vai és Szőke Nikoletta. Augusztus 21-én a Magna Cum Laude ingyenes élő koncertje zárja a karneváli hetet a Kossuth téri nagyszínpadon.

6. Központban a gyerekek – Galiba Fesztivál

A virágkarnevál kistestvére, a Galiba Gyermekfesztivál augusztus 15-től 21-ig a Nagyerdőn három helyszínen – a Békás-tó Lurkó ligetében, a Vidámparkban és a Nagyerdei Stadion rendezvényterén – várja színes programkínálattal a gyerekeket és a családokat. A programok közöttgyermekkoncertek, meseszínház, rolleres felvonulás és Ludas Matyi-hasonmásverseny is lesznek.

7. Aquaticum X. Országos Csúszdabajnokság

Az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő legnépszerűbb vizes programja a csúszdabajnokság, mely immár tíz éve biztos pont a csúszdabarátok életében. A jubileumi Aquaticum X. Országos Csúszdabajnokságot idén augusztus 16-án rendezik. A versenyzők idén is 8 kategóriában mérhetik össze tudásukat. A verseny után a fürdőkomplexum többi egységében - a termálfürdőben vagy a wellness- és szaunavilágban -, valamint a fürdőt körülvevő Nagyerdei parkban lehet lazítani.

8. Baby boom a Debreceni Állatkertben

A debreceni Nagyerdő varázslatos fái közé megálmodott Debreceni Állatkert 1958 óta várja vendégeit. A vidéki kertek sorában elsőként alapított állatkert az alapítás kori kicsiny terület bővülésével ma már 17 hektáron mutatja be öt földrész 170 fajának mintegy 900 példányát. Az idei év különleges volt az állatkert életében, számos új csöppséggel gyarapodott ugyanis az állomány. A bébi-bumm aprócska sztárjait, köztük Beriszlót, a pingvinfiókát, Daahirt, a kiszsiráfot, Botondot, a szamárcsikót és Simont, a mosómedve bocsot már a nagyközönség is láthatja.

9. „Fények éjszakái”

Debrecen ikonikus épületei – a Régi Városháza és a Debreceni Egyetem főépülete – különleges látvánnyal várják a karneválozókat. A Régi Városháza homlokzatát hangulatos épületfestés, a Debreceni Egyetem impozáns főépületét pedig 3D épületvetítés teszi varázslatossá. A Limelight Projection Mapping fényművészei a monumentális épületvetítés mellett egy különleges fényművészeti tárlatot is elhoznak Debrecenbe: közeledésre reagáló liliomok, lélegző növények, a harmonikus együttélést hangsúlyozó Medveállatka és az ember jelenlétére megnyugvó Fénylugas várják majd a látogatókat a Nagyerdőben.

10. Hortobágyi Hídi Vásár

A Debrecentől félórányi autóútra található Hortobágy különleges élmény az év minden időszakában. Augusztusban a hagyományos Hídi Vásár miatt is érdemes felkeresni, melyet ezúttal is a Kilenclyukú-híd lábánál rendeznek augusztus 17. és 20. között. A kirakodóvásár mellett hagyományőrző és népzenei programok, koncertek és vásári játékok várják az érdeklődőket. A vásárlás mellett persze érdemes részt venni egy különleges pusztai fogatozáson, megcsodálni a térség madárvilágát a Hortobágyi Halastavak mentén, vagy megkóstolni a hagyományos pásztorételeket a Hortobágyi Nagycsárdában.

Forrás: turizmus.com

 

 

 

 

 

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Virágba borult Debrecen

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Szeméthegyek úsznak a Tiszán
Az ár átsodorja a határokon
PÉNZTÁRCA
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
RECIKLI
Dinó, borostyánba zárva
A világ legkisebbje lehet

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--