Van-e jövője a borturizmusnak Magyarországon?

Egésznapos

[Kail] publikálva: 2023-01-03 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Ezzel a kérdéssel foglalkozik majd az 5. BorÉRT Borturisztikai Konferencia és Bortúra január 26-án. Magyarország egyetlen, a borturizmust középpontba helyező tematikus napjának a Magyar Mezőgazdasági Múzeum ad helyet. Az előző évekhez hasonlóan ismét teljes képet kaphat a magyar borturizmus helyzetéről és lehetőségeiről mindenki, aki az eseményre látogat.


A borturizmus komoly fejlődési és fejlesztési potenciállal rendelkezik. A bor kiválóan társítható a gasztronómiához, jól kiegészít más turisztikai attrakciót, élményt nyújt a résztvevők számára. Jelentős vonzereje mellett komoly szerepe van a közvetlen értékesítésben rejlő lehetőségek kihasználásában. Az a borfogyasztó, aki helyben meghatározó, pozitív élményeket szerzett a tájon, élményeken, borászokon és borokon keresztül, az hosszútávon is az adott hely borainak fogyasztóivá válhat. Ezen túlmenően a kiskereskedelemben tapasztalható árversennyel szemben az összefogáson alapuló közvetlen értékesítés lehetőségei, a rövid ellátási láncok, a borturizmuson belül még szinte teljesen kiaknázatlanok.

Az elmúlt években a turizmus nem csak itthon, hanem az egész világban komoly fejlődésnek indult, ami alól nem kivétel a borturizmus sem. Figyelemreméltó például, hogy a Turizmus Világszervezet (UNWTO) együttműködési megállapodást kötött a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezettel (OIV) annak érdekében, hogy a két szervezet együtt dolgozzon annak érdekében, hogy a borturizmus hatása és szerepe jobban mérhető legyen. A két szervezet közösen fog kidolgozni egy olyan módszertant, amely lehetővé teszi a borturizmus súlyának megállapítását. Magyarországon megszületett a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030, amelyben a borturizmus a korábbi évekhez képest nagyobb hangsúlyt kapott. De nem csak ezek a magyar borturizmus jövőjét megalapozó döntések.

A BorÉrt Borturisztikai Egyesület, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakmai együttműködésével megvalósuló januári eseményen ezért sok átbeszélnivaló vár az ágazat szereplőire. Még felsorolni is nehéz, hogy a kihívások mellett milyen új lehetőségeket ragadhatnak meg a borturizmusban érdekelt borászatok, borászati közösségek, turisztikai szolgáltatók a 2023-ban induló új költségvetési ciklusnak köszönhetően. A konferencia ezért várhatóan a korábbi éveknél is jelentősebb érdeklődésre számíthat.

Az újév számos változást, új szervezeti, támogatási és képzési formát hoz, ezért most van igazán szükség arra, hogy megismerjük az előttünk álló év kihívásait és lehetőségeit. Néhány fontos témát már megismerhettünk a borturizmussal foglalkozó tematikus napról kiadott programból. Az egyik fontos és sokak által várt téma a borágazatra, borturizmusra jutó forráslehetőségek. Az Európai Bizottság 2022. november 7-én fogadta el a KAP Stratégiai Tervet, amely a 2023-2027 időszakra 10 milliárd eurós keretösszeg biztosít 2023. január 1-től a magyar mezőgazdaság számára. A Terv számos – eddig nem ismert – támogatási formát is tartalmaz a borágazat és a borturizmus számára, amiről most első kézből tájékozódhatnak a konferencián részt vevők. A másik sokak által várt téma a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által 2023-ban induló, 2,7 milliárd forint költségvetésből megvalósuló bormarketing program részletei lesznek. A programból annyi már ismertté vált, hogy az egyik kiemelt célja lesz a fiatalok megszólítása, ezért a tematikus nap szervezői a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel együttműködve a korábbi évekhez képest még szélesebbre kívánják tárni a fiatalok számára a részvétel lehetőségét.

A szervezők arról is tájékoztatást adtak, hogy az egyoldalú előadói tájékoztatás helyett az ötödik BorÉRT nap élénkebb párbeszédre fog lehetőséget adni a konferencia keretében. És, hogy senki ne maradjon szárazon a hallottak után, a Bortúra estig lehetőséget ad egy virtuális “borongolásra” valóságos borok társaságában, amely kötetlen párbeszédre, a jó gyakorlatok megismerésére, új kapcsolatok kialakítására is lehetőséget nyújt.

A szervezők annyit még elárultak a januári eseményről, hogy a tematikus nap kiemelt borvidéki partnere a Kunsági borvidék lesz. Az Igazi Kunság – ahogy ezt a borvidék szereplői kommunikációs programjukban megfogalmazták – már régen nem az olcsó, kétes minőségű borokról szól. Kunság a borvidék vezető borászatainak köszönhetően megmutatja igazi értékeit: a jól iható, gyümölcsös, élvezetes borok tiszták és könnyűek. A Kunság új arca nem csak az igazikunsag.hu internetes oldalon, hanem személyesen, a BorÉRT Bortúrán is megismerhető. Alföld ízein kívül a látogatóknak lesz lehetőségük más borvidék legjobb tételeit is megismerni. A résztvevő borászatokról az esemény honlapján lehet tájékoztatást kapni (www.koccintas.hu).

A borturizmus tematikus napjára már van lehetőség jelentkezni, amit érdemes gyorsan megtenni, mert a konferencia a szervezők tájékoztatása szerint a helyszín befogadóképességének korlátossága miatt regisztrációhoz kötött. Ezen kívül most még van lehetőség pincészetek, gasztronómiai szolgáltatók jelentkezésére is, akik majd a Bortúra kínálatát fogják biztosítani a tematikus nap résztvevői számára.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Biciklin érkező elektromosság
Hogyan töltik a telefonokat Afrikában?
PÉNZTÁRCA
Kincs az adományboltból
Nézd meg jól, mitől szabadulnál!
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Ha minket kérdez, ide idén nem utazik
Nyitnak, de azért nem lennénk nyugodtak
RECIKLI

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--