Talán lesznek magyar ismétlők Rióban

Esélylatolgatás a riói olimpia előtt

[seifert.p] publikálva: 2016-07-19 22:03:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Gyurta Dániel edzés közben - Fotó: Czeglédi Zsolt

Négy év telt el azóta, hogy a 21 sportágban 157 olimpikont felvonultató magyar küldöttség 8 arany-, 4 ezüst- és 6 bronzérmet hozott el Londonból, és az akkori győztesek közül a néhány nap múlva elkezdődő újabb ötkarikás versenyeken négyen nem ismételhetnek. Más lapra tartozik, hogy valójában azok se mehetnek biztosra, akik kiharcolták a részvétel jogát.


Az időrendi sorrendnek nincs túl sok jelentősége, de az olimpiai duplázás esélyét elsőként a Kökény Roland és Dombi Rudolf alkotta kajak kettes veszítette el, amikor nem sokkal a 2013-as világbajnokság után elköszöntek egymástól. Új társ után néztek, új terveket szőttek, idén is nekirugaszkodtak, de hiába igyekeztek. Egykori sikerszámukban, az 1000 méteres párosban Hufnágel Tibort és Ceiner Benjámint nevezték be az olimpiai versenyekre. (Miután Hufnágel elveszítette Dombvári Bencét, akinek a versenyzési engedélyét a szövetség felfüggesztette)

A lólengés londoni győztesének már tavaly megpecsételődött a sorsa. Berki Krisztián a vállműtétje után mindent elkövetett annak érdekében, hogy a 2015-ös olimpiai kvalifikációs világbajnokságon riói kvótát szerezhessen, de csak a 11. helyig jutott, és ezzel a sorompó azonnal le is ereszkedett előtte. Már csak Tokiót veheti célba.

A háromszoros olimpiai bajnok, és a 31 világ- valamint 29 Európa-bajnoki aranyérmével a sportági örökranglistát vezető Kovács Katalin 40 esztendősen tett kísérletet arra, hogy ötödször is olimpiai versenyző lehessen. Meg is mérette magát a válogatókon, de az álma nem vált valóra. Valószínűsíthető, hogy ez után már a pályazárás gondolatával foglalkozik.

Ismét Kozák Danuta lehet a nyerőember

A 2016-os ötkarikás versenyeken induló magyar csapatban Kozák Danuta az egyetlen, aki három számban (K-1, K-2 és K-4) is rajthoz állhat. Formája, küzdeni tudása, valamint hatalmas versenyrutinja alapján londoni bravúrját másolva ismét ő lehet a „nyerőember”. Akár egy különlegese mesterhármassal is! A kettesben ismét Szabó Gabriella Danuta párja, a londoni aranyérmes női négyes viszont egy helyen megváltozott, miután Kovács Katalin megüresedett helyére Csipes Tamara, az 1988-as szöuli olimpiai bajnok Csipes Ferenc lánya ülhet be. Az edző-édesapa 28 éve négyesben lett aranyérmes, Tamara ugyanebben a számban - Szabó, Kozák és Fazekas-Zur Krisztina társaságában - szeretne újoncként bizonyítani.

A magyar címvédők közül zászlóvivő lesz az ünnepélyes megnyitón a 26 esztendős Szilágyi Áron, és a szakemberek szerint a páston is neki állhat a zászló. Tavaly megnyerte az Európa-bajnokságot, minden jel szerint jól jött ki az edzőváltásból, és a világranglista harmadik helyezettjeként „kellemes” ellenfél várhat rá a 16 közé jutásért folyó küzdelemben. Ha Rióban minden ellenfelét sikerült legyőznie, beérheti a Szöulban csapatban, Barcelonában pedig az egyéniben aranyéremmel jeleskedő Szabó Bencét, a MOB jelenlegi főtitkárát.

Fogas kérdések

Nehéz megjósolni, hogy a négy évvel ezelőtti látványos győzelmével az egész ország szívét megdobogtató Risztov Éva mire viszi a 2016-os 10 kilométeres nyílt vízi versenyben, aki tavaly a kazanyi világbajnokságon 10. helyezettként a szerencse fiaként jutott kvótához. Négy éve Debrecennek szerzett dicsőséget, idén Kőbányán, a régi-új klubjában ünnepelhetik. Különleges motivációt jelenthet a számára, hogy most egy emlékezetes eredménnyel szeretné lezárni a sportpályafutását.

Gyurta Dániel, London 200 méteres mellúszó bajnoka az idei világranglista 42. helyezettjeként készül a negyedik olimpiájára, miután Athénban ezüst, négy éve pedig aranyérem volt a jutalma. Tréfálkozva azt lehetne mondani, hogy innen szép nyerni, de a komolyabb változat is így szól. A tavalyi világbajnoki bronzérem, illetve az idei EB kihagyása után csak arra lehet gondolni, hogy Gyurta az edzőhármasa segítségével valami egészen különleges és „ütős” produkcióval szeretne kirukkolni.

Papíron a kalapácsvető Pars Krisztián duplázási esélyei a legkisebbek. A lengyel Pawel Fajdek London óta folyamatosan veri, igaz, a szombathelyi dobót többször is sérülés hátráltatta. Idén Fajdeké a világ 10 legjobb dobása, fejre kell állnia, hogy Rióban kudarcot valljon. Ezzel szemben Pars a 16. a rangsorban, ennek fényében jelenleg még a döntőbe jutása sem vehető biztosra.

Bármi is történik viszont Rióban, bárkinek is sikerül az ismétlés, lesznek olyanok, élén Hosszú Katinkával és Cseh Lászlóval, akiknek köszönhetően a londoni csoda simán megismétlődhet.

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Vadállatok a nagyvárosban
Tragikus és vicces történetek karantén idején
PÉNZTÁRCA
Már csak az új lakások drágulnak
Nő a kereslet a nagyon kicsik iránt
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Mától könnyebb Ausztriába menni
Sinopharm igen, Szputnyik nem
RECIKLI
Küldje a kutyát a boltba!
Kreatív ötletek karanténra

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--