Szép város, de életveszélyes

Félmilliós kaland Ungváron

[Melitta T] publikálva: 2017-12-13 10:09:00 | Nyomtatásprint

hírkép

„Ungvár már nem biztonságos város se nappal, se éjszaka, ez történt a sógorommal a Zakarpatye Hotelnél, leütötték, mire magához tért, mindenét ellopták és sokan jártak már így!”


Az első pillanatokban nem tudtam, hogy felébredtem-e, vagy még alszom, annyira koromsötét volt a szobában. Talán egy hosszú perc is eltelt, mire rájöttem, hogy ébren vagyok, csak a fény teljes hiánya zavart meg. Lemásztam az ágyról, és hogy ne essek el, négykézláb igyekeztem a falak és a többi ágy mentén körbejárni a szobát. Kerestem az ajtót. Persze, pechemre éppen az ajtótól ellenkező irányba indultam el, ráadásul szokatlanul lassan tudtam mászni és többször eldőltem. Ez meglepett. Végül három lépcsőfokos feljáróba botlottam, majd miután leküzdöttem a magasságot, lezuhantam róla. Kicsit ugyan megütöttem magam, de nem adtam fel és elértem az ajtót, amely csodák csodájára kilincsre nyílt. Kitártam, felálltam, kiléptem, és akkor láttam, hogy kórházban vagyok. Meglepetésem határtalan volt. Nem értettem, hogy mit keresek itt.

Két kárpátaljai feladattal bíztak meg: az egyik a kijevi parlament által szeptember 5-én elfogadott nyelvtörvény hatása a magyar és orosz közösségre, a másik kissé forróbb téma, az ukrán nacionalista ifjak két félelemkeltő felvonulása Ungváron, illetve Beregszászon.

Mindkét munkát előkésztettem. Sok-sok interjúalanyt szerveztem szombatra és vasárnapra, még Hennagyij Moszkal kormányzó, és a nácivezér, Tarasz Deak is várt, igaz, mindkettőjüket jól ismerem.

Pénteken délután érkeztem meg Ungvárra. A szállásomat szokás szerint előre lefoglaltam. A legnagyobb szállodát választottam. Valaha a Zakarpatye volt Ungvár büszkesége. Ma a szocializmus megkopott emléke, vagy ha úgy tetszik, a kapitalizmus áldozata. De működik és olcsó. 1200 forintért béreltem a szobámat. Beköltöztem, majd kimentem a városba. Sétáltam, vásárolgattam. Vörös kaviár, halkonzervek… Itt minden nagyon olcsó. Az élelmiszerekkel visszamentem a szobámba.

Szeretem Ungvárt. A szocialista korszak ugyan számtalan sebet ejtett benne, mégis hangulatos kisváros. Sok kollégám, cimborám él itt, de nem akartam velük találkozni, mert egy-két óra alatt nem tudjuk le a baráti találkozókat. Csak céltalanul szerettem volna sétálni, pontosabban a város hangulatát akartam megérezni. Sikerült.

Az első órák békésen teltek. Örömmel láttam, hogy a városka fejlődik, sok régiséget építenek újjá, renoválnak, szóval a város nem csupán szépül, de kezdi visszanyerni régi, eredeti arcát.

Ungvár az Alföld északi peremén, az Előkárpátok nyugati részén, az Ung folyó mentén terül el, a jelenlegi ukrán-szlovák határ mellett. Források szerint a Vereckei hágón átkelt magyar seregek 894-ben foglalták el Ungvárt Laborc fejedelemtől.

A város a 9–10. században leginkább a település területén álló várat jelentette, amely a honfoglalást követő, de leginkább az Árpád-házi időkben végvárként szolgált. A vár elhanyagolt állapotában, de grandiózus méreteivel a látogatókra mély hatást képes gyakorolni. Rám nemkülönben.

A település érdekessége, hogy a Szent István által alapított várispánságok egyike volt. Az 1241. évi tatárjárás azonban súlyos károkat okozott a várban.

1646. április 24-én az ungvári vár kápolnájában jött létre az Unió, amelynek értelmében a magyarországi ortodox egyház áttért a római pápa fennhatósága alá. Így új vallás született a városban, a görög katolikus felekezet.

Időközben átmegyek az először 1384-ben épült híd utódján, amelyen most rögtönzött piac zsibong. Az Ung kicsit elhanyagolt, de így is felüdíti a lelket kacskaringós mozgásával, halk zúgásával.

1769-ben Ung vármegye székhelye Nagykaposról Ungvárra került át. Ekkor épült meg a ma is álló vármegyeháza. Szigorú, fenséges, klasszicista vonalai lenyűgöztek most is.

1775 körül került át Munkácsról a görögkatolikus püspökség központja. A székesegyház igazán elragadó, mindig betérek, ha megtehetem.

Persze, a város soknemzetiségű jellegét igazán a piac mutatja. Olcsó és színes. Nagyszerű program betérni ide.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola léte pedig mindig megerősíti a lelkem. Ki tudja, milyen sors vár rá az új ukrán nyelvtörvény fényében?

Este tíz óra felé járt az idő, amikor bekukkantottam egy hófehér bárba, de kiderült, hogy még nem nyitott ki. Tehát szomjasan sétálhattam tovább.

Végül ráleltem a Contrabass diszkóra, ahol egy sörrel és két szimpatikus fiatalemberrel eltöltöttem egy igazán vidám órácskát, majd elindultam haza.

A következő élményem a már emlegetett fekete szoba volt.

A kórházból kivertek, mint egy rühes kutyát, hiszen akkor már sem bőrkabátom, sem telefonom, sem fényképezőgépem, sem órám, sem papírjaim, sem pénzem nem volt már. Nagy nehezen rádöbbentem, hogy este kiraboltak.

Azt hiszem, úgy nézhettem ki a vérző fejemmel és kezemmel, a tagolatlan beszédemmel és a szakadt nadrágomban, mint egy narkós csöves…

Azt sem tudom, hogyan találtam vissza a szállodámhoz, de ott végre lepihenhettem és másnap felkutattam Sterr Attila barátomat, aki azonnal intézkedett, én pedig tovább nyomtam az ágyat, hogy hétfő reggel felkereshessem a magyar konzulátust, ahol Cseh Áron konzul ingyen kiállított egy ideiglenes útlevelet, azután gyorsan alkalmi fuvarral haza indultam.

A hozzáértők szerint Klonidint csempésztek az italomba, amitől hetekig nem voltam teljesértékű ember. Csoda, hogy élek – mondják a barátaim. A Facebookon pedig Jávorszky István ungvári rendtársam ezt az üzenetet küldte (kicsit késve): „Szia barátom, nagyon rossz hírt olvastam. Mikor voltál Ungváron és milyen ügyben? Ungvár már nem biztonságos város se nappal se éjszaka, ez történt a sógorommal a Zakarpatye Hotelnél, leütötték, mire magához tért, mindenét ellopták és sokan jártak már így!”

© vilagszam.hu
Galéria:Add a Twitter-hez Add a Facebook-hozA kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Ilyen meleg június még sosem volt
Ez nagyon globális felmelegedésnek tűnik
PÉNZTÁRCA
Azé lesz az állás, aki gazdag?
Számít az is, hogy miben jelenünk meg egy interjún
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Valósággá válik a Trónok harca
Dubrovnik élménnyel várja a rajongókat
RECIKLI
Grabowski falra mászott a nyolckerben
Újabb tűzfal lett színes

Koronavírus és turizmus

TOP
PIKÁNS

1. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

2. Rendőrök a budapesti robbanás áldozatai

Megváltozik a főváros közlekedése a lezárások miatt

3. Weisz Fanni gyönyörű volt Áder János oldalán

Az államfő beszédét jeltolmácsolásban is láthatták

4. Már tudni, kié a Dunában talált 130 ezer euró

A bécsi rendőrség szerint nem történt bűncselekmény

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Magyar lánypiac Németországban

Öt év alatt tudták felszámolni

2. Három évig bujkált Budapesten az ír pedofil

Gyermekpornót találtak a számítógépén

3. Me too - Weinstein peren kívül megegyezett

47 millió dollárjába fáj

4. Jönnek az e-babák

Tíz év múlva már minden második újszülött ilyen lesz

5. Vád alatt a pedofil milliárdos börtönőrei

Bill Clinton női ruhában

6. Minden, ami vagina

Új múzeum nyílt Londonban

7. Ő a legszexibb pasi az idén

Legalábbis a People magazin szerint

8. Napóleon-szakértő volt, szeretőt gyilkolt

Egy fiatal lány testrészei voltak a hátizsákjában

9. Újabb erőszakolási vád Polanski ellen

Az eset állítólag 44 évvel ezelőtt történt

10. Beosztottal randizott a nagyfőnök, kirúgták

A hatalmas üzleti siker sem védte meg

Műsoraink
2020.04.10. 18:35 Világszám - Inforádió
Húsvéti turizmus koronavírus idején
2020.04.11. 10:05 Világszám - Inforádió
Turizmus világkörkép
2020.04.12. 10:35 Világszám - Inforádió
Húsvéti turizmus koronavírus idején ism.
Közösség
Nap lánya

Natasa Oroszországból

Szófelhő / Archív
--