Mátyás királyé volt 2018

Minden várakozást felülmúlt az emlékév - és még nincs vége

[Kail] publikálva: 2018-12-19 11:11:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Bár álruhában talán mindig csak a mesékben vándorolt, Mátyás király ma is él a magyarság körében – nemcsak itthon, hanem szerte a nagyvilágban. Lassan vége a Mátyás királynak szentelt emlékévnek, aminek sikere minden várakozást felülmúlt. A záróeseményre december 22-én kerül sor a budapesti Szent István-bazilikában.


Kettős évfordulója volt Hunyadi Mátyásnak az idén: 575 évvel ezelőtt született és 560 éve választották királlyá a Duna jegén. Ezért is hirdette meg egy évvel ezelőtt a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a Mátyás király Emlékévet. No, meg azért, mert aktuálisnak érezték a reneszánsz uralkodó örökségét. Hunyadi Mátyás ugyanis olyan erőskezű alakja volt a történelemnek, akinek révén Magyarország európai középhatalommá vált. A közép-európai népek összefogását hirdette, és sikerrel szállt szembe a terjeszkedő oszmán birodalommal – mondta 2017 decemberében Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

A rendezvények lebonyolítója a Magyarság Háza lett. Csibi Krisztina igazgató egy évvel ezelőtt arról beszélt, hogy akkor lenne igazán elégedett, ha visszatekintve azt látná: az elképzeléseiket megvalósították, abban nagyon sokan örömüket lelték, és ha Mátyás királytól, gondolkodásából, tetteiből, a róla szóló mesékből, mondákból sokan, sokat tanulnánk. Így lett? – kérdezte a FrissMédia Csibi Krisztinát.

– Megmondom őszintén, nem gondoltam még tavaly decemberben, hogy ennyire sikeres lesz az Emlékév. Ezt részben persze azoknak a partnereknek köszönhetjük, akik egész évben szervezték az eseményeket, fellépőként, közreműködőként szerepet vállaltak azok megvalósításában. A Kárpát-medence rengeteg pontján jelen voltunk kiállításokkal, kulturális rendezvényekkel, koncertekkel, szentmisékkel – sőt a diaszpórába is eljutottunk, egészen Kanadáig.

– Kik voltak a partnerek?

– Sokan voltak, így csak a teljesség igénye nélkül emelném ki néhányukat: Kincses Kolozsvár Egyesület, Pro Patria Egyesület, Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület, Magyar Nemzeti Levéltár, Magyar Nemzeti Múzeum, Visegrádi Mátyás Király Múzeum, vagy éppen a balassagyarmati Palóc Múzeum. A Magyar Nemzeti Bank erre az alkalomra külön emlékérmet bocsátott ki. A Győri Egyházmegye a Magyarság Háza támogatásával egy magyar fordítással is ellátott corvinamásolatot adott ki díszkötetben. Az Őskultúra Alapítvány – a szigetszentmiklósi Emese Park – jó néhány rendezvényünkön interaktív foglalkozásokat, katonai játékokat, korabeli eszközbemutatókat tartott. A Gaudium és a Tabulatúra régizenei együttesek szintén velünk voltak az Emlékév sok-sok állomásán. De említhetném a csokoládékészítőket is, akik Szerencsről, Zentáról, Székelyudvarhelyről hozták el a Mátyás király arculatát magában hordozó egyedi termékeiket. És akkor még nem beszéltem arról a rengeteg településről, helyi közösségről, amelyek befogadták, helyet adtak a Mátyás király Emlékév programjainak.

– Milyen kiállításokat szerveztek és hol?

– Nagy, exkluzív kiállításunk a Mátyás király – Mecénás és katona, amely acél, vörösréz és vászon felhasználásával készült. A Pozsonyi Magyar Intézetben volt először látható még márciusban, aztán Székesfehérvár, Zenta, Lendva, Eszék, Bécs, Győr, Kolozsvár, Madéfalva és Beregszász mind-mind vendégül látta. A Mátyás élettereit, valamint az uralkodó corvináit bemutató tárlatunk, illetve a fiatal romániai magyar illusztrátorok munkáiból összeállított Pennaforgatók Mátyás király udvarában című kiállítás a kolozsvári Amaryllis Társaságnak köszönhető. Ezek mindegyike jelenleg is vándorol a Kárpát-medence és a diaszpóra magyarságának körében.

– A kiállításokat milyen programok kísérték?

– Reneszánsz flashmobok, fegyver-, viselet- és solymászbemutatók, kézműveskedés, zenés-mesés előadások, koncertek, táncegyüttesek fellépései tették még tartalmasabbá a kiállításmegnyitókat.

– Bécsben több alkalommal került reflektorfénybe Mátyás király az emlékév apropóján…

– A bécsi Kaláka Klub és az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége támogatásával versmondó verseny, rajzverseny, illetve a bécsi Stephansdomban hálaadó szentmisére és koncertre került sor, legutóbb pedig, novemberben tudományos konferenciát rendeztek. Ennek a célkitűzése az volt, hogy a Kárpát-medence minden külhoni magyar régiójából jöjjenek előadók, akik Mátyás emlékezetéről, ennek életben tartásáról beszéljenek igényes, közérthető formában. Kuriózumként fogadta a közönség a bautzeni múzeum igazgatójának előadását. Náluk található ugyanis az egyetlen olyan dombormű Mátyás királyról, amelyet az uralkodó még maga is látott. A magyarországi lengyel nagykövet Mátyás lengyelországi kapcsolatairól, a reneszánsz elterjedéséről tartott előadást. Így közép-európai kitekintése is volt a konferenciának, mindamellett, hogy a Kárpát-medencéből több helyről érkeztek – Délvidékről, Erdélyből, Felvidékről – előadók. Érdemes megjegyezni, hogy ez is teltházas rendezvény volt.

– A gyerekek is találkozhattak Mátyás királlyal?

– Végig az év során komoly érdeklődés kísérte a rendezvényeinket, több tízezer főt értünk el közvetlenül, a média révén pedig milliós nagyságrendűre tehető azok tábora, akik találkozhattak az emlékévvel. Legsikeresebb programunknak azonban az Álruhás Mátyás elnevezésű projekt bizonyult a fiatalság, de talán a nagyközönség körében is. Az igazságos uralkodó márciustól kezdődően járta az országot, sőt a világot. Nem csak a Kárpát-medencében – akár szórványban, akár tömbben – élő magyarokat kereste fel, s tette tiszteletét iskolákban, óvodákban, kulturális intézményekben, polgármesteri hivatalokban, találkozott püspökökkel és az utca emberével egyaránt, bukkant fel különféle fesztiválokon határon innen és túl – Tusványos, MartFeszt, Gombaszög, Paksi Gasztroblues Fesztivál –, hanem még a távoli Kanadába, annak is egyik legnyugatibb vidékére, Edmontonba is eljutott.

– Hogy látja, a mai gyerekekhez mennyire áll közel Mátyás király alakja?

– Úgy érzem, hogy az igazságosság, az álruhában vándorlás, a mesei alak fogja meg őket leginkább. De nagyon nagy volt az érdeklődés egy-egy előadás vagy művészeti alkotás iránt is. Ismerik és szeretik őt, ez a tapasztalatom.

– Hogyan, mivel búcsúzik a Mátyás király-emlékév?

– December 22-én, szombaton délután fél 5-kor kezdődik a zárórendezvény Budapesten, a Szent István-bazilikában. Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Mátyás király Emlékév fővédnöke mond köszöntőt, majd a csíkszerdai Lux Aurumque Kórus és a Madéfalvi Schola gyermekkórusa ad közös hangversenyt. Ezt követően hálaadó szentmisére kerül sor, amit Snell György esztergom-budapesti segédpüspök és Kémenes Lóránt kolozsvári főesperes közösen celebrál majd. Kettejük személye jelképesen is összekapcsolja Mátyás király szülővárosát és Budapestet.

– Önnek személy szerint változott a kötődése Mátyás királyhoz, miközben ennyi izgalmas, róla szóló programon vett részt?

– Igen. Eddig is az egyik kedvencem volt, még gyermekkoromban egy mesemondó versenyen róla mondtam mesét. Azóta is engem inkább a mesék alakja fogott meg. Most nagyon-nagyon hasznos volt, hogy rengeteg minden mást megtudtam róla, és rengeteg hozzá fűződő helyszín bekapcsolódott, melyekre ezentúl úgy fogok tekinteni, hogy járt itt Mátyás király, vagy bármilyen más kötődése volt hozzá.

 

 

 

© vilagszam.hu
Galéria:Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz560 éve a Duna jegén

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Ismét özönvíz Budapest környékén
A 10-es út mentén esett nagyon sok eső
PÉNZTÁRCA
Máshogy nem vészelnék át
Így segítik most az utazásszervezőket
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Képek Kurdisztánból
Amikor saját könyve nyomában jár egy író
RECIKLI
A legenda és a gyermekkorunk
Alpokalji búcsú Niki Laudától

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.06.21. 18:35 Világszám - Inforádió
Stutgart
2024.06.22. 10:05 Világszám - Inforádió
Köln
2024.06.23. 10:35 Világszám - Inforádió
Stutgart ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--