Magyar misszió Afrikában

Megint magyar orvosok műtenek Malawiban

[Kail] publikálva: 2018-06-12 10:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Délután érkezik meg Malawiba a Magyar Afrika Társaság (AHU) 19. orvosmissziója. A Liszt Ferenc repülőtéren a csapatot Abebe Dániel-Bebe, az AHU jószolgálati nagykövete, Raymond Irambo főtitkár és Vujity Tvrtko, az AHU tagja búcsúztatta.


Gyógyítás és továbbképzés. Ez a Magyar Afrika Társaság immár negyedik műtős missziójának küldetése Afrika sűrűjében, a kontinens keleti részén, Malawiban. Ezúttal is fül-orr-gégészek utaztak műteni, aneszteziológus kollégájuk társaságában. Eredetileg öten indultak volna, de az egyik önkéntes orvos maga is megbetegedett. Így végül négyen repültek el Malawiba: Dr. Paput László fül-orr-gégész osztályvezető főorvos a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházból, Dr. Loibl Csaba egyetemi tanársegéd a Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetéből, valamint Dr. Nepp Nelli és Dr. Orosz Éva szakorvos-jelöltek a PTE Fül-Orr-Gégészeti Klinikájáról. Kint munkájukat, mint az eddigi missziókét is Szeremley Csaba segíti majd az AHU partnerszervezetétől, az ottani HTCC (Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ) Háztól.

A Magyar Afrika Társaság az elmúlt években 17 orvosi missziót indított a Kongói Demokratikus Köztársaságba, Maliba, Madagaszkárra, Ugandába, Malawiba és Guineába. Az önkéntes magyar orvosok több mint 40 ezer betegen segítettek ott, ahol gyógyítóból nagy a hiány. A mostani már a negyedik olyan csapat, amely műtétekre vállalkozott: fej- és nyaksebészeti, fül-orr-gége operációkat végez majd Malawiban, ahol a Magyarország méretű ország 20 millió lakójára mindössze egyetlen fül-orr-gégész szakorvos jut. Blantyre-ben fognak gyógyítani, ott, ahol kollégáik már korábban is műtöttek. Mint akkor, így most is a magyar orvosokra maradnak a nehéz esetek: már össze is gyűjtötték azt a 40-50 beteget, akik egy hatalmas kórteremben várnak arra, hogy a misszió tagjai a következő két hétben megoperálják őket.

Orvosaink a műtéti ellátás mellett gyógyszeradományt, műszereket is vittek magukkal, köztük egyszer használatos eszközöket. Ezeket a Dombóvári Szent Lukács Kórház, a Pécsi Tudományegyetem, a PTE Műveleti Medicina Tanszéke, a Ready Medizintechnik Kft, a Starkey Hearing Technologies és a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft. adományozták.

Az orvosok mind önkéntesek, szabadságuk terhére utaznak. Korábban Malawiban járt kollégáiktól már tudják, hogy nem lesz könnyű, amire vállalkoztak. Egészen más világba érkeznek, a helyi körülmények között jól felszerelt Blantyre-i kórházban sem tudják például a malawi kollégák  használni a műszereket - ők nézni fogják a magyarok munkáját, az ő tanításuk is része a missziónak.

A fül-orr-gégészek az eredeti terv szerint egy idegsebész misszióval együtt mentek volna Malawiba, de a képalkotó berendezés, az ország egyetlen MR gépe elromlott, így azt a küldetést őszre kellett halasztani. Hisz MR nélkül koponyán belül dolgozni nem lehet, pedig a két csapat közösen végezhetett volna integrált műtéteket.

Az orvosok tudják azt is, hogy meglepetések érhetik őket. Például műtét közben eltűnhet a víz, az áram - ami a műtőben kevésbé hangulatos esemény, mint a szálláson, vacsora közben. Felkészültek mindenre, amire csak tudtak. Hisz csaknem félszáz, nagyon súlyos helyzetben lévő  beteg remél tőlük gyógyulást ott, ahol egyébként csak egyetlen szakorvostól várhatnának segítséget. Munkájukról rendszeresen beszámolunk majd.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Kiderült a jeti titka
Medve, vagy sok minden más
PÉNZTÁRCA
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
RECIKLI

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--