Líbiai férfi késelhetett Angliában

Három ember meghalt Readingben

[seifert.p] publikálva: 2020-06-21 05:57:00 | Nyomtatásprint

hírkép

A hatóságok feltételezése szerint líbiai illetőségű a dél-angliai Reading városában szombat este elkövetett késeléses támadás gyanúsítottja. A támadásban hárman meghaltak, a rendőrség vizsgálta, hogy terrorcselekmény történt-e.


A területileg illetékes rendőrkapitányság - Thames Valley Police - közleményében bejelentette, hogy gyilkossági nyomozást indított az ügyben. A tájékoztatás szerint a három sérült állapota súlyos.



Utólag terrorcselekménynek minősítette vasárnap a rendőrség a támadást. Brit médiaértesülés szerint ugyanakkor a hatóságok az elfogott gyanúsított elmeállapotát is az incidens jelentős tényezőjének tartják.



A rendőrség közölte, hogy egy 25 éves, readingi illetőségű férfit vett őrizetbe gyilkosság gyanújával a támadás helyszínén, a Forbury Gardens nevű parkban, és jelenleg mást nem keres az ügyben.

A közlemény szerint nincs olyan értesülés, hogy a lakosságot bármilyen további veszély fenyegetné, de a rendőrség éberségre kért mindenkit, és arra, hogy ha bárki bármi gyanúsat észlel, azonnal jelentse.

A BBC közszolgálati médiatársaság első beszámolói még arról szóltak, hogy a rendőrség a Londontól 65 kilométerre nyugatra fekvő városban történt késelés lehetséges indítékai közé sorolta a terrorizmust.

Ian Hunter főfelügyelő, a Thames Valley Police bűnüldözési osztályának vezetője azonban vasárnap hajnalban közölte, hogy a rendőrség nem terrorincidensként kezeli a támadást. Hozzátette ugyanakkor: a nyomozók továbbra is nyitott kérdésnek tartják, hogy mi lehetett a gyilkosság indítéka, és a vizsgálatot a délkelet-angliai terrorizmusellenes rendőri ügyosztály is segíti.

Hunter szerint voltak olyan jelentések, hogy az incidens kötődhet a Black Lives Matter nevű csoport által nem sokkal a támadás előtt tartott rasszizmusellenes megmozduláshoz. A főfelügyelő azonban leszögezte, hogy a BLM demonstrációja semmilyen módon nem kötődik a késeléses incidenshez, amely a tüntetés vége után három órával történt.

Korábban a BLM illetékesei is közölték, hogy az incidensnek nincs köze a demonstrációhoz, a megmozdulás békésen, rendőri felügyelet mellett lezajlott, és a résztvevők már nem voltak a helyszínen, amikor a késelés történt.

A nyomozás vezetője szerint a rendőrség tudja, hogy a támadást többen is rögzítették mobiltelefonjukon, és szeretné, ha jelentkeznének, akik ilyen felvételt készítettek. Ian Hunter kérte azt is, hogy az elhunytak és a sérültek, valamint szeretteik iránti tiszteletből e felvételeket senki ne terjessze a közösségi médiafelületeken.

A közleményben nem szerepel a gyanúsított kiléte, de a BBC által név nélkül idézett biztonsági források szerint az őrizetbe vett férfi feltehetőleg líbiai.

A brit médiában idézett szemtanúk szerint a parkban szombat este sokan időztek, és a férfi "egyik csoporttól a másikig futva" támadt rá a pihenőkre. Ezután menekülni próbált, de a rendőrök elfogták.

A BBC helyszíni beszámolója szerint a gyilkosság után tucatnyi fegyveres, pajzsokkal felszerelt rendőr hatolt be egy readingi társasházba, ahonnan nem sokkal később hangos dörrenés hallatszott.

Nagy-Britanniában legutóbb tavaly november 29-én történt halálos áldozatokkal járó késeléses támadás, de arról a rendőrség azonnal megállapította, hogy terrorcselekmény volt.

Annak a merényletnek az elkövetője, Usman Khan a londoni City pénzügyi központjában, a London híd közelében két embert megölt, hármat megsebesített, mielőtt a rendőrök agyonlőtték.

A brit hatóságok nem sokkal korábban, november elején mérsékelték a nagy-britanniai terrorkészültség szintjét: az ötfokozatú skálán az addig érvényben volt második legmagasabb, "súlyos" szintről a harmadik szintre, "jelentősre" módosították a terrortámadások veszélyére megállapított fokozatot.

© vilagszam.hu

(Forrás: MTI)




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Reggel már volt egy nagy zuhé Budapesten
Mára is felhőszakadások várhatók
PÉNZTÁRCA
Online vásárlás ujjlenyomattal?
Maradhat a 15 ezres értékhatár
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Nyáron újraindulhat a turizmus
Változnak a szokásaink
RECIKLI

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--