Körutazások magyar szemmel

Bejárják a történelmi Magyarországot

[Farmosi Nóra] publikálva: 2024-01-17 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Nem a megszokott utat járja a Kárpáteurópa utazási iroda. A több mint 20 éve sikeres cég a legtöbb körutazásos irodával szemben elsősorban az egykori Magyarország, pontosabban fogalmazva, a néhai Magyar Királyság, illetve az egykori Osztrák-Magyar Monarchia érdekszférájába tartozóterületekre szervez kulturális-történelmi körutazásokat.Erről kérdeztük az iroda vezetőjét Petrus Györgyöt.


Ha körutazásokról beszélünk, akkor a legtöbben Párizsra, Rómára, Londonra, esetleg felkapott tengerparti célpontokra, például a Francia Riviérára, Andalúziára, Sziciliára gondolnak. Önök miért választottak más utakat, területeket?

Azért mert a legtöbbünknek korábban eszébe sem jutott, hogy a mai határon túl is élnek, méghozzá millió számra élnek magyarok. Erdély, Felvidék, a Vajdaság és még sorolhatnám a Trianon óta elszakított országrészeket, magyar emlékei, kultúrája, történelme, az ott élő emberek, magyarok méltatlanul voltak elfeledve. Ezért döntöttünk a cég alapításakor úgy, hogy pótoljuk ezt a hiányt. A Kárpáteurópátketten alapítottuk 2002. tavaszán.A Kft. utazásszervezéssel, kulturális körutazások szervezésével foglalkozik. A tulajdonosok korábbi tapasztalata is ennek felelt meg. Az egyik tulajdonos szakirányú végzettséggel és más utazási irodáknál korábban szerzett 30 éves szakmai gyakorlattal, a másik alapító pedig 20 éves szakirányú tanári tapasztalattal bír, amelyek garanciát jelentenek a programok zavartalan és színvonalas megvalósítására.

Az iroda ars poeticája: Körutazások magyar szemmel. Ez pontosan mit jelent?

Profilunk a Történelmi Magyarország, a környező államok magyarlakta területei történelmi és kulturális emlékeinek, az ott élő honfitársaink mindennapjainak bemutatása. Hadd mondjak egy-két példát. Pozsony a mai Szlovákia  fővárosajóval hosszabb ideig volt magyar főváros mint szlovák. Belgrádot, a mai szerb fővárost egykoron Nándorfehérvárnak hívták. És még sorolhatnám az ehhez hasonló példákat. Éppen ezért célunk a környező országok magyar emlékeinek bemutatása. Ez a mi ars poeticánk. Ennek megfelelően buszos körutakat szervezünk a Történelmi Magyarország, a Magyar Királyság egykori, az I. világháborút követően elcsatolt területeire, Erdélybe, Kárpátaljára, Felvidékre, Délvidékre, Horvátországba, valamint az Osztrák-Magyar Monarchia egykori részeire és érdekszférájába tartozó területekre, így Ausztriába, Csehországba, Németországba, Szlovéniába, Boszniába, Montenegróba, Albániába, Bulgáriába,Lengyelországba, Észak-Olaszországba. Emellett dunai hajós utak is szerepelnek kínálatunkban.

Sokan mások is árulják a Kárpáteurópa útjait. Ilyen jó a kapcsolatuk a szakmával?

Megalakulásunk óta touroperátorok, azaz utazásszervezők vagyunk.Programjaink, az általunk szervezett utak így a viszonteladóinknál is megtalálhatóak, nemcsak Budapesten, hanem az ország legtöbb városában. Több mint 300 partnerünknél foglalhatók ezek aprogramok Soprontól Debrecenig, Miskolctól Pécsig Az érdeklődők más utazási irodákban, hanem weboldalunkon keresztül (www.karpateuropa.hu) online foglalhatnak és a fizethetnek programjainkra. Büszkék vagyunk, hogy nemrég 20. alkalommal hirdettek közönségszavazást, amelyben a tavalyi esztendő legjobb hazai és határon túli magyar turisztikai szolgáltatóira, utazási irodáira lehetett voksolni. A szavazás eredményeként 2023-ben AZ ÉV HATÁRON TÚLI MAGYAR TERÜLETEKRE UTAZTATÓ IRODÁJA a Kárpáteurópa Utazási Iroda lett.

Sok a fiatal, a diák utasok. A tanulókat hogyan tudták, tudják elérni?

Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok ne csak a tankönyvekből tanuljanak az egykori Nagy Magyarországról, hanem saját szemükkel is lássák, hogy Magyarország nem ért véget a mai határoknál. Sokan használják, hadd használjam most én is a kifejezést, a „gúnyhatáron” túl is magyarok, magyar fiatalok élnek, magyar kultúrával, történelemmel, magyar emlékekkel lehet találkozni. Az egyéni utazóknak kínált programok mellett ezért a kezdetektől részt veszünk a kormány Határtalanul programjában. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes élményeket szereznek a külhoni magyarságról. A program keretein belül számos iskola utazott szervezésünkben és az elmúlt évben is több mint száz sikeres pályázatot készítettünk el, illetve most tavasszal és nyáron is sok-sok ezer diákot viszünk hazánk elcsatolt területeire, Erdélybe, Felvidékre, Délvidékre, Horvátországba. Korábban Kárpátaljára is, ám az utóbbi egy-két évben ez elmaradt, bizonyára nem kell részleteznem miért.

Jelentős forgalmat jelentett a 2022. évben a Határtalanul program keretein belül szervezett pedagógus utaztatás is, melynek során sok-sok busznyi pedagógust vittünk a nemzetpolitikai érdekek figyelembevételével kialakított tanulmányutakra.

Belföldi konferenciák szervezésében, lebonyolításában is részt veszünk, valamint számos alvállalkozó bevonásával táborokat szerveztünk és valósítottunk meg anyaországi és határon túli fiatalok részvételével.

A Kárpáteurópa nemcsak buszos körutazásokat szervez. Kuriózum, hogy Önök nem charter repülőgépeket, hanem charter vonatokat is indítanak. Honnan jött ez az ötlet?

Nevezzük inkább zarándokvonatoknak. Az idei évben, immár 15. alkalommal újra elindul – irodánk egyik nagy vállalkozása – a csaknem fél kilométer hosszúÖssznemzeti Zarándokvonat, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz, amely élén a Tamási Áron mozdonnyalErdélybe, aCsíksomlyói Búcsúba és a Történelmi Magyarország 1000 éves határára viszi el májusban mintegy 1 200 honfitársunkat.

A mára már kultikussá vált vonatok története 2007 őszén kezdődött. A Kárpáteurópa vezetői felismerték, hogy az évszázadok óta létező, ám az szocialista Romániában majdhogynem tiltott csíksomlyói búcsú a román diktátor, Ceaucescu bukása után az erdélyi magyarok, székelyek mellett az anyaországi magyarok és a világ magyarságának ökumenikus, szent találkozójává vált, ahová százezrek zarándokolnak el. Az elsődleges vallási töltet mellett az ünnep nemzeti jellege is évről évremarkánsabbá vált.

A székelyföldi, csíksomlyói Mária ünnepre gyalog, szekéren, lóháton, autóval, busszal érkeztek egykoron a hívők. A vonat viszont hiányzott a közlekedési eszközök közül, holott ennek kapacitása a legnagyobb. És nem utolsósorban jóval kényelmesebb a többinél, továbbá többet nyújt egyszerű utazásnál; tágassága miatt programokat lehet szervezni az étterem/büfé kocsikban.

Azt mondhatnánk, hogy egyedülálló vállalkozásba kezdtünk. Felkerestük a MÁV-ot és vezetői pozitívan fogadták a kezdeményezésünket. Több száz elkötelezett, lelkes ember, magyarok és székelyek, utazási irodások és vasúti vezetők, alkalmazottak munkája nyomán 2008 pünkösdjén a szent koronás címerrel díszített kultikus magyar NOHAB mozdony vezetésével indult az első zarándokvonatunk, a Székely Gyors. A vonat 8 kocsijában 400 zarándokot vitt Erdő Péter bíboros prímás érsek áldásával a csíksomlyói búcsúba. 1944 óta ez volt az első magyar személyvonat, amely eljutott az Ezeréves határra. Ezért mondták akkor a székelyek: …késtetek, késtetek 64 évet!

Az egy zarándokvonatból azóta kettő lett, a 400 zarándokból csaknem másfél ezer. A Székely Gyors után a Csíksomlyó Expressz is elindult Erdélybe. A Kárpáteurópa Utazási Iroda és a MÁV természetesen most május pünkösdjén is elindítja az Össznemzeti Zarándokvonatot, amely először tesz meg teljes kört – Dél-Erdélyen keresztül jut el a Székelyföldig, majd Észak-Erdélyen át jön vissza, amire eddig még nem volt példa.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Vírusmentes buszokban kelhetünk útra újra
Megmutatjuk, hogy csinálják!
PÉNZTÁRCA
Miért (nem) váltanak bankot a magyarok?
Ragaszkodunk a megszokott pénzintézetünkhöz
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Mezőkövesd fejlesztésekkel készül a szezonra
Ezért érdemes Matyóföld szívébe utazni
RECIKLI
Ez lett az év hazai kerékpárútja
Családoknak egynapos kirándulásra

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Firenze
2024.04.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Siena
2024.04.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Firenze ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--