Fókuszban a pecsenye a Magyar Ízek Utcáján

Vasi pecsenye, flekken és cigánypecsenye is lesz

[Farmosi Nóra] publikálva: 2023-08-07 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

A vezértéma a pecsenye lesz, aminek minden fajtáját és formáját igyekeznek felvonultatni: lesz vasi pecsenye, flekken és cigánypecsenye.


Nyárson forgatunk malacot és sütünk ökröt is. Tárcsás hússütés is lesz és halsütés nyárson. Bográcsosok garmadáját és vadpecsenyéket is tálalni fogunk, köztük egy igazi kuriózum Petőmihályfáról, a részeges nyúl – mondta Novotni Antal a Magyar Ízek Utcája Védegylete péntek délelőtti sajtótájékoztatóján.

 

Az idei, augusztus 18–20. között a Várkert Bazárnál Szent István napja alkalmából megszervezett Magyar ízek utcáján elsősorban sült húsokról lesz szó, de vegetáriánus pecsenyékkel is készülnek. “Bivaly, marha, ürü, sertés, vaddisznó is lesz” – mondta Novotni Antal a Magyar Ízek Utcája Védegylete péntek délelőtti sajtótájékoztatóján.

 

A Magyar ízek utcájának alapítója kifejtette: tizenöt évvel ezelőtt szervezték meg először a rendezvényt. Céljuk akkor az volt, hogy a Kárpát-medence gasztrokultúráját bemutassák, illetve hogy a „kulturális hagyományainkat a XXI. századi szempontoknak megfelelően gondoljuk végig”. A rendezvény egyedi tudások felkutatását és bemutatását, elfeledett ízek, technikák reneszánszát sorakoztatja fel.

 

Idén három kategóriában lehetett nevezni az általuk meghirdetett kenyérversenyre, így Szent István-napi kenyér, Innovatív kenyér és a tavaly újdonságként bevezetett, Sétálósütemény kategóriákban várták a pékárukat.

 

Tizenegy vármegyéből összesen nyolcvanöt nevezés érkezett. Az első kategória feltétele volt, hogy természetes magyar alapanyagokból, kovászos technológiával készüljenek a termékek. Az első díjat a Heim Sütöde Bt. Szent István-napi durumkenyere nyerte el. A második kategóriában már szabadabb volt a termékfelhasználás. A Balmaz-Sütöde Kft. Aranymetszés névre hallgató, tokaji aszúban áztatott dióval ízesített, kovászos technológiával készült kenyere győzött. A Sétálósütemény kategóriában a Szinobor Kft. málnás-pisztáciás pékfagylaltja győzött.

 

Fülep Ádám, a Balmaz Sütöde Kft üzemvezető helyettese ismertette az Aranymetszés kenyér történetét:

A termék előállítása során édesapámmal, Fülep Zsolttal, aki egyben a cég ügyvezetője, arra törekedtünk, hogy megvalósítsuk az Aranymetszés arányosságot, amit napjainkban talán kevesen ismernek és alkalmaznak, pedig gyakran megjelenik a természetben, az ókori építészetben és reneszánsz művészetben egyaránt. Az aranymetszés kenyérben az egyensúlyt biztosító összetevők (édes nedűben 48 óráig áztatott dió) együttes jelenléte eredményezte a zamatos, enyhén édeskés ízvilágot. Ehhez társul négyféle lisztnek a keveréke (természetesen az aranymetszés arányainak megfelelően), melyek biztosítják a puha, mégis rugalmas rendkívül ízletes bélzetet – mondta Fülep Zsolt.

 

A Magyarország tortája címet a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén. A torta ötletének megszületéséhez egy balatoni nyaralás során kóstolt fügefagylalt adta az ihletet, melyhez a karamell és a tokaji aszú párosítása izgalmasnak ígérkezett. A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sós karamellás mousse-krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbabtöretet is tartalmaz.

 

A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé-tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg.

 

A torta nevében a spicces jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt. A tortát gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a készítés technológiája során az alkohol nem marad a süteményben.

 

A Magyarország cukormentes tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász-ipartestülettel együtt hirdeti meg. Idén a makói Papp cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotása lett a győztes.

 

A tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé-mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé. A Kikelet íz- és színvilága a tavaszi jókedvet, a természet újjáéledését idézi fel, mely a díszítésben is megjelenik.

 

A Magyar ízek utcája programjait itt olvashatják:

 

Színpadi program, Szuszogó (játszóház)

Augusztus 18. (péntek)

10.00-18.00 Hagyományok Háza mesemondói a szabadtéri színpadon
17.00 Horagus Mester Cirkusza, Langaléta Garabonciások
A Langaléta Garabonciások sok éve járják már az országot-világot gólyalábaikon, s ejtik ámulatba a tisztelt „kurtalábú” publikumot.

18.00-20.00 Hoppáré Zenekar koncert
Fiatal tehetségek bemutatását támogató programunk keretében léptetjük fel A Hoppáré Zenekart, akik a pop és latin stílusokat ötvözik népzenés elemekkel sajátos hangvételben.

20.00-21.00 Varga Helena Band koncert
Varga Helena a Romani Design Divatstúdió tervezője, társalapítója. Helena énekesi repertoárjában saját dalai mellett megtalálhatóak a tradicionális, archaikus cigány és magyar népdalok, cigány gospelek és modern dalok is a művész saját interpretációjában. Jelenleg együttesével zenél, akik egytől egyig kiemelkedő művészek.

21.00-24.00 DJ Izil
A Petőfi Rádió legendás zenei főszerkesztője. Sok műfajban van otthon, a zenei élet minden spektrumát tárt karokkal öleli át, így a világzene is kellőképp motiválja.

Augusztus 19. (szombat)

10.00-18.00 Hagyományok Háza mesemondói, kézművesei a Multiteremben
10.00-18.00 A Babtársulat interaktív játékai a Multiteremben
10.00-11.00 Kolompos koncert a szabadtéri színpadon
A magyar gyermekek körében egyik legnépszerűbb együttesként ma is arra törekszenek, mint a kezdetekben: megismertetni, megszerettetni a gyerekekkel és szüleikkel a magyar népzenét, néptáncot, régi népszokásokat, vagyis mindazt a páratlan kulturális kincset, melyet elődeink hagytak ránk örökségül.

11.00 Magyarország Tortájának és Magyarország Cukormentes Tortájának ünnepélyes felszeletelése a Kolompos Zenekarral
18.00-19.00 Acoustic Duo koncert
Ismét a feltörekvő fiatalok bemutatása a célunk. Az Acoustic Cuts duó női ének és akusztikusgitár-hangzásban interpretál olyan – méltán világhírű – előadók által írt dalokat, mint a The Corrs, Caro Emerald, Richie Kotzen, Madonna, Jessie J… stb.

19.00-20.00 Ötödik Évszak, Ifj. Csoóri Sándor zenekarának koncertje
A Champs-Elyséen ébredő francia szerelmet, a Loire és a Duna parti esti séták hangulatát és a soknemzetiségű Kelet-Európa népzenéjének ősi erejét érezni az Ötödik évszak zenéjében.
Számaik magját a hiteles kárpát-medencei népzene adja, ebből a biztos alapból indulnak az improvizatív műfajok világa felé. A zenekar alapítója és vezetője a legújabb Ifj. Csoóri Sándor, azaz Sündi.

20.00-21.00 Mystery Gang koncert
Rockabilly és rock and roll minden mennyiségben.
FIGYELEM: eredeti felállás!

21.00-24.00 DJ Hobbista
Magyar DJ, a Magyar Lemezlovasok Szövetségének elnöke. Munkái mellett rendszeresen jelentek meg írásai, ajánlói a zeneforum.hu zenei weboldalon, illetve a MAHASZ honlapján.
Profizmusában reménykedünk, hogy ez lesz az év legfergetegesebb utcabálja.

Augusztus 20. (vasárnap)


10.00-18.00 Hagyományok Háza mesemondói, kézművesei a Multiteremben
10.00-18.00 A Babtársulat interaktív játékai a Multiteremben, Óriásbábos előadás
a szabadtéri színpadon
Óriásbábos utcaszínház
A Bab Társulat fáradhatatlanul rója az utcákat, tereket, s ahol a nagyérdemű közönség összegyűlik megtartja előadását. A Társulat jellemzői: sajátos óriásbábok, élő zenék, kacifántos szövegek, melyek mind alkalmasak mosoly, nevetés, taps (mint mellékhatások minden tekintetben) kiváltására.

17.00-18.00 Tóth Gabi koncert
2004 őszén indult a Megasztár második szériájában, ahol a harmadik helyezést szerezte meg, s egyben ő volt a legjobb helyezést elért női előadó. Azóta dalaival meghódította a magyar közönséget.

18.00 A Magyar Pékszövetség Szent István napi kenyerek ünnepélyes megszegése
Tóth Gabival
18.30-19.30 Jazz Because zenekar
A duó repertoárja: feldolgozások, különböző formában való ötvözése. Megtalálható
hangzásvilágukban a jazz standardtől, akár népdalon át a poprock és a funky, soul vonal is.

19:30 Fiatal Tehetségek bemutatkozása
20.00-21.00 Szirtes Folk Band koncert
A SzirtesFolk Band kiváló muzsikusai a magyar könnyű- jazz- és világzenei élet meghatározó alakjai. Ebben a fúziós zenei világban a hallgatók mellett a zenekari tagok is nagy örömmel lubickolnak.
A kirobbanó energiával megszólaló formáció zenei világa a tüzes, lendületes, szívbemarkoló népzenei elemeket ötvözi a beatbox popzenei hatásával, és a jazz végtelen szabadságával, improvizatív vonulatával. Az együttes vezetője, a Erkel Ferenc-díjas, énekes, muzsikus és zeneszerző Szirtes Edina Mókus.

21.00 Ünnepi Tűzijáték

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Kiderült, ki a királyi család kedvence
Vilmos és Katalin gyerekeknek válaszolt
PÉNZTÁRCA
Kincs az adományboltból
Nézd meg jól, mitől szabadulnál!
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Felújított szabadstrandok nyíltak Siófokon
Itt a 21. század és mégsem kell fizetni
RECIKLI

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Firenze
2024.04.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Siena
2024.04.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Firenze ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--