Az emberiség jövője és Kína

Könyvbemutató a Bölcs Várban

[Kail] publikálva: 2019-12-19 10:34:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Milyen lesz az emberiség jövője? Ezzel a kérdéssel foglalkozik a Pallas Athéné Könyvkiadó 60. kötete. A válaszadásra egy kínai professzor asszony vállalkozik, aki nemcsak elméleti, de gyakorlati oldalról is jó ismerője a témának, hisz hazája több nagy stratégiai projektjét is irányította.


Zhouying Jin könyve, Az emberiség jövője - Globális civilizáció és Kína megújhodása eredetileg 2016-ban jelent meg. A Pallas Athéné Könyvkiadó a világ legjobb egyetemeinek anyagait bemutató sorozatában ez volt az a kötet, amit az idén a legnagyobb izgalommal várt Csizmadia Norbert, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány kuratóriumi elnöke.


A Bölcs Várban szerdán bemutatott könyv olyan izgalmas kérdéseket boncolgat, melyek meghatározzák, milyen élet és sors vár gyermekeinkre, unokáinkra. Az ember a tudományos fejlődés révén mára képessé vált arra, hogy manipulálja az életet. Genetikai optimalizáció, emberi tulajdonságok mesterséges fejlesztése, ember és gép kombinációja, gépiesített szuperemberek, aszexuális lények, túlélésre kifejlesztett egyedek. Valóban ez lesz az emberiség jövője? - kérdezi a szerző, aki Kínában a stratégiai integráció, a jövőkutatás, az innováció- és tudásmenedzsment egyik legnevesebb szakértője. A kérdést nem hagyja a levegőben: izgalmas könyvének az a végkövetkeztetése, hogy nem elég lassítanunk: új útra kell lépnünk. A jövő a lábunkban van, el kell indulnunk, hogy kialakítsuk a jóság és minőség kultúráját. Ehhez meg kell találni a közös hangot Nyugat és Kelet között, hiszen a kölcsönös megértés, a békés együttműködés csak magasabb, lelki, spirituális szinten képzelhető el. Ehhez elengedhetetlen megértenünk a spirituális gyökereihez visszatérő Kínát.

Az Oxfordi Egyetem Emberiség Jövője Kutatóközpontjának meglátása szerint a legfőbb veszélyt a jövőben nem a földrengések, járványok, nukleáris háborúk jelentik az emberiségre, hanem a magasan fejlett tudomány és az új technológiák. A növekedés önmagában, értékalapok nélkül értelmezhetetlen és veszélyes is. A növekedésnek olyan alapokon kell állnia, amelyek stabilitást adnak, ezek a felelősség, a józan megfontolás, a helyes emberkép, a szilárd értékrend.

Megérteni Kínát, hagyományával, kultúrájának spiritualitásával együtt a jövő nagy lehetősége - vallja a szerző, aki országát egy száz éve alvó oroszlánhoz hasonlítja, amely most kezd felébredni és megfiatalodni gondolkodásában az emberiség jobb jövője érdekében. A Tao és a természet törvényeinek kölcsönhatásának elemzéséből arra jut, hogy az ismeretnek párosulnia kell etikával, szellemiséggel, lelkiséggel, a teljességre való vágyakozással. Így válik igazi tudássá, amelyben benne van az egész ember, a lelkiismeret és a felelősség is.

És ez a világ valamennyi gazdasági szereplőjére is vonatkozik. A jövő gazdaságpolitikájának középpontjába a profittermelés helyett az értékteremtést kell állítani, a technológia és a gazdaság fejlődése csupán eszközök, amelyek segítenek bennünket, hogy elérjük a fenntartható emberi társadalmat, mint végcélt - összegez a szerző. A fenntarthatóság lényege, hogy az emberek virágzó, békés világban éljenek, új anyagi, lelki és ökológiai értékek mentén, amely generációról generációra képes fennmaradni. Ehhez a fejlődéshez és kiteljesedéshez az önfegyelem és Kelet, illetve Nyugat egymásra találása mellett az oktatás globális fejlesztése is  nélkülözhetetlen szerinte.

Erről szólt a könyvbemutatót kísérő pódiumbeszélgetés is, melyen Csizmadia Norbert mellett Grandpierre Atilla fizikus, csillagász, zenész, énekes, Maráczi Fanni Kína szakértő és Klemensits Péter, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány szenior kutatója szót ejtett sok minden más mellett arról, hogyan kapcsolódnak a tradicionális gondolatok a modern problémákhoz, a jin-jang a kínai-amerikai kereskedelmi háborúhoz, milyen izgalmas párhuzamok vonhatók a magyar és a kínai életközpontú kultúra között, hogyan próbálja az új selyemút közelebb vinni egymáshoz Keletet és Nyugatot, mi a szerepe az új világrendben, milyen sikereket ért el Kína az ökológiai civilizáció stratégiájával, vagy mi a puha technológia.

© vilagszam.hu
Galéria:Add a Twitter-hez Add a Facebook-hozA kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Soha nem volt még ilyen tavaszunk
Másfél fokkal melegebb volt az április az átlagosnál
PÉNZTÁRCA
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Átadták Nyíregyháza új szállodáját
A Hunguest üzemelteti a Hotel Sóstót
RECIKLI
7 milliárd ember a Földön
Európa létszáma fokozatosan csökkenni fog

Koronavírus és turizmus

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Apa lesz Ed Sheeran

Egy időre abba is hagyja most a zenélést

2. Koronaékszer-lakodalomra készülnek Ajakon

Sanyi bácsi túllőtt a célon

3. Ekkora mázlija senkinek sem lehet

Egy nyáron kétszer vált hipergazdaggá

4. Lábát törte Törökországban Katie Price

Egyszerre mindkettőt

5. Kanye West indul az elnökválasztáson

Kim Kardashiannal közösen célozzák meg a Fehér Házat

6. A színész nyakának ugrott az óriáspatkány

Megkergültek a járványban

7. Karanténban a násznép Tolnában

Az anyakönyvvezető sem úszta meg

8. Szülés a villamosmegállóban Budapesten

Rendőrök voltak a bábák

9. Szexbabák a stadion lelátóján

Szabadkozik a koreai klub

10. Kivédeni a koronaválást

Japánban betömték a piaci rést

Műsoraink
2019.09.25. 18:35 Világszám - Inforádió
Koronavírus és turizmus I.
2019.09.26. 10:05 Világszám - Inforádió
Koronavírus és turizmus II.
2019.09.27. 10:35 Világszám - Inforádió
Koronavírus és turizmus I. ism.
Közösség
Nap lánya

A pasija a sminkese

Szófelhő / Archív
--