Szülőföld, biztonság és köldökzsinór

Elkezdődött a külhoni magyar családok éve

[Kail] publikálva: 2018-02-02 16:32:00 | Nyomtatásprint

hírkép

A szülőföldön tudjanak biztonságban, nyugalomban élni a külhoni magyarok. Ez az elsődleges célja a 2012-ben indult tematikus éveknek, melyeket a nemzetpolitikai államtitkárság szervez. Most elkezdődött a legújabb ilyen év, mely a külhoni magyar családokról, illetve hozzájuk szól.  Mert - mint a megnyitón elhangzott - , a család játssza a legfontosabb az identitás megszerzésében.


A Nemzetpolitikai Államtitkárság az EMMI-vel közösen szervezi az év programjait, a lebonyolító a korábbi tematikus évek esetében már jól bizonyított Bethlen Gábor Alap Zrt. A nemzetépítésben új szakasz következik, hiszen Magyarország olyan gazdasági helyzetben van, hogy nemcsak az anyaországban, hanem a külhoni régiókban is segíteni tud - idézte a miniszterelnököt megnyitójában Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

 

A tematikus évek fókuszában kezdetben kulturális, majd az elmúlt években gazdasági területek álltak, 2016 például a külhoni fiatal vállalkozók éve volt. A külhoni családok évét novemberben hirdette meg a MÁÉRT, 1 milliárd forintos kerettel. Közben folytatódik a korábbi projektek finanszírozása is, erre 500 millió forintot szántak - sorolta Szilágyi Péter.

A külhoni családok éve sok elemből áll össze. Ezek egyike a kutatás, a nemrégiben alakult Knopp Mária Kutatóintézet a Népesedésért és a Családokért a többi között a külhoni magyar-magyar, illetve magyar-külföldi házasságkötéseket, a gyermekvállalási kedvet, a fiatal családokat érintő problémákat vizsgálja.

Másik elem a pályázatok. Hirdetnek ilyent például a külhoni magyar vállalkozásoknak családbarát rendezvényekre, családbarát helyiségek kialakítására, napközik, táborok szervezésére. De lehet majd pályázni szakmai gyakorlat, betanítás támogatására helyben, ez több száz diákot érinthet. A nem mezőgazdasági vállalkozások 3-6 millió, a mezőgazdaságiak 3 - 4,5 millió forintra tarthatnak igényt az összesen 500 milliós keretösszegből. A kiírás időpontja február - március.  De lesz pályázat a külhoni magyar kisközösségeknek is, családbarát közösségek megteremtésére - ezen települési önkormányzatok, civil szervezetek, egyházi közösségek indulhatnak, a keretösszeg itt 200 millió.

Újabb elem az egészségügyi intézmények támogatása, ennek végső célja az anyaországihoz hasonló védőnői hálózat létrehozása az egész Kárpát-medencében. Fontosak a képzések, körutak is, együttműködve olyan partnerszervezetekkel, mint a Ringató-képzés, a Magyar Védőnők Egyesülete, az Otthon Segítünk Alapítvány - mondta Szilágyi Péter.

A külhoni magyar családok évének fontos pillérét alkotják a rendezvények is: február 17-én családi nap lesz az Országházban és ide tartoznak a kolozsvári, marosvásárhelyi magyar napok is - sorolta a helyettes államtitkár. De lesznek táborok a fiataloknak az önkéntesség, a közösségépítés jegyében, jutalmazni fogják az év külhoni családbarát vállalatát és kezdőcsomagot is összeállítanak a külhoni magyar családoknak is járó anyasági támogatáshoz. Ebben az olyan alapdolgok mellett, mint a lázmérő, a pelenka, a takaró magyar mesekönyvek is lesznek.

A külhoni magyar családok évében folytatódik a kárpát-medencei óvodafejlesztési program is, ezúttal az óvodák építése és felújítása mellett óvodapedagógusok és gyógytornászok képzése áll a fókuszban. A cél az, hogy a program végére minden magyar gyermek tudjon magyar intézménybe járni.


Az EMMI örömmel működik együtt a Nemzetpolitikai Államtitkársággal a most indult tematikus év eseményeiben, hisz az együttműködés erő, nem a másiktól vesz el - mondta Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára. A magyarországi Családok éve - 2018 programmal jól összeköthető a külhoni magyar családok éve. 2018 január elsejétől a köldökzsinór program keretében a külhonban született magyar gyermekek után is jár a 42.500 forintos babakötvény (fiatalok életkezdési támogatása) és a 60 ezer forintos anyasági támogatás. A cél az, hogy a termékenységi mutató 2030-ra a mostani 1,5-ről 2 fölé nőjön, vagyis gyarapodó nemzet legyen a magyar - emelte ki Illés Boglárka. Erre szerinte jó az esély, hisz 2010 óta egyre többen kötnek házasságot és egyre kevesebben válnak el, a fiatalok túlnyomó többsége pedig egyértelműen házasságban, családban képzeli el a jövőjét.

 

 

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Hawaiion is van magyar iskola

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Kukkoljon valami elképesztőt a neten!
Az albatroszok titkos élete
PÉNZTÁRCA
Csúcsra jár a magángép-biznisz
Felpörgette a koronavírus
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Megkóstoltuk Liptót Budapesten
Téli paradicsom síeléssel és gasztróval
RECIKLI
Miss Éden - szépségek talpig hulladékban
Nagyon menő a környezettudatosság

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--