Rock City Tour: zene és utazás

Budapesten ismerhetik meg a legikonikusabb helyszíneket

[Farmosi Nóra] publikálva: 2021-09-07 20:32:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Budapest, a magyar BEAT, ROCK és ALTERNATÍV zene bölcsője”, tapasztalhatják meg azok a zeneszerető érdeklődők, akik jegyet váltanak a Cityrama Utazási Iroda Rock City Tour autóbuszos zenetörténeti élménytúrájára.


Szeptembertől Rock City Tour címen magyarul, a belföldi közönségnek is szervez már programot a Cityrama Utazási Iroda. Az elsősorban külföldiek beutaztatására szakosodott utazásszervező a magyar közönséget szólítja meg a XX. század második felének hazai rocktörténelmét bemutató programjával.

A zenés, gitáros rocktörténeti városnézés Angyalföld peremétől indul, majd 3,5 órán keresztül Budapest rocktörténelmi szempontból legendás helyeit érinti, s mutatja be azokat.  Aki elszánja magát a különleges utazásra, zenei gyorstalpaló tanfolyamon érezheti magát Gencsi Attila idegenvezető egyedi, zenei ismeretterjesztő előadásának köszönhetően.

A Rock City Tour sajtóbejárásán a startpisztoly a József Attila Színház előtti parkolóban dördült el, innen gurult ki a Rock City Tour autóbusza, hogy a startot követően eljussunk a túra első állomásához, az angyalföldi gitárgéniusz, Radics Béla egykori lakóházához, ahol fejet hajtottunk gitártudása és életnagyságú szobra előtt. A hánytatott sorsú gitáros többek között a Sakk-Matt, a Tűzkerék, a Taurus, az Aligátor együttesek gitárosa is volt, akit magyar ”gitárkirályként” is szoktak emlegetni. A Zöld csillag című Radics Béla dallal gurult tovább buszunk az Angyalföld második állomásához, a korrajz értékű hangszerek, viseletek, dokumentumok, izgalmas zenekari történetek, emberi sorsok és remekművek tárházához, a Rockmúzeumhoz, ahol Zselencz László (Zsöci), az Edda Művek basszusgitárosa vezetett minket körbe. A legendás basszusgitáros a magyar zenészek hangszereit mutatta be, s mesélt személyes sztorikat a pályájáról, illetve tőle tudtuk meg, hogy a múzeum Nemes László termében a PeCSa egykori színpadjának egy darabja be van építve a jelenlegi színpadtestbe, és a Városliget egykori koncerthelyszínének egyik ajtaját is átmentették a múzeumba.

Takáts Tamás, Fenyő Miklós, és még sok más angyalföldi zenész kerületének a Csókkirály című Hungária slágerrel intettünk búcsút, majd a budai oldalon az egykori Budai Ifjúsági Parkban, a mai Várkert Bazárban folytattuk zenei túránkat, amely 1961 és 1984 között számos zenei rendezvénynek adott otthont. A szocializmusban a park szigorú szabályok szerint működött, akik nem vették magukra a protokoll által előírt öltözéket, azok kívül rekedtek az Ifiparkból, és a huligánnak minősített fiatalokból alakult az úgynevezett Nagyfa galeri, akik a park közelében egy hatalmas fa ágain csücsülve és kapaszkodva hallgatták a zenét, és a hatalom hamar ellenséget kreált belőlük. A korszak Támogatott, Tűrt és Tiltott zenekarairól is mesélt Gencsi Attila, akivel az Ifiparkból a kultikus, a sok évtizedes rock és pop koncert hagyományokkal rendelkező Tabánba vezetett utunk, a Gellért-hegy és a Várhegy közötti dombos területre. A magyar Woodstocknak is nevezett Tabán első koncertjét a Mini és Radics Béla zenekara nyitotta meg, később pedig a supergroup, az LGT koncertezett sokat itt a hegyoldalban, akik legtöbbször a Gyere, gyere ki a hegyoldalba című dallal indították koncertjeiket. Gencsi Attila stílusosan a Neked írom a dalt című LGT sláger eléneklésével tisztelgett a tabáni koncertek előtt.

Presszók, kocsmák, a Víziváros utcácskáinak hangulatát megragadó közérzeti előadó, Cseh Tamás Gellért téri szobrához vezetett utolsó állomásunk, ahol a túravezető ismét magához ragadta gitárját, hogy a dalszerző-énekes, Budapest című dalát adja elő a közönség támogatásával.

A Rock City Tour egy egyedülálló budapesti zenei kirándulás, aminek szervezői legközelebb szeptember 18-án és 25-én várják a budapesti rocktörténelem iránt fogékony érdeklődőket, akik minden bizonnyal kalapot emelnek majd Gencsi Attila zenei műveltsége előtt, s együtt utaznak vele ezen a jól felépített, kellően szórakoztató zenetörténeti élménytúrán, amelyre misszióként is tekintenek az ötletgazdák.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Lois, Clark nélkül

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Lázadni virágültetéssel is lehet
Hallott már a gerillakertészetről?
PÉNZTÁRCA
Extra pályázat társasházaknak
Még több vissza nem térítendő forrás
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Ilyen Vilmos és Katalin királyi porcelánja
Ezt kapták nászajándékba a Magyar Köztársaságtól!
RECIKLI
Már a tünetek előtt figyelmeztethet
A koronavírusra is reagálhatnak az okoseszközök

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--