Megújult a Margitsziget is a vizes vb-re

14 nap és kezdődik a 17. FINA világbajnokság

[V.J.] publikálva: 2017-07-01 08:42:00 | Nyomtatásprint

hírkép

43 ezer négyzetméternyi gyep, 180 ezer ültetett növény, 140 új parki bútor, 146 új kandeláber, új közösségi terek, Fénykert és a teljesen megújult Hajós sportuszoda – ezek csak a leglátványosabbak a 17. FINA Világbajnokságra megvalósult margitszigeti fejlesztések közül.


Bár a beruházások a világeseményre készültek el, a verseny után a fővárosiak, valamint a Budapestre érkező turisták pihenését szolgálják majd és a hazai sportéletet támogatják – derült ki a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. sajtótájékoztatóján.

Kereken 14 nap múlva július 14-én kezdetét veszi hazánk eddigi történelmének legnagyobb sporteseménye a FINA 17. Világbajnokság, amelynek Budapest és Balatonfüred ad otthont. A különböző versenyszámok helyszínei sportáganként eltérnek, a Vízilabda-mérkőzéseknek a teljes egészében felújított Margitsziget és a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda ad otthont. A fejlesztéseket a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nkft. sajtótájékoztatóján mutatták be.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszony elmondta, a magyarországi uszodák felújítása, köztük az 1930-ban, az olimpiai bajnok Hajós Alfréd tervei alapján épült Nemzeti Sportuszoda modernizálása régóta fennálló igény volt, és ésszerű volt azt, a vizes világbajnoksághoz köthető beruházásokkal egy időben megvalósítani.  Az uszoda-felújításokra a világbajnokságtól függetlenül is szükség volt, a megújult létesítmények a vb után évtizedekig szolgálják majd a nagyközönséget és a sportolókat.

Az uszoda rekonstrukciója a befejező fázisnál tart, a munkálatok a világbajnokság kezdetéig elkészülnek. Megújulnak a nyitott 50 méteres medencét ellátó uszodagépészeti vezetékek, valamint a bel- és kültéri tanmedencék. A fedett uszoda öltözőiben modern öltözőszekrények és öltözőkabinok kerülnek. Felújítják, kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik az uszoda légtechnikáját, vészvilágítását, illetve kicserélik a teljes udvari burkolatot. Az épületben új beléptető, illetve tűzjelző rendszert építenek be, és megépült egy vegyszer- és sátortároló épület is. Az edzőterembe új gépek, eszközök kerülnek, amelyek alkalmasak a kiemelt sportolók szárazföldi edzéseinek kiszolgálására is. Megújulnak a medencékben a versenysporthoz nélkülözhetetlen eszközök, kötelek, zászlók, kapuk és a Széchy medencéhez a versenyúszók gyakorlását segítő, új Omega rajtköveket építenek be. A Széchy uszodában felújították továbbá az öltözők légtechnikáját, gépészetét, illetve a lelátó szigetelését. Dr. Szabó Tünde hozzátette: „Különös jelentőséggel bír a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda korszerűsítése, hiszen a vízilabda rendkívül népszerű sikersportágunk; a további szép eredmények eléréséhez pedig hozzájárulhat, hogy a létesítmények a jövőben a hazai vízilabda és úszósport szakmai munkáját segítik majd. Ám fedett, illetve nyitott medencéket természetesen az úszni vágyó nagyközönség is birtokba veheti majd a világeseményt követően.”

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszony kiemelte, bár a világbajnokságra szinte teljesen megújult a Margitsziget, a fejlesztések nem a világversenyhez tartoznak, az csupán egyfajta apropót kínált a kormány és Budapest vezetése számára, hogy a beruházásokra a tervezettnél előbb kerüljön sor. Ennek köszönhetően pedig a fővárosiak és az ide érkező turisták is előbb élvezhetik ezek szépségét, kényelmét. Így például a felfrissített zöldfelületeket, hiszen közel 43 ezer négyzetméternyi területet gyepesítettek, és több mint 180 ezer növényt ültettek. Új közösségi tereket hoztak létre, a szigetre látogatók pihenését pedig több mint 140 új parki bútor segíti majd: a közösségi terek és közlekedési csomópontok egyedi, modern látszóbeton ülőbútorokkal és pihenőágyakkal, valamint árnyékolókkal gazdagodtak.

Új térképes infópontok és a látványosságokat, valamint a növényritkaságokat bemutató táblákat helyeztek ki a szintén megújult sétaútvonalak mentén, valamint kiegészült a közvilágítási rendszer is: 146 új kandelábert telepítettek a szakemberek. A virágoskertben kialakított Fénykertben ezentúl fényjáték ejti majd ámulatba az esti parklátogatókat: a nyolc, oszlopra helyezett ledes fényvető a környező fák lombozatára, ágaira vetít majd. Teljesen megújult a Palatinus strand is, amely így már egész évben látogatható. A játszótereken pedig 15 új játék várja a gyerekeket, a fitneszparkban pedig 8 új eszközt használhatnak a sportolni vágyók.

Hozzátette, számos kevésbé látványos, de jelentős fejlesztés is megvalósult a projekt során: kiépült a sziget teljeskörű csatornahálózata, így többé nem szennyezi a Dunát az itt keletkező szennyvíz; közel 13 ezer négyzetméternyi vízáteresztő műgyantás kavicsburkolatot kapott a szigeten hosszában megújult sétány, valamint bővült az illemhelyek száma és több mint 100 db hulladékgyűjtőt is telepítettek. Megújult az északi parkoló is, ahol a férőhelyek száma 202-ről 242-re emelkedett, a parkoló mellett pedig egy új MOL BuBi állomást alakítottak ki. Kikerült továbbá szigetszerte 140 db, a kerékpárosok által kedvelt „P” típusú kerékpártámasz is.

Szántó Éva, a Bp2017 Nkft. ügyvezetője kiemelte: „A Margitsziget nem csak a főváros szíve, a 17. FINA Világbajnokság egyik meghatározó helyszíne is. Megérdemelten az, hiszen, ha visszatekintünk a múltba jól láthatjuk, a „Hajós”-ban legendás pólós generációk sora edzett és számos világversenynek adott már otthont. Az uszoda aulájában márványtáblákon olvasható a vizes sportágak magyar olimpiai és világbajnokainak neve. Bízom benne, hogy a hazai VB után újabb bajnokokat köszönthetünk ezen a listán.” Felhívta a figyelmet, arra is, hogy a világbajnokságra érkező vendégek, szurkolók személyre szabott tájékoztatása érdekében a Bp2017 Nkft. június 29. és augusztus 22. között telefonos ügyfélszolgálatot üzemeltet. A +36/1-90-70-500-as számon működő 17. FINA Világbajnokság Forró Drót munkatársai angol és magyar nyelven állnak az érdeklődők rendelkezésére, és elsősorban az eseményekkel, jegyekkel, utazási lehetőségekkel, turisztikai programokkal kapcsolatos általános információkat biztosítják, illetve kezelik az esetlegesen felmerülő panaszos eseteket is. Emellett a menürendszer segélyhívás indítását is lehetővé teszi. A Forró Drót július 6. és július 30. között éjjel-nappal üzemel, a többi időszakban reggel 6 és este 10 óra között fogadja a hívásokat. A sajtótájékoztató helyszínét biztosító Szikvízüzem a világesemény alatt önkéntes központként és fizikoterápiás központként üzemel. A felújított épület a világbajnokság után is a sportot szolgálja, a jelenlegi tervek szerint.

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „A hazai rendezésű világbajnokság sok szempontból ad óriási lökést a magyar vízilabdának. A teljességgel megújult budapesti uszodák, a Duna Aréna fedett és nyitott medencéi, a két új mobil medence, mind készen áll a vb lebonyolítására és az utána várható megnövekedő sportolói igény kiszolgálására. A munkák gyöngyszeme a pólómeccsek helyszíne: a Hajós 50-es medencéje, amit az egész világon a vízilabdázás Mekkájának neveznek, a lehető legjobb választás. Nagy sikereket kívánok a magyar csapatoknak!”

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Árvízvédelmi készültség a Dunán
A víz valószínűleg nem önti el a rakpartokat Budapestnél
PÉNZTÁRCA
A pénztáros 30 milliója
Valutaváltás csak mellékkereset volt
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Rendezvényterem a Várhegy gyomrában
Keresett helyszín a Várkert Bazárban
RECIKLI

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Firenze
2024.04.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Siena
2024.04.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Firenze ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--