Csányi Sándor megkapta az életműdíjat

Élete legértékesebb díjának nevezte az elismerést

[Farmosi Nóra] publikálva: 2020-10-07 14:01:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Éppen negyed évszázada indult el a kereskedés az OTP Bank részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén, azóta a bank a magyar tőkepiac meghatározó kibocsátójává vált, a BUX indexben az OTP a legnagyobb súlyú papír, a bank iránti befektetői bizalom erős – mondta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, amikor a jubileum alkalmából ünnepélyes kereskedésindító csengetést tartottak a BÉT-en


Csányi Sándornak, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának a tőzsde igazgatósága a 25 év elismeréseként a hazai tőkepiac fejlesztéséért életműdíjat adományozott. Az életműdíjat Patai Mihály, a BÉT elnöke adta át. Végh Richárd kijelentette: az OTP Bank válságállónak bizonyult az elmúlt 25 évben, és “bomba formában van” a számok alapján.

Az OTP részvény a 115 forintos bevezetési árfolyam közel százszorosán forog jelenleg. A papír a régió egyik legnagyobb forgalmú részvénye, több mint 35 ezer milliárd forint értékben kötöttek ügyleteket, nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi befektetők is. Hozzátette: számos osztrák versenytársánál már nagyobb az OTP Bank, a stratégiája sikeres, fejlődése töretlen. Jó formáját az értékeltségi mutatói is alátámasztják: Európa 4. legmagasabban értékelt bankja az OTP az úgynevezett P/B mutató alapján, ami a részvény könyv szerinti értékét viszonyítja a részvény árfolyamához.

Csányi Sándor az eddigi legértékesebb díjának nevezte az elismerést, mert szavai szerint a tőzsde a teljesítmény legigazabb tükre. Felidézte: az OTP tőzsdére vitele nem volt egyszerű, akkoriban sem a jegybankelnök, sem a pénzügyminiszter nem támogatta. Az uralkodó nézet az volt, hogy a magyar kereskedelmi bankoknak tőke kell és tudás. Ő mást képviselt – mondta, 1992 májusban érkezett az OTP-hez, szeptemberben már elindították az átfogó banki informatikai rendszer kiépítését. Akkor a Deutsche Bank piaci értéke 120-szorosa volt az OTP-nek, jelenleg már kevesebb, mint kétszeres a különbség. A bank a 2018-as bankhatósági stresszteszten Európa 8. legstabilabb intézménye lett.

Az első mindig a stabilitás volt, ennek tudható be, hogy a céltartalék képzést tekintve Európában messze a legkonzervatívabbnak számít az OTP – mondta Csányi Sándor. A siker titkának az időben elkezdett modernizálást nevezte, ezért értek el jelentős piaci részesedést a lakossági piacon. Hozzátette: nem lehet továbbmenni a fejlődésben akkor sem, ha a szabályozói oldalon nincs meg a támogatás. Erre példaként említette, hogy az orosz piacon hat hétig tart egy mobilalkalmazás bevezetése, ami a magyar piacon másfél-két év. Kitért arra, hogy a tranzakciós illeték fizetési kötelezettség versenyhátrányt okoz a magyar bankoknak, miközben a ír Revolut például nem fizet ilyen adót, és ugyanazon a piacon versenyeznek.

Patai Mihály egyetértett azzal, hogy pénzügyi vállalatok tevékenységére egyforma szabályozásnak kell vonatkoznia a fair play szellemében. Csányi Sándor szerint a jövedelmezőség az idén nem csökken jelentősen. Folyamatosan keresik az új célpontokat, várhatóan a jövőben új piacokra is ki fognak lépni – jelezte. A profitabilitás, tőkehelyzet, stabilitás alapján 2019-2020 után is készek az osztalékfizetésre, ha az újra engedélyezett lesz. Szerinte minimum 30 százalékkal többet ér a bank, mint amennyi a piaci értéke.

Az OTP Bank Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek 1995 óta. A csoport 12 országban van jelen, több mint 100 leányvállalattal, 1700 bankfiókkal, és 19 millió ügyféllel rendelkezik, mintegy 40 ezer dolgozót foglalkoztat. Az OTP tavalyi árbevétele elérte az 1077 milliárd forintot, adózott eredménye minden korábbinál magasabb, 412 milliárd forintot tett ki.

© vilagszam.hu

(Forrás: MTI)




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Bajnokok SUP-oltak a Dunán

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Kiderült, ki a királyi család kedvence
Vilmos és Katalin gyerekeknek válaszolt
PÉNZTÁRCA
Futás a repjegy áráért
Nem igyekeznek fizetni a társaságok
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Hat nap Chilében
Barangolás a világ leghosszabb országában
RECIKLI
Mi lesz digitális javainkkal a halálunk után?
Hogyan örökítsem át a titkos jelszót?

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--